Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSelvitys:

Matkapuhelinten käyttö ei ole lisännyt liikennekuolemiaMatkapuhelinten käyttö moottoriliikenteessä ei ole kasvattanut kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia.


Liikennevakuutuskeskuksen tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että kuljettajan puhuminen kännykkään koitui riskitekijäksi noin 1,2 prosentissa onnettomuuksista, vaikka matkapuhelinten lukumäärä kolminkertaistui tutkittavana ajanjaksona vuosina 1993-98.

Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö oli riskitekijänä yhdeksässä onnettomuudessa 751:stä kuolemaan johtaneesta liikenneonnettomuudesta vuosina 1996-98. Edellisellä kolmivuotiskaudella tutkittuja onnettomuuksia oli 780, ja niistä kännykkä oli riskitekijänä kymmenessä tapauksessa.

Ratkaisevana tekijänä matkapuhelimen käyttö oli kaikkiaan 0,5 prosentissa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.


Kännykkä silti riski

Raportin laatinut tutkija Arja Holopainen kuitenkin huomauttaa, että matkapuhelin vähentää kuljettajan tarkkaavuutta liikenteessä.

- Selitys onnettomuusmäärän pienuuteen voi olla se, että kuljettajat ovat tiedostaneet puhelimen käytön riskit säätelemällä etäisyyttä ja ajonopeutta, hän sanoo.

Kännykkäkuolonkolareista 80 prosenttia aiheutuu ajautumisesta ojaan ja vastaantulijan kaistalle. Tyypillistä kännykkäonnettomuuksille ovat myös riskikuljettajien otteet, kuten ylinopeus, piittaamattomuus turvavöistä sekä alkoholi.

Holopaisen mukaan kännykän aiheuttamia onnettomuuksia on hankala mitata muutoin kuin kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Matkapuhelimeen puhumisen aiheuttamista peltikolareista ei ole edes saatavilla tilastoja.

STT-IA
28.4.2000


Ajassa -sivulle