Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Amerikkalaistutkimukset: Terveellinen ravinto ei estä suolistosyöpää



Yhdysvalloissa on julkaistu kaksi laajaa tutkimusta, jotka päätyvät samaan lopputulokseen: kuitupitoinen ja vähärasvainen ravinto ei näytä ehkäisevän suolistosyöpää.


Yhdysvaltain syöpäinstituutti seurasi lähes kahtatuhatta ihmistä neljän vuoden ajan. Kaikilta tutkittavilta poistettiin kaikki syöpää ennakoivat polyypit ennen seurannan aloittamista.

Yksi tutkimusryhmä söi erittäin vähärasvaista, runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sisältävää ravintoa; toinen ryhmä pysyi normaaleissa ruokatavoissaan.

Tutkijoiden pettymykseksi kummassakin ryhmässä esiintyi seurannan aikana aivan yhtä paljon syövän esiasteita. Toinen tutkimus tehtiin Arizonan yliopistossa ja siinä seurattiin 1 300 potilasta. Tuossakaan tutkimuksessa ei huomattu erittäin kuitupitoisen ravinnon estävän suolistosyövän esiasteita.

Tähän saakka on uskottu, että kuidut ovat olennainen osa suolistosyövän torjuntaa.

Molemmat tutkimukset julkaistiin torstaina arvovaltaisessa lääketieteellisessä lehdessä, The New England Journal of Medicinessä.


Terveellinen ravinto kuitenkin hyödyksi

Aiemminkin on epäilty kuitujen hyötyä suolistosyövän torjunnassa. Viime vuonna Yhdysvalloissa julkaistiin laaja tutkimus, jossa oli mukana yli 80 000 naista. Heidänkään kohdallaan ei havaittu terveellisen ruokavalion estävän suolistosyöpää.

Tutkijat korostavat kuitenkin sitä, että uusilla tutkimuksilla on selvitetty vasta syövän esiasteiden esiintymistä. On kuitenkin mahdollista, että kuitupitoinen ja vähärasvainen ruokavalio ehkäisee tai hidastaa esiasteiden muuttumista varsinaiksiksi syöpäkasvaimiksi. Arviolta 5-10 prosenttia polyypeista muuttuu syöväksi noin 10 vuoden aikana.

Terveellistä ruokavaliota ei kannata tutkijoiden mukaan kuitenkaan hylätä. Hedelmät ja vihannekset sekä rasvan välttäminen tuovat mukanaan paljon myönteistä: sydäntautien vaara on pienempi, ylipaino ei vaivaa ja ravinto saattaa ehkäistä joidenkin muiden syöpätyyppien kehittymistä.

Yhdysvalloissa suolistosyöpään kuolee vuodessa noin 56 000 ihmistä. Ainoastaan keuhkosyöpä on edellä syöpäkuolematilastoissa.

STT-IKK
28.4.2000


Ajassa -sivulle