Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysColumbinen koulun verilöyly muutti Yhdysvaltojen koulujaYhdysvaltojen historian pahin koulussa tapahtunut verilöyly, Columbinen lukion ampumavälikohtaus tapahtui hieman yli vuosi sitten. Littletonissa Coloradossa sijaitsevassa koulussa menehtyi kaikkiaan 15 ihmistä.


Kaksitoista oppilasta ja yksi opettaja saivat surmansa kahden vahvasti aseistautuneen oppilaan silmittömässä tulituksessa; ampujat tekivät lopuksi itsemurhan. Parikymmentä henkeä haavoittui välikohtauksessa, osa vakavasti.

Koulussa vietettiin viime viikon torstaina muistotilaisuutta ja samalla ympäri maata vuosipäivä otettiin vastaan hermostuneissa tunnelmissa. Lukuisat koulut oli suljettu mahdollisten pommi-iskujen tai muiden väkivaltaisuuksien pelossa.

Monissa kouluissa oli tiukennettu turvatoimia, poliiseja partioi lähialueilla ja oppilaat tarkastettiin tavallista perusteellisemmin.


Koulukuri kiristynyt

Columbinen ampumavälikohtaus ja monet muut viime vuosina tapahtuneet kouluammunnat ovat jättäneet selvät jäljet Yhdysvaltain kouluihin. Turvatoimia on tehostettu ja koulujen sääntöjä on kiristetty.

Erittäin monissa kouluissa on otettu käyttöön ns. nollatoleranssi: pienimmästäkin sääntörikkomuksesta seuraa erottaminen määräajaksi. Tarkoituksena on kitkeä aseet, huumeet ja alkoholi täysin koulujen alueelta.

Nollatoleranssi on kuitenkin johtanut tilanteisiin, joita monet pitävät ylilyönteinä. Lapsia on esimerkiksi erotettu metallisen kynsiviilan hallussapidosta, tavalliset repussa olleet särkylääkkeet ovat aiheuttaneet rangaistuksia ja alkoholipitoinen suuvesi on tuonut erottamismääräyksen. Lapsia on viety koulusta poliisiautoon käsiraudoissa.

Kaikkinainen pommivitsailu on pannassa ja lasten pienetkin kiukkukohtaukset saattavat aiheuttaa äärimmäisiä toimenpiteitä.

Nollatoleranssin puolustajat sanovat, että toimenpiteet ovat tehonneet ja koulut ovat nyt rauhallisempia ja turvallisempia.


Opettaja: Sekalaiset tunteet

Marylandin osavaltiossa on tiukka linja ja määräaikaiset erottamiset lisääntyivät viime vuonna lähes 50 prosenttia edellisvuodesta, syynä pommiuhat ja väärät hälytykset. Kyseessä ei ole välikohtauksien yleistyminen vaan tiukempi rangaistuspolitiikka.

- Suhtaudun nollatoleranssiin erittäin sekalaisin tuntein, sanoi Marylandissa Montgomeryn kunnassa toimiva lukion taideopettaja Helen Smith.

- Pienikin rike aiheuttaa äärimmäisen rangaistuksen, eikä maalaisjärkeä voi käyttää, hän sanoi. Hän kertoi esimerkkinä jutun lukion oppilaista, jotka pitivät joululoman aikana alkoholin kyllästämät juhlat yksityskodissa. Kun koulu sai tietää siitä, oppilaita rangaistiin koulussa.

Toimenpide sai monet ihmettelemään, kuinka pitkälle koulun rangaistusvalta voi ulottua.
- Tässä tilanteessa rankaiseminen kuului mielestäni vanhemmille, sanoo Helen Smith.


Tilastojen mukaan koulut turvallisia

Kahdessa vastajulkaistussa raportissa vakuutetaan, että amerikkalaiset koulut ovat nykyään turvallisempia kuin aikaisemmin, kohua aiheuttaneista välikohtauksista huolimatta.

Raporttien mukaan aseiden vienti kouluun on laskussa ja tappelut sekä muut välikohtaukset ovat vähentyneet selvästi viime vuosina. Suuntaus on vain jäänyt vaille huomiota ampumistapausten vuoksi.

Tutkijat ovat huolissaan koulujen tiukasta linjasta - kovat otteet saattavat ahdistaa ja pelottaa lapsia pahasti. He sanovatkin, että koulupsykologien ja tukihenkilöiden määrän lisääminen kouluissa auttaa enemmän kuin poliisi. Tiukemmat aselaitkin vähentäisivät ampumavälikohtauksia.

STT-IA
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle