Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPääkaupunkiseudun yhteinen sähkökauppa ei toteudu vieläkäänHelsinki, Espoo ja Vantaa eivät ryhdy yhteiseen sähkökauppaan. Kaupunkien teettämien selvitysten mukaan edellytyksiä sähkön yhteismyyntiin ei ole.


Yksi iso kiista yhteiseen sähkön myyntiyhtiöön menosta liittyy verotukseen. Helsingin Energia ei ole yhteisöverotuksen piirissä kuten osakeyhtiömuotoiset Espoon Sähkö ja Vantaan Energia.

Vajaa vuosi sitten pääkaupunkiseudun kaupungit alkoivat selvittää energiayhteistyötä. Se tarkoitti mm. yhteistä sähkökauppaa, voimalaitosten kunnossapitoa ja sähköverkon rakentamista. Sähkökaupassa arvioitiin yhteisen sähkönmyyntiyhtiön perustamista.

Joulun alla kaupungit etenivät askeleen sähköverkon rakentamisyhteistyössä. Helsingin Energian ja Vantaan Energian yhteinen verkonrakennusyhtiö Suomen Energia-Urakointi alkoi tehdä isohkoa urakkaa Espoon Sähkölle. Nyt odotetaan, tulisiko Espoo mukaan verkkoyhtiöön.

Espoon Sähkön toimitusjohtajan Matti Mannisen mukaan Espoo katsoo ensin, miten toiminnallinen yhteistyö naapurikuntien kanssa sähköverkoissa sujuu.


Voimalaitosyhteistyö yhä haussa

Pääkaupunkiseudun energiayhtiöt ovat sangen erilaisia. Espoon Sähkö on pörssiyhtiö, josta Fortum omistaa runsaan neljänneksen. Helsingin Energia on kaupungille tuottoisa liikelaitos. Vantaan Energia taas on kaupungin omistama osakeyhtiö, josta Helsingin Energia omistaa 40 prosenttia.

Erilainen omistuspohja vaikutti osaltaan sähköyhteistyön kariutumiseen tällä haavaa.
- Helsinki vertasi selvitysten tuloksia nykytilanteeseen, eikä riittävää lisäarvoa Helsingille tullut, sanoo Helsingin Energian toimitusjohtaja Ilkka Pirvola.

Myös Manninen korostaa, ettei yhteistä näkemystä ratkaisulle ja sen ehdoille löytynyt. Kaupungit kuitenkin jatkavat selvitystyötä voimalaitosten kunnossapidon yhteistyöstä.

STT-IA
28.4.2000


Talous -sivulle