Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTavoitteena entistä nopeammat ja edullisemmat Internet-yhteydet

EU-komissio perää paikallisverkon kilpailuaEU:n komissio kehottaa jäsenmaita avaamaan paikalliset puhelinverkot kilpailulle nykyistä tehokkaammin. Komission mukaan tilaajajohtojen vuokrausvelvoite takaa esimerkiksi nopeammat ja edullisemmat internet-yhteydet.


Komission suosituksen taustalla on kunnianhimoinen tavoite vapauttaa tilaajajohdot kaikissa jäsenmaissa kokonaan kilpailulle tämän vuoden loppuun mennessä. Suositus liittyy telealan lainsäädäntöesityksiin, joita komissiolta odotetaan kesäkuussa.

Teollisuuskomissaari Erkki Liikanen esitteli suosituksen paikallisverkkojen käytön tehostamisesta keskiviikkona. Liikanen odottaa tuloksia nopeasti.
- Seuraavien kuuden kuukauden kuluessa markkinat tulevat olemaan Euroopassa hyvin erilaiset, Liikanen arvioi.

Suomessa Internet-palveluja on tarjottu lähiverkoissa jo vuodesta 1996 lähtien. Kilpailuvelvoite tarkoittaa esimerkiksi sitä, että HPY:n on vuokrattava tilaajajohto vaikkapa Soneralle.

Komission kehotus koskee lähinnä yhdeksää EU-maata, joissa entisillä valtio-omisteisilla teleoperaattoreilla on yhä jonkinasteinen monopoli. Suomessa kilpailu on periaatteessa vapautettu, ja suunnilleen samassa tilanteessa ovat Hollanti, Italia, Itävalta, Saksa ja Tanska. Britannian odotetaan purkavan monopolinsa heinäkuuhun 2001 mennessä.

Liikanen kuitenkin huomauttaa, että myös Suomessa kannattaa tarkastella esimerkiksi hintojen kilpailukykyä.
- Luulen, että tässä (esityksessä) on aineksia myös suomalaisille, Liikanen sanoi.

Viestintäneuvos Antti Kohtala liikenneministeriöstä myöntää, että kilpailun vapaudesta huolimatta asiat eivät ole Suomessa yksinkertaisia.
- Ongelmana se, mikä on johdon hinta ja kuinka se on saatavissa, Kohtala sanoo.

Kohtalan mukaan tilaajajohtoa on Suomessa vuokrattu varsin vähän kotitalouksien tarpeisiin.

Komissaari Liikasen mukaan Yhdysvallat on ollut asiassa edelläkävijä, sillä tilaajajohto on ollut siellä vapaasti vuokrattavissa vuodesta 1996 lähtien. EU:ssa edistyksellisiä maita ovat olleet Suomen lisäksi mm. Hollanti ja kasvavassa määrin myös Saksa.


Suomeen tulossa johdon kaksoiskäyttö

Tilaajajohdon vuokrausvelvoite hyödyttää kuluttajia mm. siten, että Internet-palveluja on mahdollisuus saada suoraan sen välityksellä. Tällöin ei tarvitse ostaa erikseen modeemia ja liittyä verkkoon keskuksen kautta.

Suomessa paikallisen puhelinverkon käyttöä ollaan tehostamassa valmisteilla olevalla telelain muutoksella, joka mahdollistaa puhelinjohdon ns. kaksoiskäytön. Tällöin Internet-operaattori voi vuokrata paikallisesta puhelinlinkistä osan data-käyttöön ja tarjota kuluttajille mm. ADSL-yhteyden.

Kotitalouksien tehokkaat yhteystarpeet ovat lisääntyneet mm. liikkuvan kuvan myötä. ADSL nopeuttaa verkkoon pääsyä, se on kiinteänä datayhteytenä jatkuvasti päällä eikä yhteysajasta peritä erikseen veloitusta.

Viestintäneuvos Antti Kohtala muistuttaa, että järjestely tarjoaa mahdollisuuden kahden megabitin Internet-yhteyteen, joka on 15-30 kertaa ISDN-yhteyttä tehokkaampi. ASDL:n yleistymisen esteenä ovat toistaiseksi olleet varsin korkeat kytkentä- ja kuukausimaksut, mutta Kohtala uskoo hintojen laskevan kilpailun lisääntyessä.

Tilaajajohdon vuokraamisella saavutetaan käytännössä sama asia kuin kaksoiskäytöllä, mutta johtoverkoston riittävyys on kysymysmerkki.
- Jos kotitilaajia ajatellaan, niin johtoja ei ole tarpeeksi, Kohtala myöntää.

Telelain muutosesitystä kaksoiskäytöstä odotetaan eduskuntaan tämän vuoden touko-kesäkuussa.

EU-maiden johtajat kehottivat viime kuussa Lissabonin huippukokouksessa lisäämään kilpailua paikallisverkoissa. Yhtenäiset ja vapautetut telemarkkinat EU:ssa on määrä toteuttaa vuoden 2001 loppuun mennessä.

STT-IA
28.4.2000


Talous -sivulle