Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEU arvostelee Itävallan talouspolitiikkaaEU:n komissio arvostelee Itävallan talouspolitiikkaa ja sanoo, että Itävalta ei yritä tarpeeksi pienentää maan budjettialijäämää ja valtionvelkaa.


Kritiikki koskee Itävallan vuosien 2000-2003 vakausohjelmaa. Ohjelman mukaan budjettialijäämän on pienennyttävä viime vuoden kahdesta prosentista 1,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2003 mennessä. Samana aikana valtionvelan pitää pienentyä 61,2 prosenttiin bkt:sta.

Komissio sanoo EU:n valtiovarainministerineuvostolle, Ecofinille, osoitetussa suosituksessa, että ohjelma ei ole riittävän kunnianhimoinen, koska EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen minimivaatimukset alkaisivat täyttyä vasta suunnitellun jakson lopussa.

Vajeen pitäisi komission mukaan kuitenkin pienentyä suunniteltua nopeammin, jotta saadaan tarvittava turvamarginaali, mikäli talouskasvu onkin odotettua hitaampaa.

Kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan EMU-maat lupaavat pyrkiä budjettitasapainoon keskipitkällä aikavälillä. Maat, jotka hoitavat talouttaan liian hölläkätisesti, voidaan pahimmassa tapauksessa tuomita jopa sakkoihin.

Itävallan valtiovarainministeri Karl-Heinz Grasser, joka kuuluu Jörg Haiderin oikeistopopulistiseen FPÖ-puolueeseen, pakotetaan näin puolustamaan vakausohjelmaa kollegoidensa edessä seuraavassa Ecofinin kokouksessa 8. toukokuuta.

Itävallan talouden ongelmat juontuvat suuressa määrin edellisen, Viktor Kliman johtaman hallituksen toimista. Vuosien 1997-99 välisenä aikana budjettivaje ei pienentynyt käytännössä ollenkaan ja valtionvelkakin kasvoi reilun prosentin verran, mikä on EU:n perussopimuksen vastaista, EU:n komissio huomauttaa.

Vaikka uuden hallituksen budjettipolitiikassa onkin myönteisiä piirteitä, EU-komission mukaan kunnianhimo on liian alhaisella tasolla. Lisäksi julkisen talouden parantuminen rakentuu aivan liian paljon valtion omaisuuden myyntiin.

Komissio painottaa myös, että Itävallan eläke- ja terveydenhoitojärjestelmän suunnitellut uudistukset pitää toteuttaa päättäväisesti ja peräänantamattomasti.

STT-IA
28.4.2000


Talous -sivulle