Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysItalian uusi hallitus vannoi virkavalansaItalian uusi, pääministeri Giuliano Amaton johtama hallitus vannoi keskiviikkona virkavalansa Roomassa. Hallitus on Italian 58. hallitus toisen maailmansodan jälkeen.


Edellinen pääministeri Massimo D'Alema ilmoitti erostaan viime viikolla sen jälkeen, kun hallitusta tukeneet keskustavasemmistolaiset puolueet olivat kärsineet tappion kunnallisvaaleissa.

Uusi pääministeri Amato toimi edellisen hallituksen valtiovarainministerinä. Hän on toiminut aikaisemmin myös Italian pääministerinä vuosina 1992-1993.

Uudella hallituksella on vielä ennen työhön ryhtymistään edessään tulikoe: hallituksen luottamus punnitaan maan parlamentissa, jossa keskustavasemmistolla on vain niukka enemmistö. Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensin todennäköisesti perjantaina hallituksen alahuoneessa ja sen jälkeen senaatissa.

Italian uusi hallitus koostuu kahdeksasta puolueesta - siinä on yksi puolue enemmän kuin D'Aleman hallituksessa. Ministereitä on 24 eli puolestaan yksi vähemmän kuin aikaisemmassa hallituksessa.

Presidentti Carlo Azeglio Ciampi oli toivonut suurempia leikkauksia ministerien määrään.
- Olen ottanut huomioon parlamentin poliittisen tasapainon, sanoi 61-vuotias Amato esitellessään hallituksen kokoonpanoa.

Hallitus kohtasi ensimmäisen takaiskunsa heti ministerilistojen julkistamisen jälkeen, kun vihreiden edustaja Edo Ronchi kieltäytyi EU-asioiden ministerin salkusta. Ronchin tilalle tulevan ministerin nimi on määrä julkistaa torstaina.

Uutta hallitusta on jo ehditty arvostella myös uusien kasvojen puutteesta. Italialainen sanomalehti La Repubblica sanoi keskiviikkona uuden hallituksen muistuttavan kovasti D'Aleman hallitusta, ainoastaan D'Alema itse puuttuu.

Useimmat tärkeät ministerit ovat samoja kuin D'Aleman hallituksessakin: ulkoministerinä jatkaa Lamberto Dini, sisäministerinä Enzo Bianco ja puolustusministerinä Sergio Matarella.

Suurin ero verrattuna aikaisempaan hallitukseen on, että Amato on kutsunut Umberto Veronesin terveysministeriksi ja Tullio de Mauron koulutusministeriksi. Kumpikaan heistä ei ole poliitikko: Veronesi on johtava rintasyöpäasiantuntija ja de Mauro puolestaan arvostettu lingvistiikan professori.

Amaton seuraajaksi valtiovarainministerinä nousee vasemmistodemokraatti Vincenzo Visco.

STT-IA
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle