Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Toimitusjohtaja Kalle Justander: Linnanmäki on huvipuistomaailmassa ainutlaatuinen

Linnanmäen huvipuisto toukokuussa 50 vuotta



Linnanmäen huvipuisto Helsingin Alppilassa avaa lauantaina porttinsa. Lasten Päivän Säätiön omistama huvipuisto tavoittelee uutta kävijäennätystä jälleen uusin laittein, joihin on investoitu peräti 15 miljoonaa markkaa.


Kesän uutuuksia ovat Vesitornin sisälle rakennettu yhdistelmä sisävuoristoradasta ja virtuaaliteatterista eli Space Express sekä "lasten Lintsille" pystytetty koko perheen Hip Hop, Space Shotin pikkuveli. Virtuaaliteatterista poistuu Superstitionin myötä noita ja tilalle tulee maailmalla huippusuosittu Canyon Coaster.

Huvipuiston kävijäennätys on vuodelta 1975, jolloin Linnanmäki vietti 25-vuotisjuhliaan. Kesäkauden kävijöiksi kirjattiin silloin yli 1,2 miljoonaa vierasta. Huvipuistossa avattiin toissa vuonna koskenlaskurata Hurjakuru ja viime vuonna avaruussinko Space Shot. Kävijämäärät kohosivat jälleen yli miljoonan.

Linnanmäen huvipuisto täyttää 27. toukokuuta 50 vuotta. Syntymäpäiväjuhlan kunniaksi sisäänpääsy on silloin ilmainen. Helsingin keskustan läpi kulkee merkkipäivänä juhlakulkue.


Avaruusseikkailu

Juhlakesän ihmeellisin uutuus on sisävuoristorata Space Express. Siinä "avaruuden pimeyden ympäröimää matkaa valaisevat tähdenlennot ja muut universumin ilmiöt". Ensin otetaan kuitenkin selvää, mihin joudutaan ja minne on matka.

Vesitornin sisälle rakennetussa avaruudessa astutaan ensin itse avaruusalukseen, seurataan tapahtumia sen ulkopuolella: meteorisateita ja niiden törmäilyjä, käydään aluksen karttahuoneessa ja telakoitumisaukossa ja siirrytään lopuksi ilmalukkojen kautta omalle avaruusmatkalle läpi meteorimyrskyjen ja asteroidivyöhykkeen.

Vuoristoradan vauhtia ja virtuaaliteatterin elämyksiä yhdistelevän radan laitteineen on valmistanut saksalainen Ziererin tehdas ja teemoituksen on toteuttanut englantilainen APW.


Uusia ja vanhoja

Toisessa kesän uutuuslaitteessa Hip Hopissa voi kokea avaruussinko Space Shotin tunnelmia pienoiskoossa eli huvipuiston asiantuntijoiden mukaan se sopii koko perheelle.

Laite lähettää kerralla kymmenen matkustajaa maan pinnalta, turvallisesti penkeissä, viiden metrin korkeuteen ja totta kai takaisin. Laitteen valmistaja on Moserin tehdas Italiasta.

Linnanmäen vanhat suosikit ovat vuoristorata ja lasten karuselli. Niistä vuoristorata valmistui heinäkuussa 1951, ja se on ollut huvipuiston suosituin laite alusta alkaen.

Vuoristoradan pisin lasku on 48 metriä. Se tapahtuu kolmessa sekunnissa. Koko ajomatka kestää 2 minuuttia ja 15 sekuntia. Keskinopeudeksi tulee 25 kilometriä tunnissa. Kesäkauden aikana junat kiertävät yhden päivän aikana noin 290 kertaa ja koko kesänä 33 000 kertaa.

Linnanmäen vanhin laite, lasten karuselli, saatiin huvipuistoon kesäksi 1954. Laitteen oli löytänyt ja ostanut sen rakentaneelta tivolimieheltä Saksasta Svend Jarlström. Hollannissa 1896 valmistunut karuselli päätyi sen jälkeen Linnanmäen omistukseen.


Peliuutuuksia

Pohjoismaiden ensimmäinen "kovan luokan" lentosimulaattori kuuluu juhlakesän peliuutuuksiin. Simulaattorin korikin tottelee pilotin käskyjä.

Vesipyssyillä ampuminenkin vaatii taitoa ja tarkkuutta. Huvipuiston uusi pelimuoto ryhmille puolestaan on 5-ottelu. Linnanmäki aloitti oman pelitoimintansa jo vuonna 1963. Alkuaikojen suosituimmat "aina voittaa" -pelit, kuten Narunveto ja Tombola ovat säilyttäneet suosionsa tähän päivään. Joskin Tombolassa voittaa nykyään joka neljäs.

Automaation kehitys ja tietotekniikan uusimmat saavutukset näkyvät myös viihdeautomaateissa. Huvipuiston pelihalleissa onkin käytettävinä niiden lähes kaikki lajit.


Oho sano iimeili

Peacock-teatterissa jatkaa Uusi Iloinen Teatteri ilottelulla "Oho sano iimeili". Mukana ovat Marjatta Leppänen, Jussi Lampi, Sinikka Sokka, Puntti Valtonen, Sari Siikander, Veeti, Hanna Kaila, Merja Kuisma, Toni Mäenpää, Laura Huhtamaa sekä Seitsemän Seinähullua johtajinaan Jaakko Salo ja Jari Puhakka.

Elokuussa Peacockin täyttää espanjalaisen tanssin juhlashow, Carmen Motan Festival Gran Ballet Espanol. Ulkonäyttämöllä alkaa 22. toukokuuta saksalaisen Bauer Familyn hurjapäinen ilma-akrobatia kymmenien metrien korkeudessa mm. moottoripyörällä.

Maksuttomalla näyttämöllä nähdään myös Sudarchikov Jr. Quick Change -esitys, jossa vaatteet vaihtuvat musiikin tahdissa silmänräpäyksessä.

Kesäkuun alussa mukaan liittyy vielä katossakävelijä Kai Leclerc Up and Down -esityksellään, joka tapahtuu kirjaimellisesti näyttämölavan katossa.


Matkailijalipulla maksutta

Linnanmäelle pääsee maksutta HKL:n matkailijalipulla huvipuiston sesonkina eli lippu käy pääsymaksuksi.

Matkailijaliput ovat voimassa yhden, kolme tai viisi vuorokautta ja hinnat vastaavasti 25, 50 tai 75 markkaa ja lapsilta puolet vähemmän.

Normaali sisäänpääsymaksu Linnanmäelle on yli 6-vuotiailta 15 markkaa. Lipputarjouksella juhlistetaan sähköisen radioliikenteen 100-vuotispäiviä ja Linnanmäen 50-vuotispäiviä.


Linnanmäki on huvipuistomaailmassa ainutlaatuinen

Linnanmäen huvipuisto on ilmiönä huvipuistomaailmassa ainutlaatuinen - ei ainoastaan Suomessa, vaan koko maailmassa, toteaa Lasten Päivän Säätiön toimitusjohtaja Kalle Justander. Hän toimii samalla huvipuiston johtajana.

- Huvipuiston perustamisessa 50 vuotta sitten oli kysymys rohkeasta teosta. Kysehän on siitä, että huvipuistotoiminnalla rahoitetaan lastensuojelujärjestöjen työtä, jatkaa Justander.

Huvipuistojen tuotosta jaettiin tänä vuonna säätiön jäsenjärjestöille 10 miljoonaa markkaa, ja koko viidenkymmenen vuoden ajalta summa nousee nykyrahassa mitattuna jo 230 miljoonaa markkaan.

Lasten Päivän Säätiö, Linnanmäki ja toimitusjohtaja Kalle Justander saivat tästä toiminnasta korkean kansainvälisen tunnustuksen jo vuonna 1995, kun kv. huvipuistojärjestö (IAAPA) jakoi kunniapalkinnon lasten hyväksi tehdystä työstä New Orleansissa Yhdysvalloissa.

- Linnanmäelle on koko sen historian ajan menty irtautumaan arjesta. Toinen huomionarvoinen seikka on, että huvipuistona se on erinomainen paikka mennä yhdessä, myös koko perheen kanssa, pitämään hauskaa, tiivistää huvipuistojohtaja Justander.


Lasten Päivän Säätiö

Linnanmäen huvipuiston perustivat vuonna 1950 kuusi lastensuojelutyötä tekevää järjestöä: Lastensuojelun keskusliitto, Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja Turvakotien liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Parasta Lapsille ja Pelastakaa lapset -yhdistykset.

Toimintoja varojen hankkimiseksi oli aloitettu jo sotien jälkeen järjestämällä Lasten Päivä -tapahtumia eri puolilla maata. 1940-luvun lopulla käynnistettiin sitten suunnitelmat oman huvipuiston perustamiseksi.

Vuonna 1956 nämä järjestöt perustivat Lasten Päivän Säätiön, joka on siitä lähtien vastannut Linnanmäen huvipuiston toiminnasta.

Helluntaina, puoli vuosisataa sitten avattu Linnanmäki oli varsin vaatimaton, puolessatoista kuukaudessa pystyyn kyhätty. Siitä huolimatta se tarjosi jo silloin kävijöille melkein kaikkea, mitä huvipuistosta odotti löytävänsä. Ensimmäinen jo elokuussa saatu ajolaite oli Kummitusjuna.

STT-IA
28.4.2000


Ajassa -sivulle