Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaat lyhyestiUgandan poliisi löysi joukkohaudoista jälleen ruumiita

Ugandan poliisi löysi torstaina 55 ruumista joukkohaudasta tuomiopäivänkultin johtohahmon autotallista Kampalan ulkopuolelta, kertoi poliisin tiedottaja Assuman Mugenyi.

Mugenyin mukaan löydetyistä 22 oli naisia, 15 miehiä ja 18 lapsia. Poliisi sanoi, että ruumiit olivat olleet haudattuina kolmeen kuoppaan yli kuukauden.

Ruumiissa ei ollut merkkejä väkivallasta eikä vielä torstaina ollut selvää, miten ihmiset olivat kuolleet. Kaivaminen lopetettiin torstaina ja eivätkä viranomaiset usko enää löytävänsä lisää ruumiita.

Dominic "Isä" Kataribabon vuokraaman talon alue eristettiin viime viikolla, kun paikalliset asukkaat olivat huomanneet maasta nousevan vahvan hajun. Kataribabo on yksi kultin johtajista ja hänet on etsintäkuulutettu. Kuukausi sitten viranomaiset kaivoivat 394 ruumista saman talon alta ja piha-alueelta.

Maaliskuun puolivälissä Jumalan kymmenen käskyn palauttamisen liike -nimellä tunnetun lahkon kirkko paloi ja aluksi luultiin, että kyseessä on jonkinlainen joukkoitsemurha. Poliisin löydettyä vielä lisää ruumiita, viranomaiset alkoivat tutkia kuolemia joukkomurhana.

Kuutta kultin johtajaa syytetään jo 924 ihmisen murhasta.


Virolaislehdet: KGB-yhteydet ehkä syynä keskuspankin uuden johtajan eroon

Viron keskuspankin johtoon valitun Vello Venselin äkillisen eron syynä saattavat olla tämän yhteydet Neuvostoliiton turvallisuuspalveluun KGB:hen, virolaislehdet arvelivat torstaina.

Presidentti Lennart Meri nimitti 58-vuotiaan tilastotieteen professorin Venselin keskuspankin johtoon aiemmin huhtikuussa. Vensel ilmoitti alkuviikolla yllättäen luopuvansa toimesta vain kolme päivää ennen kuin hänen piti aloittaa työnsä.

Eesti Päevaleht arveli, että Vensel on saattanut työskennellä KGB:n laskuun neuvostoaikana, kun hän toimi ulkomailla käyneiden tutkijaryhmien johtajana. Myös Postimees -lehti uumoili Venselin mahdollisten KGB-yhteyksien olevan eron taustalla. Vensel on itse vedonnut terveyssyihin.

Viron turvallisuuspalvelun lehdistöedustaja Hannes Kont kieltäytyi kommentoimasta KGB-väitteitä vedoten Viron lakiin.

Viron lain mukaan vapaaehtoinen tunnustus KGB-yhteyksistä on salainen.
- On mahdollista, että Viron turvallisuuspalvelu sai selville Venselin KGB-menneisyyden viime hetkellä ennen perjantaita, jolloin hänen piti aloittaa työnsä, Eesti Päevaleht kirjoitti.


Aznar vannoi virkavalan

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar vannoi virkavalan aloittaessaan torstaina toisen pääministerikautensa. Aznarin keskustaoikeistolainen kansanpuolue (PP) sai yllättäen ehdottoman enemmistön Espanjan parlamenttiin maaliskuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Parlamentti hyväksyi Aznarin nimityksen pääministeriksi keskiviikkona. Hän sai äänestyksessä 202 ääntä 350-jäsenisessä parlamentin alemmassa kamarissa.

Virkavalan vannomista torstaina seurasi myös kuningas Juan Carlos. Aznarin oli määrä vierailla kuninkaan luona myöhemmin torstaina kertomassa uuden hallituksen kokoonpanosta.

Lehtitietojen mukaan ainakin talousministeri Rodrigo Rato ja sisäministeri Jaime Mayor Oreja säilyttävät paikkansa.


Tokaimuran toinen säteilyuhri menehtyi

Tokaimurassa Japanissa viime syyskuussa tapahtunut säteilyonnettomuus on vaatinut toisen kuolonuhrin. Ydinpolttoainetta käsittelevässä laitoksessa työskennellyt Masato Shinohara kuoli torstaina tokiolaisessa sairaalassa.

Shinohara oli yksi niistä kolmesta työntekijästä, jotka saivat suurimman säteilyannoksen Japanin historian pahimmassa ydinonnettomuudessa. Kaikkiaan onnettomuudessa altistui säteilylle 440 ihmistä.

Laitoksen omistavan yhtiön harjoittama turvamääräysten törkeä laiminlyönti johti Tokaimurassa hallitsemattomaan ketjureaktioon. Ydinreaktio alkoi, kun Shinohara ja kaksi muuta työntekijää kaatoivat säiliöön rikastettua uraania yli kymmenkertaisen määrän normaaliin verrattuna.

Vastoin kaikkia turvaohjeita yhtiö mm. antoi työntekijöiden kantaa uraania laitoksen sisällä teräsämpäreissä.


EU: Taistelu köyhyyttä vastaan tärkein päämäärä

EU:n kehitysyhteistyöpolitiikka tähtää tulevaisuudessa köyhyyden kitkemiseen maailmasta.

- Poliittisesti ja moraalisesti on mahdotonta hyväksyä, että yli miljardin ihmisen tällä planeetalla täytyy selvitä alle eurolla päivässä, sanoo EU:n kehitysyhteistyöstä vastaava komissaari Poul Nielson.

Keskittyminen taisteluun köyhyyttä vastaan tarkoittaa, että muut alueet jäävät vähemmälle huomiolle.

Nielsonin mukaan kaupan vapauttaminen, maailman köyhien maiden integroiminen maailmantalouteen ja yhteistyö yksityissektorin kanssa säilyvät EU:n tärkeinä tavoitteina, mutta vain siinä määrin kun ne tukevat köyhien korkeampaa elintasoa.

EU:n komissio hyväksyi keskiviikkona keskustelun jälkeen Nielsenin ehdotuksen uudeksi kehitysyhteistyöpolitiikaksi. EU:n kehitysyhteistyöministerit keskustelevat ohjelmasta toukokuussa.

Taistelu köyhyyttä vastaan rakentuu kolmelle pilarille, jotka ovat köyhien suora tukeminen, intensiivinen poliittinen vuoropuhelu ja kaupallinen ja taloudellinen yhteistyö kehitysmaiden integroimiseksi globaaliin talouteen asteittain joustavasti.


Ukraina sulkee Tshernobylin vasta avustusneuvottelujen päätyttyä

Ukraina ilmoittaa Tshernobylin ydinvoimalan sulkemisajankohdan vasta sitten, kun neuvottelut lännen raha-avusta ovat päättyneet, ilmoitti maan pääministeri Viktor Jushenko tiistai-iltana.

Ukraina on kieltäytynyt sulkemasta Tshernobylin ydinvoimalan viimeistä toimivaa reaktoria ennen kuin kansainvälinen yhteisö toimittaa Ukrainalle huomattavan raha-avustuksen.

Vuonna 1995 Ukraina ilmoitti sulkevansa voimalan vuoden 2000 loppuun mennessä. Vastineeksi maan oli tarkoitus saada 3,1 miljardin dollarin (noin 19,2 miljardia markkaa) avustus, josta osa käytettäisiin kahden korvaavan ydinreaktorin rakentamiseen. Sopimus on kuitenkin jäissä Euroopan maiden epäröinnin vuoksi.


Neljää miestä syytetään Göteborgin diskopalon sytyttämisestä

Göteborgin käräjäoikeus asetti syytteeseen keskiviikkona neljä nuorta miestä lähes puolitoista vuotta sitten sattuneen Göteborgin diskopalon sytyttämisestä.

Miehet joutuvat vastaamaan syytteisiin murhapoltosta, josta rangaistuksena on vankeustuomio kuudesta vuodesta elinkautiseen. Miehistä kolme on 19-vuotiaita ja yksi 21-vuotias.

Vuoden 1998 lokakuussa 63 nuorta sai surmansa ja lähes 200 loukkaantui makedonialaisen yhdistyksen tiloissa sattuneessa tulipalossa Hisingenin esikaupunkialueella Göteborgissa.


Von Sponeck: Saddam elää korkeammissa sfääreissä

Irakin johtaja Saddam Hussein elää jossakin kaukana tämän maailman realiteeteista, arvioi saksalainen Hans von Sponeck, YK:n Irak-avun entinen koordinaattori.

Von Sponeck erosi helmikuussa YK:n Irakille antaman humanitaarisen avun johtajan tehtävästä vastalauseena YK:n noudattamalle pakotepolitiikalle. Von Sponeck kävi presidentti Saddam Husseinin luona ennen lähtöään Irakista. Hän kertoi tapaamisesta keskiviikkona Genevessä.

Von Sponeck sanoi saaneensa sen vaikutelman, että Saddam elää "jossakin stratosfäärin (ilmakehän keskikerroksen) yläpuolella".
- Hän kertoili arabien suuresta voitosta ja Lähi-idän valtioiden yhtenäisyydestä.

Lähes kymmenen vuotta voimassa olleet YK:n talouspakotteet Irakia vastaan eivät ole von Sponeckin mukaan saavuttaneet tavoitettaan. Pakotteista on joutunut kärsimään Irakin väestö, von Sponeck huomautti. Irakin hallitus sen sijaan pystyy elämään varsin hyvin pakotteiden kanssakin.


Japanin vaalien ajankohdaksi veikataan kesäkuuta

Japanin pääministeri Yoshiro Mori julistaa parlamenttivaalien ajankohdaksi todennäköisesti kesäkuun lopun, kerrottiin japanilaisista hallituslähteistä keskiviikkona.

Mori neuvotteli keskiviikkona kokoomushallitukseen kuuluvien puolueiden johtajien kanssa. Uusi Komeito -puolueen johtaja Takenori Kanzaki kertoi tapaamisen jälkeen, että pääministeri Morille oli annettu vapaat kädet päättää parlamenttivaalien tarkasta ajankohdasta.

Uudet parlamenttivaalit on lain mukaan pidettävä viimeistään 19. lokakuuta.

Eräissä kommenteissa Japanissa on arvioitu, että todennäköisin vaalipäivä on 25. kesäkuuta. Silloin on Morin edeltäjän Keizo Obuchin syntymäpäivä. Vaalien järjestäminen Obuchin syntymäpäivänä toisi tarkkailijoiden mukaan liberaalidemokraattiselle puolueelle LPD:lle runsaasti sympatiaääniä.

LPD:hen kuuluva pääministeri Obuchi sai aivoinfarktin huhtikuun alussa, ja Mori valittiin hänen seuraajakseen. LPD on kokoomushallituksen suurin puolue. Hallituspuolueilla on 336 paikkaa 500-jäsenisessä parlamentin alahuonessa.

Koonnut: IA
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle