Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMalaria haittaa Afrikan maiden talouskehitystäMalariana tunnetun kuumetaudin vaikutukset haittaavat eräiden Afrikan maiden talouskehitystä vakavammin kuin aiemmin on luultu.


Malarian on arvioitu supistaneen Afrikan talouskasvua noin kymmenen prosenttia vuosina 1980-1995, ilmenee kahden tutkijan John Luke Gallupin ja Jeffrey D. Sachsin tutkimuksesta. Se julkistettiin tiistaina Abujassa Nigeriassa, jossa on meneillään malariaa käsittelevä kongressi.

Tutkimuksen mukaan malariaa tavataan eniten köyhimmissä maissa. Toisaalta malaria ja sen vaikutukset ovat heikentäneet huomattavasti näiden maiden talouskehitystä.

Malarian aiheuttamat menetykset vuotuisesta talouskasvusta voivat nousta jopa 1,3 prosenttiyksikköön, tutkijat sanovat.

Tutkimuksessa oli mukana 31 Afrikan maata, joissa malaria hidasti talouskasvua keskimäärin kymmenen prosenttia 15 vuoden aikana. Pahiten kärsivät Kamerun ja Zimbabwe, joissa kasvu hidastui 18 prosenttia.

Tutkijat jakoivat malarian aiheuttamat kustannukset lyhyt- ja pitkäaikaisiin. Lyhytaikaisiin kustannuksiin kuuluvat mm. sairauspoissaolot työpaikoilta, imeväisikäisten ja lasten kuolleisuus sekä taudin hoito- ja ennaltaehkäisykulut.

Pitkäaikaisiin kustannuksiin laskettiin mm. vaikutukset maiden ulkomaankauppaan, ulkomaisten investointien ja matkailutulojen supistuminen. Turistit välttelevät alueita, joissa malariaa esiintyy. Myös ulkomaiset yritykset eivät halua investoida malaria-alueille.

Nigerian ja maailman terveysjärjestön WHO:n isännöimä malariaa käsittelevä huippukokous on lajissaan ensimmäinen. Malaria on hyttysten levittämä kuumetauti.

STT-IA
28.4.2000


Talous -sivulle