Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomalais-amerikkalainen retkikunta väittää löytäneensä kadonneen vuorenSuomalais-amerikkalainen tutkimus- ja kiipeilyretkikunta väittää, että sadat vuorikiipeilijät ovat yrittäneet kahden vuosikymmenen aikana kiivetä väärälle vuorelle Nepalin Himalajalla.


Kiipeilijät uskovat nousseensa Mera Peak -vuorelle, joka on toiseksi suosituin Nepalin 18 vaellushuipusta. Real Mera 6 654 -retkikunnan mukaan oikea Mera -vuori sijaitsee kuitenkin kahdeksan kilometriä väärästä Merasta pohjoiskoilliseen.

Asia tuli ilmi, koska uudessa Nepalin hallituksen topografiakartassa Meraa oli siirretty 8 kilometriä, ja sen nyt sen korkeus täsmäsi virallisen ilmoituksen kanssa.

- Väärä Mera on suosittu harrastelijakiipeilijöitten kohde, koska se on virallisesti vaellushuipuista korkein, 6 654 metriä merenpinnasta. Vuorelle yrittää vuosittain yli sata retkikuntaa ja yli tuhat kiipeilijää eri puolilta maailmaa, kertoo retkikunnan perustaja ja oikean Meran löytäjä Petri Kaipiainen.

Väärälle vuorelle on teknisesti helppo päästä, sillä maasto on helppoa. Retkikunta arvioi aidon Mera- vuoren mahdollisesti vaikeimmaksi kaikista Nepalin vaellushuipuista.


Retkikunta kiipeää Meralle lähipäivinä

Suomalais-amerikkalaisen retkikunnan tavoitteena on kiivetä lähipäivinä oikealle Meralle.

Retkikunta saapui vuoren juurelle keskiviikkona. Ryhmällä on 10 päivää aikaa löytää reitti vuoren huipulle.

Varmistuakseen olevansa oikealla vuorella retkikunnalla on käytössään mm. satelliittipaikannuslaitteita, joiden avulla huipun korkeus ja sijainti on mahdollista määritellä muutaman metrin tarkkuudella.

Retkikunta on tiettävästi ainoa ryhmä, joka on koskaan yrittänyt kiivetä oikealle Meralle.

STT-IKK
28.4.2000


Ajassa -sivulle