Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLipponen alentaisi tuloveroja sovittua enemmänPääministeri Paavo Lipponen (sd.) ehdottaa työttömyyden torjumista tupolla ja hallitusohjelmassa sovittua suuremmilla veronalennuksilla. Verojen alennukset Lipponen kohdentaisi pienipalkkaisille ja pienille yrityksille.


Vapunpäivänä Kemijärvellä ja Rovaniemellä vieraillut Lipponen totesi työttömyyden laskevan ennusteiden mukaisesti lähivuosina. Hän ei kuitenkaan tyytyisi ennusteiden tahtiin.

- Menestyksellisiltä Euroopan mailta mallia ottaen vaikeimpien ryhmien työllistämiseen on sijoitettava riittävästi voimavaroja, alueellisia tarpeita painottaen, Lipponen sanoi.

Lipposen mielestä työttömyyden torjunta edellyttää kolmen kohdan ohjelmaa kuluvan vuoden aikana.

- Työvoiman kysyntä turvataan tekemällä kilpailukyvyn turvaavia palkkaratkaisuja. Verotusta ja sosiaaliturvaa kehittämällä helpotetaan työllistymistä palveluihin, joissa on laajentamisen varaa. Kolmantena toimintalinjana parannetaan yritystoiminnan edellytyksiä hallituksen käynnistämällä yrittäjyyshankkeella, Lipponen sanoi.

Korkean työttömyyden alentamiseksi ennustettua nopeammin Lipponen haluaisi vielä tämän vuoden aikana selvityttää edellytykset monivuotiselle tulopoliittiselle ratkaisulle.

- Siihen voitaisiin kytkeä sovittua suuremmatkin verojen ja maksujen alennukset, mikäli niitä voidaan kohdentaa enemmän pienipalkkaisille ja pienille yrityksille, Lipponen sanoi.

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut alentamaan palkansaajien tuloverotusta 10-11 miljardilla markalla.


Eläkeläiset mukaan ratkaisuun

Lipponen totesi palkkaveron keventämisen vievän suren osan verotuksen alentamisen pelivarasta. Silti hän ottaisi eläkeläiset ja yrityksetkin mukaan ratkaisuun.

- Eläkkeensaajien on sairausvakuutusmaksun alennuksilla pysyttävä mukana veronalennuksissa. Työnantajamaksun sekä arvonlisäveron alennukset on myös pidettävä esillä veroratkaisujen yhteydessä, Lipponen vaati.

Pääministeri huomautti, että veronalennukset ovat rakennepolitiikkaa, mutta niitä ajoitettaessa myös suhdanteet on otettava huomioon.

- Monivuotinen tupo antaisi tässäkin suhteessa enemmän ryhtiä ja näköalaa Suomen työttömyyden radikaaliin vähentämiseen tähtäävälle ohjelmalle, Lipponen totesi.


Veronalennusten suuruus esille budjettiriihessä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) esitti vappuna vuoden 2003 syksyyn saakka ulottuvan tulopoliittisen ratkaisun solmimista tukemaan tasaista ostovoiman kasvua ja työllisyyttä.

Lipponen sanoi havainneensa samankaltaista ajattelua molempien työmarkkinaosapuolten taholla. Hän sanoi, että hallitus voi puolestaan vastata tupoon tarjoamalla omia palveluksiaan. Mahdollisten veronalennusten suuruutta pääministeri ei kuitenkaan halunnut yksilöidä.

- Budjettiriihessä sitten keskustellaan niin veroratkaisuista, tuposta kuin suhdanteistakin, hän tyytyi toteamaan.

Päättyvän liittokohtaisen kierroksen Lipponen arvioi sujuneen paremmin kuin saattoi odottaa.

- Se osoitti, että työmarkkinajärjestelmä toimii, vaikka tupoa ei tehdä. Kilpailukyvyn menettämisen vaara on kuitenkin seuraavalla kierroksella suurempi. Emme voi unohtaa korkeaa työttömyyttä, vaikka taloudessa menee kokonaistasolla hyvin, Lipponen huomautti.

Pääministerin mielestä Suomi on tienhaarassa myös kolmikantayhteistyössä. Nousu lamasta on hänen mielestään rakennettu kaikessa oleellisessa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen keskinäiselle, pitkäjänteiselle yhteistyölle.

-Se on toimiva, suomalainen malli, vaivalla rakennettu, mutta hetkessä tuhottu, jos keskinäinen kunnioitus pettää, Lipponen varoitti.

ILPO KIURU
1.5.2000


Politiikka -sivulle