Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysOn jälleen piknikin aikaSään salliessa, ja joskus siitä piittaamattakin, monien vapunjuhlijoiden ohjelmistoon kuuluu Vapunpäivän piknikki. Kuohuviinin kyydittämänä silloin maistuvat perinteisesti nakit, perunasalaatti, tippaleivät ja munkit.


Finfoodin keittokirjasta löytyy tämän traditionaalisen valikoiman laajentamiseksi muutamia retkieväsohjeita osoitteesta: www.finfood.fi/keittokirjaa.

Fenkolisämpylät, eksoottinen kalakebab, maustetut broilerinpalat, mausteriisi, vihreä salaatti ja suklaamurupiparit maistuvat kevään ensimmäisillä ruokaretkillä luonnossa.

On vaikea täsmällisesti määrittää aikaa, jolloin eväiden kanssa luontoon tehtävää huviretkeä on alettu kutsua piknikiksi. Alunperin piknikki oli epävirallinen ateria, nyyttikestit, joita varten jokainen toi mukanaan jotain tarjottavaa tai maksoi oman osansa.

Itse piknik-sanan jäljet vievät ainakin 1600-luvun Ranskaan. Ranskankielen piquer tarkoittaa noukkia, poimia syötävää suuhunsa, nique pientä, vähemmän arvokasta.


Nyyttärit on hyvä suunnitella etukäteen

Piknik on seuraelämän vapaamuotoinen tilaisuus, joissa on tarkoitus rentoutua nauttimaan hyvästä ruuasta mukavassa seurassa.

Piknikherkkujen kokoaminen nyyttikestimäiseen tyyliin on loistava ajatus, kunhan menu on etukäteen suunniteltu. Näin vältytään siltä, että kaikkien nyyteistä paljastuu pelkkää patonkia ja juustoa. Kun jokainen nyyttipiknikkiläinen vastaa yhdestä tietystä ruokalajista, niin lopputulokseksi saadaan koottua makoisa ateria.

Onnistuneeseen piknikkiin tarvitaan ruokien lisäksi ripaus iloista mieltä ja joitakin piknikvälineitä. Huviretki onnistuu ilman klassista kannellista piknikkoria, jossa aterimet, lautaset ja juoma-astiat on viritetty pysymään turvallisesti paikoilleen.

Kori on toki tunnelmaa virittävä hienous, samoin kuin pöytäliina. Saman asian ajavat kuitenkin kanneton kori, reppu tai vanha matkalaukku sekä huopa.

Väkeä piknikille voi koostaa monin eri joukoin. Yhteiselle ulkoilma-aterialle voi lähteä perheen kesken, ystäväporukalla tai vaikka lasten kutsujen merkeissä. Retkikohteen valintaa rajoittaa vain piknikkiläisten mielikuvitus.

Puistot, metsät, niityt, saaret, rantakalliot ja jopa kerrostalojen parvekkeetkin tarjoavat oivallisia paikkoja hyvän ruuan nautiskeluun.

FF-IA
28.4.2000


Ajassa -sivulle