Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKuolan jäkälissä paljon raskasmetallejaKuolan jäkäliköistä on mitattu korkeita raskasmetalli- ja hivenainepitoisuuksia.


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kaamasen poroyksikön päällikkö Mauri Nieminen pitää pitoisuuksia huolestuttavina etenkin, kun EU on nyt vapauttanut poronlihan tuonnin Kuolan alueelta. Epäpuhtaudet heijastuvat yleensä poroon, joka käyttää jäkälää ravintona.

Suomessa ja Luoteis-Venäjällä 1990-luvulla tehtyjen laajojen porolaidunselvitysten yhteydessä otetut jäkälänäytteet osoittavat, että Kuolassa pitoisuudet ovat paikoin moninkertaiset meidän poronhoitoalueeseemme verrattuna, Nieminen sanoo.

Inarin Kaamasessa torstaina alkaneilla poropäivillä mittaustuloksista kertonut Nieminen yhdistää korkeat pitoisuudet Kuolan runsaaseen teollisuuteen ja ilmansaasteisiin. Aineista hän mainitsee mm. nikkelin, kuparin ja alumiinin.

Niemisen mielestä jäkälän tuontia etenkin Kuolan pohjoisosista olisikin syytä välttää, koska niiden sisältämät raskasmetallit sekä kivennäis- ja hivenaineet voivat siirtyä helposti poroihin.

Jäkälän laajamittaisesta tuonnista on keskusteltu Suomessa, ja Norjassa ajatukset ovat vielä pitemmällä. Kuolassa jäkälikköjä on vielä runsaasti verrattuna esimerkiksi Suomen poronhoitoalueeseen.


Liha seurantaan

Niemisen mukaan jatkossa olisi syytä tarkoin seurata Venäjältä tuotavan poronlihan raskasmetallipitoisuuksia. EU katsoi alkuvuodesta Kuolan suu- ja sorkkataudista vapaaksi alueeksi ja salli lihan tuonnin.

Tuonnin takana on Ruotsin Haaparannassa toimiva yrittäjä, joka on rakentanut Lovoseroon teurastamon. Sieltä on jo rahdattu muutamia rekkakuormia poronlihaa, joista on myös otettu tarkat näytteet Suomen puolella.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Jouni Filppa sanoo, että näytteet ovat ensitietojen mukaan olleet puhtaita. Hän kuitenkin epäilee, että tuonnin mahdollisesti laajetessa lihaa alkaa kulkeutua alueilta, joilla mm. saastumisriskit ovat suuremmat.


Suomessa puhdasta

Nieminen korostaa, että Suomen poronhoitoalueen jäkälistä mitatut pitoisuudet ovat alhaiset. Täällä on tutkittu tarkemmin myös poronlihaa samoin tuloksin.

Sekä Kuolan että Suomen poroista ja jäkälistä on selvitetty niin ikään cesium-pitoisuuksia. Ne ovat nykyään hyvin pieniä.

STT-IKK
28.4.2000


Kotimaa -sivulle