Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ruotsin kuningaspari on suosittu sekä kotimaassaan että muualla



Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on meille suomaisille varsin läheinen, sillä hän on jo nuoresta pitäen vieraillut täällä tuon tuostakin.


Vuonna 1976 hän sai rinnalleen kuningatar Silvian. Myös tämä on erittäin suosittu sekä kotimaassaan että kaikkialla, missä liikkuukin.

Ruotsin kuningaspari isännöi tasavallan presidentti Tarja Halosen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärven valtiovierailua, joka alkaa vapun jälkeisenä päivänä. Sitä ennen vietetään Tukholmassa vapunaattona kuninkaan 54-vuotissyntymäpäivää.

Prinssi Carl Gustaf Folke Hubertuksen isä oli prinssi Gustaf Adolf ja äiti saksalainen prinsessa Sibylla. Pikkuprinssi oli vain vuoden ikäinen, kun hänen isänsä kuoli lento-onnettomuudessa.

Carl Gustaf kävi sisäoppilaitosta ja tuli ylioppilaaksi 1966. Sen jälkeen hän perehtyi puolustusvoimiin ja opiskeli sekä Tukholman että Upsalan yliopistoissa. Tulevaan tehtäväänsä hän valmentautui tutustumalla myös mm. hallituksen toimintaan sekä talouselämään.


Ruotsin hyväksi ajan hengessä

Valtaistuimelle Kaarle XVI Kustaa nousi isoisänsä Kustaa VI Adolfin jälkeen vuonna 1973. Hän otti tunnuslauseekseen För Sverige i tiden eli Ruotsin hyväksi ajan hengessä.

Tulevaan puolisoonsa silloinen kruununprinssi tutustui Münchenin olympiakisoissa 1972. Silvia Sommerlath toimi siellä tulkkina ja kisaemäntänä. Häitä vietettiin Tukholmassa 1976.

Kuningasparilla on kolme lasta: 22- vuotias kruununprinsessa Victoria, 20-vuotias prinssi Carl Philip ja 17-vuotias prinsessa Madeleine. Kruununprinsessa opiskelee Yhdysvalloissa, jossa tällä haavaa asuu myös hänen mielitiettynsä ruotsalainen Daniel Collert.

Kun Ruotsin kuningaspari viimeksi kävi valtiovierailulla maassamme 1996, oli mukana myös kruununprinsessa Victoria. Tuolloin hän sai hyvää harjoitusta tulevia omia valtiovierailujaan silmällä pitäen. Vanhempien jo lähdettyä kruununprinsessa jäi vielä päiväksi Turkuun, jossa presidentti Martti Ahtisaaren adjutantit opastivat häntä vierailukiemuroissa.


Kuningattaren sydäntä lähellä vammaiset ja sairaat

Kuningatar Silvia on syntynyt Heidelbergissa Saksassa joulukuussa 1943. Vuosina 1947-57 hän asui vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Brasiliassa. Silvia Sommerlath pääsi ylioppilaaksi 1963 ja opiskeli sen jälkeen tulkiksi. Hän puhuu ruotsin lisäksi saksaa, englantia, ranskaa, espanjaa ja portugalia.

Kuningatar tekee aktiivisesti työtä vammaisten hyväksi ja tukee erityisesti vammaisten nuorten urheiluharrastuksia. Hän on opetellut viittomakielen voidakseen paremmin kommunikoida kuulovammaisten kanssa.

Kuningatar on ottanut voimakkaasti kantaa lasten oikeuksien puolesta ja mm. osallistunut moniin kokouksiin, joissa on pohdittu keinoja lasten seksuaalisen hyväksikäytön lopettamiseksi. Hän tukee niin ikään huumeiden vastaista kampanjaa.

Kuningatar Silvia kantaa huolta myös dementoituneiden vanhusten hoidosta. Pari vuotta sitten hän osallistui Helsingissä järjestettyyn Alzheimer-konferenssiin.


Talviurheilua, metsästystä, teatteria sekä musiikkia

Kuningas harrastaa mm. metsästystä, autourheilua, veneilyä ja hiihtoa. Hän on osallistunut kolmasti Vasaloppet -hiihtoon. Kaarle XVI Kustaa on kiinnostunut myös taiteesta, musiikista ja ruoasta.

Kuningatar Silvia käy mielellään teatterissa, oopperassa ja konserteissa. Talvisin hän usein sujauttaa sukset jalkaansa, kun perhe on Storlienissa sijaitsevalla urheilumajalla. Kesät vietetään suureksi osaksi Sollidenissa Öölannin saarella. Siellä on mahdollisuus harrastaa ainakin vesiurheilua, ratsastusta, ulkoilua ja puutarhanhoitoa.

STT-MH
29.4.2000


Politiikka -sivulle