Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomalaisten johtama Tanganyikajärven tutkimus valmistuiKuopion yliopiston johtama Tanganyikajärven tutkimusprojekti on valmistunut. Kahdeksanvuotisen projektin tulokset julkistettiin kirjana ja CD ROM -tietopakettina Kuopiossa keskiviikkona.


Afrikkalaisjärven tutkimushanke maksoi yhteensä 45 miljoonaa markkaa. Sen rahoitti ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto. Työssä oli mukana 120 henkilöä 16 maasta.

- Projektin tuloksena Tanganyikajärven kalatalouden kehittämisohjelma on ekologisesti ja sosioekonomisesti kestävällä pohjalla, sanoi hankkeen tieteellinen johtaja, professori Ossi V. Lindqvist.

Tieteellisen tutkimuksen pohjalta on alkamassa varsinainen kehittämissuunnittelu, joka maksaa moninkertaisesti. Sen rahoittajaksi on tulossa Afrikan kehityspankki.


Koskettaa miljoonia ihmisiä

650 kilometriä pitkän Tanganyikajärven rantavaltioita ovat Burundi, Kongo, Sambia ja Tansania. Järven ravitsemuksellinen vaikutus koskettaa 10-30 miljoonaa ihmistä.

Kalatalouden ja limnologian tutkimusprojektin alkaessa pelättiin, että kalakanta voi kadota liikakalastuksen vuoksi. Nyt tiedetään, että järvi kestää myös lisäkalastusta, jos se suunnitellaan oikein.

Professori Hannu Mölsän mukaan tutkimustyö pystyttiin viemään läpi, vaikka vuosien mittaan alueella oli pahoja levottomuuksia.

Projektissa koulutettiin myös paikallisia tutkijoita.
- Koulutuksen tuloksena toiminta ei romahda, kun me lähdemme, Mölsä sanoi.

Tutkimuksen yhteydessä kertyi valtava määrä dataa, joka oli tarkoituksenmukaista julkaista CD-muodossa. Painettuna 140 tutkimusraporttia liitteineen olisivat vieneet 10 000 sivua.

STT-IA
28.4.2000


Ajassa -sivulle