Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTurvapaikkahakemusten uusiminen yleistyyYhä useammat turvapaikan hakijat uudistavat hakemuksensa saatuaan kielteisen päätöksen.


Ulkomaalaisviraston johtajan Matti Saarelaisen mukaan noin 150 Slovakiasta tullutta hakijaa on uudistanut hakemuksensa kielteisen päätöksen jälkeen, samoin monet puolalaiset, joiden hakemukset oli katsottu ilmeisen perusteettomiksi.

Muutamat hakijat ovat tehneet kaksinkertaisen varmistuksen: he ovat jättäneet uuden hakemuksen ja hakeneet kielteisen päätöksen purkua korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Tarkkaa tietoa uusintahakemuksista ei ole, koska niitä ei tilastoida erikseen.

Hakemuksen käsittelyn kestäessä turvapaikanhakijaa ei voi käännyttää maasta. Mahdollisuutta uusia hakemus on käyttänyt myös kesällä 1998 maahan saapunut albanialainen jalkapallojoukkue, joka oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen joka tasolla.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä uudeksi ulkomaalaislaiksi, jolla halutaan nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä. Sisäministeri Kari Häkämiehen (kok.) mukaan uuden lain toivotaan tulevan voimaan jo kevään aikana.

Uuden lain mukaan hakija voidaan käännyttää maasta, vaikka valitustietä ei olisi kuljettu loppuun asti. Nykyisin turvapaikkahakemuksen käsittely kestää 5-16 kuukautta.


Yli tuhat hakijaa

Tänä vuonna Suomeen on tullut yhteensä 1 063 turvapaikanhakijaa. Tilasto ulottuu viime viikon torstaille. Suurin ryhmä on Puolan kansalaiset, joita oli 485.

Toiseksi suurin ryhmä oli Slovakiasta, josta tuli 244 hakijaa. Slovakialaisten turvapaikanhakijoiden tulo katkesi, kun Suomi otti tammikuussa uudelleen käyttöön viisumipakon. Venäläisiä tuli 63, tshekkejä 56 ja turkkilaisia 24.

Turvapaikkapäätöksiä on vuoden alusta maaliskuun loppuun mennessä tehty 904. Turvapaikan on saanut yhdeksän hakijaa, 114 ihmistä on saanut oleskeluluvan suojelutarpeen perusteella ja 50 sai luvan muun syyn perusteella.

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tehtiin 24, 427 hakemusta katsottiin ilmeisen perusteettomiksi ja 280 hakemusta on rauennut, mahdollisesti koska hakija on poistunut maasta.

Viime vuonna Suomeen tuli yhteensä 3 106 turvapaikanhakijaa, ja turvapaikka myönnettiin 29:lle. Yhteensä 467 ihmistä sai oleskeluluvan joko suojelun tarpeen tai muun syyn perusteella.

Slovakiasta ja Puolasta tulleista romaneista ei kukaan ole saanut Suomesta turvapaikkaa tai oleskelulupaa. Romanien turvapaikkahakemuksia on perusteltu muun muassa sillä, että romaneja nimitellään kaupoissa, skinit pahoinpitelevät heitä, työnsaanti on vaikeaa ja lasten koulutusmahdollisuudet heikot.

Suomalaisviranomaiset eivät ole pitäneet näitä perusteita riittävinä turvapaikan myöntämiselle. Suomi ja muut EU-maat ovat vaatineet EU:n jäseniksi pyrkiviä maita parantamaan romanien asemaa.

STT-IA
28.4.2000


Politiikka -sivulle