Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon verovinkki

Metsämaan myynnin veroriskin voi välttääMetsätilan myyntiin voi liittyä veroriski. Verottaja lisää kiinteistön myyntihintaan puun myyntitulot myyntivuodelta ja viideltä edelliseltä vuodelta, jos metsä kuuluu pinta-alaperusteiseen metsäverojärjestelmään.


Puun myyntitulosta voi siis joutua maksamaan veroa kiinteistön myynnin yhteydessä, vaikka pinta-alaperusteisessa metsäverojärjestelmässä puun myyntitulosta ei normaalisti veroteta.

Jos vuonna 2000 myydään metsäkiinteistö, vuonna 1995 ja sitä myöhemmin tehdyt puukaupat vaikuttavat vielä kiinteistön myynnistä maksettaviin veroihin.

Veroriskin voi välttää kokonaan ilman, että odottaa viittä vuotta, jos metsätila kuuluu jakamattomalle kuolinpesälle. Puun myyntitulojen verolle menon voi välttää siten, että osakkaat jakavat kuolinpesän ainakin metsätilan osalta ennen tilan myyntiä.

Esimerkiksi jos pesässä on kolme osakasta ja jokaisen osuus on yhtä suuri, perinnönjakokirjassa jaetaan kullekin 1/3 metsätilasta. Tilaa ei tarvitse lohkoa. Kun jaon jälkeen kukin osakkaista myy oman osuutensa, puukauppoja ei huomioida.

Verottaja ei voi lisätä jakamattoman kuolinpesän aikaisia puun myyntituloja osakkaiden henkilökohtaisesti saamaan kauppahintaan.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
28.4.2000


Talous -sivulle