Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVietnamin katkera perintöVietnamin sota on ainoa sota, jonka Yhdysvallat on hävinnyt. Sen jälkimainingit tuntuvat amerikkalaisessa yhteiskunnassa edelleen.


Ensin Yhdysvallat hävisi sodan kotimaan mielipiteissä, sitten rintamalla. Sodassa menetettiin yli 58 000 amerikkalaissotilasta ja vielä suurempi määrä sotilaita haavoittui.

Monia invalideja hoidetaan yhä veteraanisairaaloissa. Tuhannet vammautuivat vaikeasti saatuaan myrkytyksen Agent Orange -torjunta-aineesta.

Vietnamissa sadattuhannet amerikkalaisnuoret saivat ensikosketuksen huumeisiin ja tätä kautta huumeiden käyttö levisi edelleen Yhdysvalloissa. Raakojen väkivallantekijöiden joukossa psyykkisesti häiriintyneet Vietnamin sodan veteraanit ovat yliedustettuina.

Vietnamin sota loi Yhdysvaltoihin uudenlaisen, entistä kyseenalaistavamman ja kyynisemmän ilmapiirin. Miljoonat osoittivat mieltään sitä vastaan, että amerikkalaisnuoret menehtyivät kaukaisessa maassa - sodassa, joka ei näyttänyt koskevan Yhdysvaltoja ja jolle ei myöskään näyttänyt olevan mielekästä syytä.

Kansa oli katkeroitunut sodan valheista ja teennäisestä isänmaallisuudesta. Armeija puolestaan joutui epätoivoon, kun poliitikot eivät antaneet sille vapaita käsiä, vaan suunnittelivat sodan kulun yksityiskohtaisesti.

Presidentti Lyndon Johnson valitsi joskus itse pommituskohteita. Armeijan mukaan sota olisi voitettu, mikäli se olisi käyty sotilaallisesti eikä poliittisesti.

Sodan jälkeen uuden teknologian avulla Yhdysvaltoihin luotiin sotilasvoimat, jotka voivat taistella etäältä sotilaiden henkiä vaarantamatta.

Sodan motiivi oli ns. dominoteoria. Yhdysvaltain johtajat uskoivat kommunistien voiton Vietnamissa johtavan siihen, että kommunistinen hallinto nousisi valtaan myös alueen muissa maissa: maat kaatuisivat kuin dominopalikat ja demokratia häviäisi.

Vietnamista tuli kommunistinen maa, kuten myös Kambodzhasta ja Laosista, mutta rauhan jälkeen markkina-ajattelu ja kapitalistiset uudistukset ovat jälleen voimistuneet.

Sota käytiin turhaan.

STT-IKK
28.4.2000


Ulkomaat -sivulle