Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Markkamäärät ja valvonta herättivät epäilyjä

Vaalirahoituksen julkisuuslaki eteni eduskunnassa



Vaalirahoitus tulee osittain julkiseksi jo syksyn kunnallisvaaleissa. Tätä koskeva laki läpäisi keskiviikkona eduskunnassa ensimmäisen käsittelyn.


Laki velvoittaa julkistamaan vaalikampanjan kokonaiskulut ja määrättyä rajaa suuremmat yksittäiset vaaliavustukset.

Eduskunta- ja kunnallisvaaleissa raja on 10 000 markkaa, europarlamentti- ja presidentinvaaleissa 20 000 markkaa. Ilmoitusvelvollisuus koskee valittuja henkilöitä, heidän varaedustajiaan sekä kaikkia presidenttiehdokkaita.

Eduskunnan käymässä keskustelussa pidettiin ongelmana valvontaa. Joidenkin puhujien mielestä laki rankaisee rehellisiä ehdokkaita ja suorastaan kannustaa kiertämään ilmoitusvelvollisuutta.


Lakia korjataan tarvittaessa

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (kok.) korosti, että kyseessä on kokeilulainsäädäntö. Siihen liittyy ongelmia, mutta lakia on tarkoitus korjata kokemuksien karttuessa. Toinen vaihtoehto olisi ollut vaalirahoituksen julkisuutta koskeva puolueiden välinen sopimus, mutta sellaista ei saatu aikaan.

Itälän mukaan lakiesitys on poikkeuksellisen hento ja kevyt. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä ei seuraa mitään rangaistusta. Valvonta jää julkisuuden kautta toteutuvan poliittisen vastuun piiriin.

Paljon keskustelua on herättänyt erikseen ilmoitettavan yksittäisen tukisumman suuruus. Itälä korosti, että esimerkiksi kunnallisvaaleja koskevaa 10 000 markan rajan toimivuutta on jatkossa arvioitava. Se saattaa osoittautua liian korkeaksi.

Oikeusministeri Johannes Koskisen (sd.) mukaan jo vuoden kuluttua voidaan tehdä lakiin muutoksia, jos siihen nähdään tarvetta kunnallisvaalien yhteydessä.

Hallitus ehti jo puolittaa omassa esityksessään raja-arvon, joksi vaalirahoituskomitea tarjosi 20 000 markkaa.


Sidokset julkisiksi

Vihreiden Kirsi Ojansuu huomautti, että tarkoituksena on tarjota äänestäjille tietoa vaaleissa valitun henkilön ja tätä rahoittaneiden tahojen välille mahdollisesti syntyneistä sidoksista. Hänen mielestään ilmoitusrajoja tulee alentaa, jos tietoa saadaan vain pienestä osasta vaaliavustuksia.

Kokoomuksen Pertti Hemmilä epäili, että yksityishenkilöiden avustusmäärien julkistaminen voi rikkoa vaalisalaisuutta. Tukea antanut usein myös äänestää tukemaansa henkilöä.

Juha Karpio (kok.) epäili, että lain kiertämiseen löytyy monia keinoja. On odotettavissa, että tulevissa vaaleissa moni avustussumma jää markan verran alle 10 000 markan.

Lauri Oinonen (kesk.) ennusti, että ehdokkaiden saanti kunnallis- ja eduskuntavaaleihin vaikeutuu lain myötä. Oinosen mielestä asiassa on menty pitemmälle kuin terve järki ja toimiva käytäntö edellyttäisi.

STT-IA
28.4.2000


Politiikka -sivulle