Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Korruptio horjuttaa jo Kiinan johtoa



Suurin skandaali kautta aikain. Sellaiseksi on ryhdytty kutsumaan tuoreinta lahjonta- ja salakuljetustapausta Kiinassa sen jälkeen kun paljastui, että kymmeniä miljardeja markkoja on hävinnyt laittomuuksissa kuin tuhka tuuleen.


Skandaali ei ole aiheuttanut pelkästään taloudellisia vahinkoja, vaan siitä on tullut uhka johtavalle kommunistiselle puolueelle.

Korruptio on jo pitkään ollut Kiinassa suurin kansaa ärsyttävistä tekijöistä, ja tuoreimmat paljastukset lisäävät tyytymättömyyttä niin puoluetta kuin maan johtoakin kohtaan.

Puolueen kannalta tilannetta pahentaa se, että korkeiden poliitikkojen, poliisien ja upseerien epäillään sekaantuneen salakuljetukseen Fujianin maakunnassa Kiinan kaakkoisosassa.

Yli tuhatta puoluevirkailijaa on kuultu ja ainakin 200:a vastaan nostettaneen syyte. Salakuljetuskoplan johto tuomitaan todennäköisesti kuolemaan.

Vaikutusvaltaisin niistä poliitikoista, joita tutkimukset ovat koskettaneet, on politbyroon jäsen ja Beijingin puoluesihteeri Jia Qinlin.

Jian ei epäillä osallistuneen henkilökohtaisesti salakuljetusskandaaliin, mutta hänen vaimonsa uskotaan olevan eräs avainhahmoista. Jia on presidentti Jiang Zeminin suojatti ja tämän vuoksi skandaali voi vaikuttaa myös Jiangiin.


Armahdus miljardilla

Koplaa johti yksityisyrittäjä Lai Changxing. Hän on muuttanut pois Kiinasta ja elää tällä haavaa Taiwanissa, josta talousrikollisia ei luovuteta Kiinaan.

Kopla salakuljetti kaikkea savukkeista öljyyn ja autoista televiestintälaitteisiin. Muutamassa vuodessa se tuotti vähintään 50 miljardin markan arvosta tuotteita nousukauttaan elävään Xiamenin kaupunkiin Fujianin eteläosassa.

Käytännössä koko Xiamenin johto oli mukana salakuljetuksessa. Lain onnistui lahjoa poliisit ja tullivirkailijat, jotta he sulkisivat silmänsä salakuljetukselta. Kerrotaan jopa, että sotalaivat saattoivat salakuljetusalukset turvallisesti Xiamenin satamaan.

Lai oli yksi Kiinan menestyksekkäimmistä liikemiehistä 1990-luvun alussa. Hän toimi lähinnä kiinteistöalalla, mutta omisti myös jalkapallojoukkueen ja antoi rakennuttaa jäljennöksen Beijingin Kielletystä kaupungista Xiameniin huokutellakseen sinne turisteja.

Kansallinen korruption vastainen virasto epäili jo vuonna 1997, että Xiamenissa harrastetaan laajamittaista salakuljetusta.

Viime vuoden lokakuussa pääministeri Zhu Rongji tapasi epäilyksenalaisia xiamenilaisia liikemiehiä, ja Lain kerrotaan tuolloin tarjonneen valtiolle miljardi yuania (650 miljoonaa markkaa), jos Zhu armahtaisi hänet.

Zhu hylkäsi tarjouksen ja määräsi Lain pidätettäväksi. Poliisiin luomiensa yhteyksiä ansiosta Lai onnistui pakenemaan Kiinasta ennen kuin hän olisi joutunut lukkojen taa.


Järjestelmän vika

Zhu on Kiinan johtajista se, joka on määrätietoisimmin pyrkinyt saamaan kuriin kiinalaisen yhteiskunnan joka kolkkaan levinnyttä lahjontaa.

Tämä on tehnyt hänestä hyvin suositun kansalaisten keskuudessa, mutta samalla hän on hankkinut itselleen vaikutusvaltaisia vihollisia kommunistisessa puolueessa.

On ymmärrettävää, että korruptio suututtaa Zhuta. Toisaalta se vaarantaa kommunistisen puolueen valtamonopolin ja aiheuttaa valtavia taloudellisia tappioita valtiolle.

Valtion talouden tarkastuslaitoksen johtaja ilmoitti äskettäin, että yli 80 miljardin markan arvosta julkisia varoja käytettiin väärin viime vuonna. Riippumattomien tarkkailijoiden mukaan tuo summa on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Zhun mahdollisuudet lahjonnan juurimiseksi ovat kuitenkin rajalliset. Hänellä on käytössään erityisyksikkö, jonka tehtävänä on selvittää korruptiotapauksia.

Yksikkö on kuitenkin hallinnollisesti kommunistisen puolueen alaisuudessa. Yksikön tutkimuksia onkin keskeytetty, jos ne eivät ole miellyttäneet vaikutusvaltaista puoluejohtoa.

Yhä useampi kiinalainen uskookin, että korruptio vain pahenee niin kauan kuin Kiinassa on yksipuoluejärjestelmä. Eräät kiinalaislehdet ovat jopa uskaltaneet väittää, että korruptio on itse asiassa seurausta demokraattisten valvontamenetelmien puutteesta.

Monet asiat viittaavat siihen, että tämä on totta. Hallitus on jo vuodesta 1995 alkaen toteuttanut laajaa korruption vastaista kampanjaa, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi koska kiinni jääneet henkilöt pystyvät aivan liian usein keplottelemaan itsensä vapaiksi vaikutusvaltaisten suojelijoidensa avulla.

Tuorein salakuljetusskandaali asettaa sen vuoksi presidentti Jiangin silmätikuksi. Hän on toistuvasti vakuuttanut, että kaikkia korruptioon syyllistyneitä rangaistaan, mutta jos hän nyt päästää suojattinsa Jian pinteestä, eivät monet usko presidentin olevan tosissaan.

Merkit eivät lupaa hyvää. Jiang on jo ylistänyt Jiaa tämän kunniallisuudesta ja hallituksen edustaja on kiistänyt, että Jian vaimon epäiltäisiin sotkeutuneen skandaaliin.

STT-MH
28.1.2000


Ulkomaat -sivulle