Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Asiantuntija Ecuadorin kapinasta:

Ecuadorin armeija käytti intiaaneja hyväkseen



Ecuadorin viime viikonloppuisessa vallankaappauksessa oli paikallisen asiantuntijan mukaan kyse armeijan suunnittelemasta operaatiosta presidentti Jamil Mahuadin syrjäyttämiseksi.


Tohtori Cesar Montufar quitolaisesta Andina Simon Bolivarin yliopistosta sanoo, etta kapinaan nousseet intiaanit olivat vain välikappale, jota everstit käyttivät hyväkseen verukkeena suunnitelmansa toteuttamiselle.

Oppilaitoksensa kansainvälistä osastoa johtava Montufar sanoo, että armeija oli päättänyt Mahuadin syrjäyttämisestä jo paljon ennen levottomuuksien puhkeamista. Tammikuun mielenosoitukset ja intiaanien pintaan noussut tyytymättömyys tarjosivat tähän mahdollisuuden.

- Sen lisäksi, että armeijan epäsuosioon joutunut Mahuad saatiin syrjäytettyä, valtaus tarjosi nuorille eversteille loistavan tilaisuuden saada oma poliittinen uransa käyntiin, Montufar sanoo.

- He esiintyvät nyt julkisuudessa kansan sankareina ja tulevat varmasti esiintymään vastakin.

Montufarin mukaan mallia otettiin Venezuelan nykyisestä presidentistä Hugo Chavezista, joka pyrki valtaan samankaltaisin keinoin. Montufar sanoo, että monet armeijan upseerit ihailevat Chavezia.


"Vain keulakuva vaihdettiin"

Montufarin mukaan intiaanit eivät mitenkään olisi yksin pystyneet valloittamaan presidentinlinnaa ja muita valtakeskuksia.

- Verrattuna aiempiin vastaaviin joukkovoiman osoituksiin tämänkertaiset ovat pohjimmiltaan olleet vaisuja. Lakot ovat olleet epäyhtenäisempiä ja rajoitetumpia kuin vaikkapa viimekesäinen suurlakko, ja itse vallankaappaukseen osallistui vain kolmisen tuhatta kepein varustautunutta intiaania.

Hänen mielestään kyse ei edes ollut vallankaappauksesta, vaan ainoastaan keulakuvan vaihtamisesta.

Mahuadin tilalle nousi varapresidentti Gustavo Noboa, joka uutena presidenttinä ensi töikseen ilmoitti jatkavansa Mahuadin suunnitelmaa maan valuutan sucren arvon sitomisesta dollariin hyperinflaation taltuttamiseksi.

Juuri aikomus dollarisoida sucre oli ollut yksi pääsyistä mielenilmauksiin. Tästä huolimatta levottomuudet tyrehtyivät ja intiaanit palasivat koteihinsa heti kun Noboa oli saatu nimitettyä, Montufar huomauttaa.

Hän jakaa monien tavallisten ecuadorilaisten mielipiteen siitä, että Noboa tuskin tuo muutosta politiikkaan.


Mahuadiin ei enää luotettu

Montufar löytää Mahuadin epäsuosion ja nyt puhjenneiden levottomuuksien taustalta paitsi maan demokraattista järjestelmää yleisemmin kalvavan kriisin, ennen kaikkea täydellisen luottamuspulan Mahuadia kohtaan.

- Nimenomaan luottamuspulan, joka koskee paitsi kansaa, niin koko järjestelmää - armeija mukaan lukien. Mahuadista oli tullut toimintakyvytön virassaan ja hänet piti vaihtaa, mutta hän oli liian itsepäinen vetäytyäkseen oma-aloitteisesti.

Montufarin mukaan luottamuksen murensi perin pohjin Mahuadin tapa hoitaa maan talouskriisiä. Viimeinen pisara armeijalle oli Mahuadin viimekeväinen päätös jäädyttää 50 prosenttia maan pankkitileistä ja sitä syksyllä seurannut vaalirahoitusskandaali.

Armeija pidätti presidentiltä ja hallitukselta kysymättä Banco del Progreson johtajan Fernardo Aspiazun, joka oli yksi tilien jäädytyksestä eniten hyötyneistä henkilöistä. Pidätyksensä jälkeen tämä paljasti rahoittaneensa Mahuadin vaalikampanjaa salaa yli kolmella miljoonalla dollarilla.

- Armeija oli raivostunut, sillä sen varoista suurin osa on sijoitettuna juuri kyseiseen pankkiin, Montufar sanoo.

STT-MH
28.1.2000


Ulkomaat -sivulle