Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pelkkä raha ei ratkaise yrittäjäksi ryhtymistä



Yrittäjän on monessa tapauksessa saatava jopa lähes 50 prosenttia suuremmat vuositulot kuin palkansaajan, jotta yrittämisen voi pitkällä tähtäimellä laskea varmasti kannattavan rahallisesti palkkatyötä paremmin.


Tähän tulokseen on tullut Suomen Yrittäjien pääekonomisti Pasi Holm, jonka yrittämisen kannustimia koskeva selvitys julkistettiin tiistaina.

Holmin mukaan yrittäjäksi ryhtymistä kannustetaan Suomessa selvästi heikommin kuin palkkauralla pysymistä, varsinkin jos otetaan huomioon yrittämiseen liittyvä riski ja yrittäjien palkansaajia huonompi sosiaaliturva.

Myös verotus kohtelee pienituloisia yrittäjiä ankarammin kuin saman verran ansaitsevia palkansaajia.

- Yrittäjäksi ryhtymistä eivät selitäkään pelkät taloudelliset seikat. Yhtä suuri merkitys on sellaisilla yrittämiseen liittyvillä arvoilla kuin vapaudella, itsensä toteuttamisella, yksilöllisyydellä tai perheyrittäjyydellä, Holm päättelee.

Holm on laskenut yrittämisen kannattavuutta mallilla, jossa otetaan mukaan mm. konkurssiriskin ja yrityksen perustamiskustannusten vaikutus pitkän tähtäimen kannattavuuteen.

Kannattavuus vaatii myös kohtuullisen liikevaihdon; Holmin laskelmien mukaan palvelualoilla liikevaihtoa tarvitaan noin kaksi kertaa ja teollisuuden pk-yrityksissä jopa viisi kertaa yrittäjätuloa enemmän.


Pienituloisten yrittäjien verotus kireää

Holmin mielestä julkisen vallan olisi entistä tarmokkaammin pyrittävä parantamaan yrittämisen toimintaedellytyksiä ja taloudellisia kannustimia, varsinkin kun vastuuta uusien työpaikkojen synnystä yhä enemmän lykätään pk-yritysten kontolle.

Tällä hetkellä yksi keskeinen epäkohta löytyy yrittäjien verotuksesta.

Yrittäjätulon jaolla pääoma- ja ansiotulo-osiksi on periaatteessa haluttu palkita yrittäjälle koituvaa riskiä, mutta pienituloisen yrittäjän kohdalla se voi johtaa siihen, että heitä käytännössä verotetaan ankarammin kuin saman verran ansaitsevaa palkansaajaa.

Pääomavero on yleensä ansiotuloveroa alempi, mutta jos tulot jäävät kovin pieniksi, ansiotulovero painuu sitä matalammaksi.

- Alle 120 000 markkaa ansaitsevan yrittäjän kannattaisi muuttaa pääomatulo-osa ansiotulo-osaksi, jotta hänen verotuksensa vastaisi palkansaajan verotusta, Holm laskee.

Tällaisia yrittäjiä on Suomen Yrittäjien tietojen mukaan Suomessa noin 35 000; joukossa on paljon esimerkiksi parturi-kampaajia ja muita yksinyrittäjiä.

Yrittäjät haluaisivatkin pääomatulolaskentaa korjattavaksi siten, että yritystulon pääomatulo-osuus voitaisiin jättää vahvistamatta silloin, kun se johtaa verotettavan osalta epäedulliseen tulokseen.


Epäonnistumisen seuraukset lievemmiksi

Holm kannustaisi yrittämiseen myös mm. alentamalla yritysten perustamiskuluja, alentamalla konkurssiriskiä ja konkurssista aiheutuvia kuluja.

Yrittämiseen liittyvää riskiä lievittäisi myös, jos yrittäjien työttömyysturva saataisiin palkansaajien turvaa vastaavaksi.

Myös yrityksen myynnistä saadun arvonnousun verotusta olisi Holmin mielestä kevennettävä. Yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä taas parantaisi paitsi kokonaisveroasteen alentaminen, myös työnantajan sivukulujen vähentäminen.

Julkisen sektorin palvelutuotannon vähentäminen taas kasvattaisi yksityisten pk-yritysten markkinoita.

STT-IA
28.1.2000


Talous -sivulle