Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hallitus jarruttaa kansanäänestystä väkivallan pelossa

Montenegron itsenäisyysliikkeen kannatus kasvaa päivä päivältä



Itsenäisyysliike vahvistuu Jugoslavian pienemmässä osatasavallassa Montenegrossa sitä mukaa kun poliittinen ja taloudellinen kriisi syvenee Serbiassa.


Montenegro on tähän asti suhtautunut kärsivällisesti liittopresidentti Slobodan Milosevicin hallintoon. Paineet kansanäänestyksen järjestämiseksi Montenegron itsenäisyydestä kasvavat kuitenkin koko ajan sekä hallituksessa että kansan parissa.

Montenegron sosiaalidemokraattinen puolue (SDP) uhkaa lähteä presidentti Milo Djukanovicin demokraattisen sosialistipuolueen (DPS) johtamasta hallituksesta, ellei kansanäänestystä järjestetä tänä vuonna. SDP:lla on vahva edustus hallituksessa, ja sen ulosmarssi johtaisi ennenaikaisiin vaaleihin.

- Meillä on oikeus täyteen itsenäisyyteen kuten Kroatialla, Bosnialla ja Sloveniallakin. Emme ymmärrä miksi kansainvälinen yhteisö pyrkii viemään meiltä tämän demokraattisen oikeutemme, sanoo SDP:n puheenjohtaja Zarko Rakcevic Podgoricassa.

Montenegron pääministeri Filip Vujanovic (DPS) puolestaan yrittää jarruttaa kansanäänestystä ja kuunnella hyvin tarkkaan kansainvälisen yhteisön varoituksia uuden konfliktin uhasta Balkanilla.

- Ensisijainen tavoitteemme on säilyttää yhteys Serbiaan. Ellei Serbia vastaa neuvottelupyyntöömme, ajaudumme väistämättä kansanäänestykseen, Vujanovic sanoi STT:lle.


Itsenäisyyshanke jakaa Montenegron

Montenegro on pysynyt Jugoslavian hajoamissotien ulkopuolella. Se ryhtyi tekemään pesäeroa Jugoslaviaan yli kaksi vuotta sitten, kun Milo Djukanovic käänsi selkänsä Slobodan Milosevicille ja lopulta syrjäytti entisen puoluetoverinsa ja ystävänsä Momir Bulatovicin Montenegron presidentinvaaleissa.

Milosevicin tukema Bulatovic on Jugoslavian liittotasavallan pääministeri ja Montenegron suurimman oppositioryhmän sosialistien kansanpuolueen (SNP) johtaja. Bulatovic vastustaa kiivaasti Montenegron eroaikeita liittotasavallasta.

Djukanovicin ja Bulatovicin aiemmin lämpimät välit ovat viilenneet niin kylmiksi, että heidän kannattajansakin kävelevät eri puolilla katua ulica Slobodella Podgorican keskustassa.

Ulica Sloboden tavoin on jakautunut koko Montenegro. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan itsenäisyyttä kannattaa 42 prosenttia ja 34 prosenttia vastustaa sitä jyrkästi.

- Enemmistö on kuitenkin helppo kääntää itsenäisyyden kannalle, mikäli hallitus haluaa käynnistää kampanjan sen puolesta, sanoo arvostetun Monitor-viikkolehden päätoimittaja Drasko Duranovic.


Uuteen liittovaltioon vain tasaveroisena

Montenegrolaisten mielestä heidät on ahdistettu nurkkaan. Itsenäisyys ei ole ollut missään vaiheessa presidentti Milo Djukanovicin poliittisessa ohjelmassa.

Häntä pidetään edelleenkin yleisesti Jugoslavian liittotasavallan kannattajana ja halukkaana asettumaan liittopresidentti Slobodan Milosevicin paikalle.

Umpikujasta ulospääsyksi Montenegron hallitus on ehdottanut Serbialle uutta liittotasavallan perustuslakia, jossa Montenegro olisi tasavertainen. Serbia ei ole vastannut ehdotukseen.

Belgradissa arvellaankin, että Milosevic mieluummin antaa Montenegron lähteä kuin suostuu uuteen liittovaltiomalliin. Tämän vuoksi Montenegro on ryhtynyt rakentamaan itsenäistä tulevaisuuttaan.
- Taloudellisesti me olemme jo itsenäisiä, sanoo pääministeri Filip Vujanovic.

Montenegro virallisti Saksan markan dinaarin rinnalle marraskuussa ja dinaareiden uskotaan poistuvan käytöstä helmikuun loppuun mennessä. Montenegrolla on myös oma viisumi- ja tullijärjestelmä ja se on avannut rajansa Kroatiaan ilman Belgradin lupaa.


Serbian oppositio ei herätä toiveita

Pääministeri Filip Vujanovic sanoo, että Montenegro seuraa hyvin tarkkaan sitä, mitä Serbiassa tapahtuu. Epävirallisesti hallituslähteet kuitenkin myöntävät, ettei Montenegro laske tulevaisuuttaan serbiopposition varaan.

SDP:n puheenjohtajan Zarko Rakcevicin mukaan Serbian oppositiossa ei ole sellaisia johtajia, jotka pystyisivät ratkaisemaan liittovaltiosuhteen tasavertaiselta pohjalta.

- Norsun ja hiiren avioliitto (Montenegro 650 000 asukasta; Serbia liki 10 miljoonaa) ei onnistu vahvemman ehdoilla, Rakcevic sanoo viitaten oppositiojohtaja Vuk Draskovicin hyvin kansallismieliseen poliittiseen ohjelmaan.

Kiivaimmin Montenegron itsenäisyyden puolesta taistelee oppositiossa oleva pieni liberaalipuolue, jonka perustaja Slavko Perovic väittää presidentti Milo Djukanovicin pelaavan samaa peliä kuin Milosevickin.

- Uudistusprosessi ei ole vielä edes alkanut. Djukanovicin hallinto on sotkeutunut harmaaseen talouteen ja lakien kunnioitus on heikkoa, Perovic sanoo.

Opposition mukaan Montenegron hallitus on kriisissä, eikä Perovic usko sen kykyyn järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä. SDP:n johtaja Zarko Rakcevic on kuitenkin toiveikas.
- Voimme odottaa muutaman kuukauden, mutta sen jälkeen äänestys on pakko järjestää, Rakcevic sanoo.

Pohdintaan siitä, itsenäistyykö Montenegro ennen Kosovoa, vastaa Montenegron tiedotusministeri Bozidiar Jaredic epäröimättä hetkeäkään.
- Kosovo on käytännössä jo itsenäinen.

STT-MH
28.1.2000


Ulkomaat -sivulle