Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Asiantuntijat:

USA ainoa maailmanmahti myös vuosikymmenen kuluttua



Yhdysvallat on vuonna 2010 edelleen ainoa kiistaton taloudellinen ja sotilaallinen mahtitekijä maailmassa. Näin siitä huolimatta, että Kiinan asema on vahvistunut jatkuvan talouskasvun myötä ja Euroopassakin sekä EU että yhteisvaluutta euron käyttöalue ovat laajentuneet.


Suurin piirtein tällaisen kokonaiskuvan voi muodostaa näkemyksistä, joita kansainvälisillä talousasiantuntijoilla on maailman tilasta kymmenen vuoden kuluttua.

Uutistoimisto Reuters pyysi ekonomisteja hetkeksi luopumaan enintään parin vuoden ennusteistaan ja katsomaan kauemmas.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet olivat yksimielisiä siitä, ettei Yhdysvalloille löydy vielä vuonna 2010 vertaistaan haastajaa sotilaallisena supervaltana.

Asiantuntijoiden mukaan millään muulla maalla ei ole sen paremmin halua kuin kykyäkään maksaa sotilaallisen ylivallan vaatimia korkeita kustannuksia.

- Yhdysvaltain liittolaiset kulkevat edelleen tyytyväisiä Yhdysvaltain kyydissä, ennustaa David Resler Nomura Securities -yhtiöstä New Yorkista.

Venäjän osalta monet epäilivät nykyisenkin demokratian kestävyyttä ja ennustivat jopa paluuta maalle "perinteiseen" diktatuuriin.

Talousmahtia ei Venäjästä ennusta juuri kukaan.
- Riippumatta siitä, onko Venäjä demokratia, se on edelleen taloudessa kääpiö ja politiikassa kiusankappale, sanoo Daniel Gros Brysselissä toimivasta Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.


Kiina nousee, ellei hajoa

Aivan vailla haastajia amerikkalaiset eivät kuitenkaan ole. Vakavin uhkaaja löytyy monen mielestä Aasiasta, missä Kiina asema vahvistuu koko ajan.

- Yhdysvaltain sotilaallinen ylivalta jatkuu, mutta se murenee Aasiassa Kiinan edetessä, arvioi Dominick Sutton Gandon Capital Markets -yhtiöstä Dublinista.

Myös saksalaisen DG Bankin ekonomistit ennustavat Kiinan mahdollisesti nousevan maailman "kakkostilalle", olettaen ettei valtava maa hajoa ja että Taiwan saadaan liitettyä manner-Kiinaan rauhanomaisesti.

- Kiina saattaa hajota etnisiin alueisiin, jos hallitus ei onnistu jakamaan taloudellisen kasvun hedelmiä tasaisemmin koko kansakunnalle, saksalaisasiantuntijat arvioivat vastauksessaan.

Huolimatta vuodesta toiseen toistuvista huimaavista kasvuluvuista taloudellinen kehitys on keskittynyt Kiinassa vauraan rannikon vientikeskuksiin. Maan sisäosista löytyy edelleen hyvin köyhiä alueita.

Vaikka kaikki sujuisikin suunnitelmien mukaan, Kiinalla on edelleen pitkä marssi edessään.

- Vaikka Kiinan taloustilastot pitäisivätkin kutinsa ja mennyt kasvutahti voitaisiin pitää yllä myös tulevaisuudessa, kiinalaisilta kuluisi vielä 30 vuotta ennen kuin he lähestyisivät Yhdysvaltain kansantuotteen tasoa, muistutti eräs nimettömänä pysytellyt talousasiantuntija.


Eurooppa etsii edelleen suuntaansa

Euroopan, käytännössä Euroopan unionin, tulevaisuudesta asiantuntijoilla oli eriäviä näkemyksiä.

Toisten mielestä vuonna 2010 on syntynyt jo Euroopan liittovaltio, toisten mielestä EU saattaa olla nykyistä vähemmän yhdentynyt laajentumisen jäljiltä.

- EU on laajempi ja poliittisesti vähemmän yhdentynyt, mutta se käyttää edelleen (yhteistä valuuttaa) euroa. Britannia on käytännössä integroitunut (euroon), mutta silti ulkopuolella ja jatkaa valittamista, sanoo Paul Horne Salomon Smith Barneyltä Lontoosta.

Eräiden asiantuntijoiden mukaan Eurooppa kykenee tarjoamaan jonkinlaisen vastapainon Yhdysvalloille, ja euro dollarille.

Pariisissa BNP-pankissa työskentelevän Emmanuel Ferryn mukaan yhteiseen valuuttaan on liittynyt vuonna 2010 jo parikymmentä maata ja samalla EU:n instituutioita on vahvistettu.

Saksalaisen Commerzbankin ekonomistin Carl-Cristoph Hedrichin mukaan EU:ssa kamppaillaan vielä kymmenen vuoden kuluttuakin laajentumisen ja jäsenvaltioiden kansallisvaltioluonteen purkamisen kanssa.

Uusien jäsenvaltioiden myötä yhteisen edun muotoilemisesta on tullut entistä vaikeampaa, Hedrich arvioi.

- Kielierot ja muukalaisvastaisuus ovat edelleen yhdentymisen esteinä. Älkääkä unohtako sotia. Yhdysvallat vetää edelleen joukkoa, riippumatta siitä pidämmekö heidän tyylistään, tiivistää GNI-yhtiön Peter Oesler.

STT-IA
28.1.2000


Ulkomaat -sivulle