Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yhdysvalloissa odotettavissa ilmastonmuutoksia



Amerikkalaistiedemiehet ennakoivat, että Yhdysvalloissa ollaan selkeän, pitkäaikaisen ilmastonmuutoksen edessä. Syynä muutokseen on lämpötilojen vaihtelu Tyynessä valtameressä.


Kysymyksessä on huomattavasti laajempi ilmiö kuin viime aikoina paljon puhuttu El Nino ja La Nina-säiden vaihtelu: tiedemiehet uskovat nyt, että Tyynen valtameren lämpötilat vaihtelevat pitkissä, noin 20-40 vuoden pituisissa sykleissä.

Teorian mukaan pitkien viileiden ja lämpimien jaksojen vuorottelun vaikutus pitkäaikaiseen säätilaan on huomattava.

Lämpimien jaksojen aikana Tyyni valtameri on tavanomaista viileämpi Japanista Australiaan ulottuvalla alueella ja Yhdysvaltain länsirannikon vedet ovat lämpimiä.

Tämä tuo mukanaan ns. El Nino-säät eli runsaita sateita ja myrskyjä Kaliforniaan, lämpimiä säitä länsirannikon pohjoisosiin.

Nyt pitkän lämpimän jakson uskotaan olevan loppusuoralla. Viileä jakso tuo mukanaan enemmän La Nina-säätä: kuivuutta Kaliforniaan, lämpimiä talvia itärannikolle ja runsaasti lunta ja vettä länsirannikon pohjoisosiin.

Tyypillistä viileille kausille on myös rajujen hirmumyrskyjen lisääntyminen Yhdysvaltain itärannikolla ja Karibialla.


Kiistanalainen teoria

Teoria pitkän aikavälin vaihteluista kehitettiin vasta kolmisen vuotta sitten, ja se on yhä kiihkeän kiistan kohteena tiedemiespiireissä.

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n Kaliforniassa sijaitseva tutkimuslaitos on julkaissut satelliittimittauksia, joiden mukaan selviä muutoksia Tyynen valtameren lämpötiloissa on tapahtumassa parhaillaan.

Tutkijat kiistelevät kuitenkin siitä, ovatko vaihtelut todella merkkejä säännöllisistä, pitkän aikavälin muutoksista. Ilmiön olemassaoloa puolustaa se, että ns. viileä jakso oli meneillään vuosina 1890-1920, toinen 1940-ja 70-lukujen välillä.

Teorian puolustajien mukaan nyt oltaisiin taas uuden, pitkän viileän jakson kynnyksellä. Ensimmäiset merkit siitä havaittiin jo parisen vuotta sitten.

Todisteeksi on otettu myös meren lohikantojen vaihtelu: lämpimien jaksojen aikana lohikannat pienevät Tyynen valtameren pohjoisosissa, sillä ne eivät viihdy lämpimissä vesissä. Lohet palaavat viileiden vesimassojen myötä.

Japanilaiset tiedemiehet ovat havainneet samantyyppisiä vaihteluita omissa tutkimuksissaan.

STT-MH
28.1.2000


Ajassa -sivulle