**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Japanin hapuileva talouskasvu kaipaa yhä piristystä

    STT-IA, 29.12.2000



    * Japanin talous on pyristellyt jo pitkään irti pahimmasta talouslamasta sitten toisen maailmansodan. Hapuileva kasvu on ollut yritysvetoista, mutta yksityiset japanilaiset eivät ole rohkaistuneet hellittämään kukkaronsa nyörejä.


    Yksityinen kulutus haukkaa kuitenkin Japanin kansantaloudesta suurimman viipaleen ja yksityisen kulutuksen lisääntyminen virkistäisi kokonaistalouden elpymistä.

    Japanin kauppaministeriö julkisti keskiviikkona uusimmat teollisuustuotantoa kuvaavat luvut. Niiden mukaan teollisuuden tuotanto supistui kausitasoitetusti lokakuusta marraskuuhun 0,8 prosenttia.

    Uusimmat luvut ovat vain jatkoa aiemmin viikolla julkistettuihin Japanin talouslukuihin. Maan työttömyysprosentti on taas kääntynyt nousuun, vähittäismyynti on jatkanut vähentymistään jo neljättä vuotta ja kotitalouksien kulutus on supistunut.

    Kauppaministeriön mukaan teollisuustuotannon lasku marraskuussa selittyy sillä, että muun muassa viihde-elektroniikan myynti väheni. Kuluttajat eivät myöskään ostaneet henkilökohtaisia tietokoneita eivätkä matkapuhelimia.

    Sitä vastoin näiden tuotteiden kysynnän virkistymisestä odotetaan tietoja joulukuun luvuissa sekä tammikuussa. Ekonomistit eivät mielellään puhu Japanin ajautumisesta lamaan, vaikka siitä varoituksia kuuleekin.

    Mitsubishi Research Institute -tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Noriko Hama huomauttaa, ettei teollisuustuotannon kasvulle ole paljonkaan tilaa, koska niin vientimarkkinat kuin kotimainenkin kysyntä alkavat hiipua.

    Japanin tärkein vientimaa on ollut Yhdysvallat, jonka markkinat ovat imeneet suuren osan japanilaisista vientituotteista. Nyt Yhdysvaltain markkinatkin alkavat kutistua.

    Japani on Yhdysvaltain ohella maailmantalouden toinen mahtitekijä. Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous ja Japani toiseksi suurin.


    Työmarkkinat muuttuvat hitaasti

    Japanin työmarkkinat ovat nyt muuttumassa, kun pitkä perinne tiettyyn yritykseen sitoutumisesta karisee etenkin nuoren väestön mielessä.

    Vielä pari-kolmekymmentä vuotta sitten työuransa alkaneet toimivat perinteisesti, he menivät töihin suuryritykseen, joka koulutti, työllisti ja piti heistä huolen. Kysyttäessä japanilaiselta vielä muutama vuosi sitten hänen ammattiaan, vastaukseksi ei tullutkaan työtehtävä vaan yritys: Olen töissä Toyotalla/Mitsubishillä jne.

    He saattoivat luoda omassa yrityksessään uran, mutta vaihtaessaan toiseen firmaan he joutuivat aloittamaan alusta. Vanhan kaavan mukaan työpaikkansa hankkineen on vaikea työllistyä, kun yritys palkkaisi mieluiten uusia "Super Salarymen"-tyyppejä.

    He ovat nuoria asiantuntijoita esimerkiksi tietokone-eksperttejä, joille ei tuota ongelmia vaihtaa työnantajayritystä.

    Työelämän ongelmien korjaamiseksi japanilaisilla on myös paljon tehtävää koulutusjärjestelmän uudistamisessa. Tutkinto maineikkaassa yliopistossa ei enää takaa hyvää elämää, vaan työelämässä menestymisen ratkaisee henkilökohtainen kyvykkyys.

    Oman ongelmansa Japanin talouskehitykselle tuo suljetun talouden perinne ja se, ettei maassa käytännössä ole ulkomaista työvoimaa.

    YK:n laskelmien mukaan Japanin työikäinen väestö ei lähivuosikymmenien kuluessa pysty elättämään vanhenevaa väkeä, koska syntyvyys alenee ja kuolleisuus vähenee.

    Vuonna 1995 Japanin väestöstä 87,2 miljoonaa oli työikäisiä, mutta heidän määränsä supistuu vuoteen 2050 mennessä noin 30 miljoonalla.

    YK:n mukaan Japanin pitäisikin päästää maahan vuoteen 2050 mennessä 33,5 miljoonaa ulkomaalaista työntekijää eli 609 000 vuodessa. Toistaiseksi Japanissa vasta puhutaan vierastyöläisistä, mutta ei uusina asukkaina.



    Talous -sivulle

    **