**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Sosiaaliasiamiehet aloittavat kunnissa - Asiakasmaksujen seuranta-aika muuttuu

    Toimeentulotuki nousee - Lapsilisät ennallaan

    IA, 28.12.2000



    * Sosiaalihuollon alalla tulee voimaan vuoden alusta joukko muutoksia. Mm. sosiaalihuollon asiakaslaki tulee voimaan vuoden alussa. Myös terveydenhuollon maksukattoa koskeviin säännöksiin tulee muutoksia.


    Lain tarkoitus on edistää asiakaslähtöisyyttä, asiakkaan oikeutta hyvään sosiaalihuoltoon sekä asiakkaan ja työntekijöiden sitoutumista yhteisesti sovittuihin asioihin. Jokaisella kunnalla on sosiaaliasiamies, joka neuvoo ja opastaa sosiaalihuollon asiakkaita.

    Kunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen seuranta-aika muuttuu kalenterivuodeksi. Aiempien säännösten mukaan seuranta-aika oli ensimmäistä hoitokäyntiä seuraava 12 kuukauden jakso.

    Jos vuotuiset maksut ylittävät 3 500 markkaa, on avopalvelujen käyttö tämän jälkeen maksutonta ja laitoshoidosta perittävät maksut huomattavasti alennettuja. Jos asiakas on maksanut yli 3 500 markkaa vuodessa, hänellä on oikeus saada liikaa maksetut maksut palauksena hoitopaikasta.

    Ne henkilöt, joilla on kulumassa aikaisempien säännösten mukainen 12 kuukauden seuranta-aika, voivat valita, jatkavatko aiemmin alkanutta seuranta-aikaa vai siirtyvätkö uuden lain mukaiseen seuranta-aikaan.

    Näin ollen ne henkilöt, joilla ensimmäinen käynti on ollut esimerkiksi heinäkuussa ja joilla 3500 markan raja on ylittynyt, voivat käyttää hyödyksi maksukaton mukanaan tuomat edut nykyisten säännösten mukaisesti. Vuoden 2002 alusta lukien seuranta-aika on kaikilla kalenterivuosi.


    Toimeentulotuki nousee - Lapsilisät ennallaan

    Toimeentulotuen perusosan määrä nousee indeksitarkistuksen johdosta vuoden alusta 3,9 prosenttia. Esimerkiksi yksin asuvan ja yksinhuoltajan toimeentulotuki on 2 152 mk /kk I kuntaryhmässä ja 2 058 mk/ kk II kuntaryhmässä.

    Perhehoitajalle maksettavan hoitopalkkion vähimmäismäärä on 1 255,57 mk ja enimmäismäärä 3 766,79 mk tai 1883,35 mk perhehoidossa olevaa henkilöä kohden kuukaudessa. Perhehoitajalle maksettavan kulukorvauksen vähimmäismäärä on 1 719 mk/kk ja enimmäismäärä 3 438 mk /kk.

    Lapsilisät maksetaan yleensä kunkin kalenterikuukauden 26. päivä. Jos maksupäivä on pyhäpäivä tai lauantai, lapsilisät maksetaan edeltävänä pankkien aukiolopäivänä.

    Elatusavut ja elatustuet ennallaan Elatusapuihin ja elatustukiin ei tehdä tarkistuksia, koska tarkistuksen perusteena käytetty elinkustannusindeksin muutos on alle 5 %.


    Työntekijöiden ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksut

    Eläkeläisten sairausvakuutusmaksu laskee ensi vuoden alusta 0,5 penniä eli 2,70 penniin äyriltä. Vakuutetun sairausvakuutusmaksu säilyy 1,50 penninä äyriltä.

    Työnantajan sairausvakuutus- ja kansaneläkemaksut säilyvät ennallaan. Yksityisen työnantajan, kunnan, kuntayhtymän ja kunnallisen liikelaitoksen sekä kirkkotyönantajan sairausvakuutusmaksu on 1,60 prosenttia.

    Valtion, sen laitosten ja Ahvenanmaan maakunnan maksu on 2,85 prosenttia palkoista.

    Yksityisen työnantajan kansaneläkemaksu on 2,00, 4,00 tai 4,90 prosenttia palkoista. Valtion, sen laitosten ja Ahvenanmaan maakunnan maksu 3,95 prosenttia ja muiden julkisten työnantajien maksu 3,15 prosenttia palkoista.


    TEL-maksu ja muut ansioeläkemaksut

    Keskimääräinen TEL-maksu on 21,1 prosenttia. Alle 50 työntekijän yrityksissä tariffin mukainen maksu on 21,8 prosenttia ja yli 50 työntekijän yrityksessä maksu vaihtelee yrityksen koon ja työntekijän iän mukaan ollen 15,7-27,7 prosenttia.

    Työnantajien keskimääräinen maksu on siten 16,6 prosenttia palkoista. Työntekijöiden eläkemaksu on 4,5 prosenttia.

    MYEL- ja YEL- eläkevakuutusmaksut ovat 21,0 prosenttia. LEL-maksua peritään ensi vuonna 21,8 prosenttia, kun vastuuvajauksen 0,4 prosenttiyksikön kuoletus poistuu. TaEl-maksu on 17 prosenttia. MEL-maksu on 20 prosenttia, mikä jakautuu puoliksi työntekijän ja työnantajan kesken.

    Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on palkkasumman ensimmäiseen viiteen miljoonaan markkaan kohdistuvalta osalta 0,8 prosenttia ja viisi miljoonaa markkaa ylittävältä osalta 3,1 prosenttia. Yrityksen osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysturvamaksu on 0,8 prosenttia.

    Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,7 prosenttia ja yrityksen osaomistajan maksu 0,3 prosenttia.


    TEL-indeksi nostaa etuuksia noin 4 prosenttia

    Työeläkkeet ja muut TEL-indeksiin sidotut etuudet nousevat ensi vuoden alusta noin 4,1 prosenttia ja yli 65-vuotiaiden eläkkeet nousevat noin 4 prosenttia. Aktiivi-ikäisten TEL-indeksiluku on 1981 ja vanhuuseläkeikäisten 1912 vuonna 2001.

    TEL-indeksilukujen muutos korottaa kaikkia ansioeläkkeitä sekä liikennevakuutus-, tapaturmavakuutus-, sotilasvamma- ja sotilastapaturmakorvauksia.

    TEL-indekseihin ovat sidottuja myös sukupolvenvaihdoseläkkeet, luopumiseläkkeet, luopumistuet ja -korvaukset sekä kuntoutusrahan, omaishoidon tuen ja perhehoitajien palkkion vähimmäismäärät.

    TEL-indeksiä käytetään myös sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen ja erityishoitorahojen tulorajojen määrittelyssä ja joissakin poikkeustapauksissa työttömyyspäivärahan perusteena olevan palkan määrittelyssä.

    Alle 65-vuotiaiden TEL-indeksi määräytyy puoliksi ansio- ja puoliksi hintatason muutosten mukaan. Yli 65-vuotiaiden TEL-indeksi määräytyy 80-prosenttisesti hintatason ja 20-prosenttisesti palkkatason muutosten mukaan.



    Kotimaa -sivulle

    **