Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Väestöliiton perhebarometri:

Vanhemmat ja kasvattajat eri mieltä kasvatusvastuun jakautumisesta



Vanhempien ja ammattikasvattajien mielipiteet kasvatusvastuun jakautumisesta ovat keskenään ristiriitaiset, kertoo Väestöliiton tiistaina julkistama perhebarometri.


Väestöliiton valtakunnallisessa vanhemmille ja kasvattajille tehdyssä kyselyssä havaittiin, että vanhempien mielestä kasvatusvastuu jakautuu tasaisesti perheen ja ammattikasvattajien kesken, kun taas ammattikasvattajat kokevat vastuun olevan liiaksi heidän harteillaan.

Yhteispelillä lapsen parhaaksi -perhebarometri on Väestöliiton neljäs barometri. Siinä kartoitettiin kasvatusvastuun jakautumista, työn ja perheen yhteen sovittamista sekä vanhempien ja ammattikasvattajien näkemyksiä esiopetuksesta.

- Barometrilla halutaan aina selvittää jotain laajempaa kysymystä, tällä kertaa siinä tarkasteltiin lasten kasvatusta, Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Ismo Söderling korostaa.


Kiire suurin ongelma

Kartoituksen tulokset kertoivat, että sekä vanhemmat että kasvattajat näkivät lapsen sosiaalisten ja eettisten taitojen opettamisen kuuluvan vanhemmille. Vanhemmat eivät kokeneet ristiriitoja suhteissaan kasvattajiin, kasvattajien mielestä niitä sen sijaan esiintyi.

Ammattikasvattajat toivoivat perheen molemmilta vanhemmilta enemmän yhteydenpitoa kasvattajiin ja pitivät itseään perheen kasvatusvastuun tukena.

Perhe oli vanhempien arvoista tärkeimmällä sijalla. Työn ja perheen yhteen sovittamisen koettiin sujuvan melko hyvin. Parantamistoiveita esiintyi kuitenkin vanhempien ehdotuksissa lyhyempien työpäivien tekemiseksi, työaikojen joustavuuden lisäämiseksi, osa-aikatyön lisäämiseksi ja lastenhoitajan palkkaamiseksi.

- Kiire heijastui päällimmäisenä ongelmana sekä kasvattajien että vanhempien vastauksissa. Kasvattajat hahmottivat vanhempien elämän liian kiireiseksi lasten kannalta, ja kiirettä myös vanhemmat pitivät ongelmana, Söderling sanoo.

Esiopetuksen järjestelyihin sekä sisältöön oltiin molemmin puolin tyytyväisiä.


Perhevastaisuus ja taloudellinen kasvu

- Yhteiskunnan perhevastaisuus on kasvava ongelma, Väestöliiton Kodin viikolla Tirkistys tulevaisuuteen -tunnustuspalkinnolla palkittu filosofian tohtori, kirjailija Kirsti Manninen sanoo.

Nyky-yhteiskunta suosii Mannisen mukaan "turbosinkkuja", jotka ovat alati yhteiskunnallisen taloudellisen voitonteon käytettävissä. Jos työntekijöillä on lapsia, niiden ei ainakaan pitäisi häiritä vanhempien elämää.

- Äitien täytyisi olla itsekkäitä "fitness-äitejä", isät menettävät usein uramahdollisuutensa halutessaan osallistua perheen ja lasten hoitoon, Manninen kuvailee.

Manninen pitää ongelman ytimenä yhteiskunnallista ilmapiiriä. Hänen mielestään jokainen lapsiin ja lapsiperheisiin myönteisesti suhtautuva luo omalla käytöksellään lapsimyönteistä ilmapiiriä.

Erityisen ratkaisevaa on Mannisen mielestä lähiympäristön lapsiperheitä suosiva ilmapiiri. Hän asuu itse maalla ja on saanut sukulaisista, naapureista ja ystävistä "kylän" viiden lapsensa kasvattamiseksi.


Työnantajilta joustoa

Professori ja Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja Hannele Niemi Helsingin yliopistosta näkee nykyisen työkulttuurin pitkälti perheitä rassaavana.

- Vanhemmat elävät tällä hetkellä kuin feodaaliyhteiskunnassa omistautuen täysin työlleen. Työnantajan vaatimat projektitöiden joustot vaativat joustoa myös perheiltä ja lapsilta, Niemi korostaa.

Kirsti Mannisen mielestä vanhempien ääni työelämässä ja yhteiskunnassa pitäisi saada yhä useammin kuuluviin. Hän perää sekä poliittisilta päätöksentekijöiltä että työnantajilta moraalista vastuunottoa perheiden tilanteesta.

- Asioiden muuttamiseksi tarvitaan sekä yhteiskunnallista keskustelua että tupo-pöydän ratkaisuja, tutkija korostaa.


Valtakunnallinen tutkimus

Väestöliiton ensimmäisessä barometrissa vuonna 1997 tutkittiin suomalaisten perhekäsityksiä. Seuraavissa mittauksissa kartoitettiin perheiden työnjakoa ja vanhemmuuden toteuttamista.

Kasvatusvastuu-perhebarometrin aineisto kerättiin lomakkeilla viime keväänä eri puolilla maata. Siihen osallistui 1 000 vanhempaa ja saman verran ammattikasvattajia päiväkodeista ja ala-asteilta. Vastausprosentti oli 79 prosenttia eli tilastollisesti yleistettävä.

Väestöliitto on viettänyt kuluneella viikolla Kodin viikkoa teemalla Rohkeasti perhe.

STT-IKK
29.9.2000


Kotimaa -sivulle