Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







STTK: Tulosopimus edellyttää tuntuvia palkankorotuksia



Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus hyväksyi järjestön keskeiset tavoitteet seuraavalle sopimuskierrokselle ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkona.


STTK:n tavoitteena on kolmivuotinen tulopoliittinen sopimus, joka päättyisi lokakuun lopussa 2003. Vuoden 2003 osalta sopimuksen palkka- ja veroratkaisu tulisi kuitenkin erikseen neuvotella keskusjärjestöjen kesken.

STTK:n palkkaratkaisun pohjana on yleiskorotus, joka maksetaan kunkin sopimusvuoden alussa.

- Yleiskorotuksen lisäksi tulevat järjestelyvara- ja naispalkkaerä, joiden jakotavasta sovitaan kullakin sopimusalalla erikseen. Jos muuta ei sovita, ne maksetaan prosenttimääräisenä yleiskorotuksena.

STTK:n mielestä tulopoliittinen kokonaisratkaisu on paras tae palkansaajien ostovoiman turvaamiseen.

STTK korostaa, että maan hallituksen veroalennukset eivät yksin riitä. Ilman vahvasti ostovoimaa kasvattavia palkankorotuksia tulosopimusta ei synny.


Sopimukseen liitettävä ansiokehitystakuu ja indeksiehto

STTK ehdottaa indeksiehdon pohjaksi laskentamallia, jonka tavoitteena on inflaation hillintä.

- Malli huomioisi sekä koti- että ulkomaisen kustannuskehityksen ja sopisi näin euro-ajan olosuhteisiin, STTK toteaa.

STTK vaatii, että palkankorotukset on huomioitava valtion, kuntien ja seurakuntien talousarvioissa henkilöstömenojen lisäyksenä.

STTK vaatii myös tulospalkkausjärjestelmien soveltamista niin, että palkkiojärjestelyt eivät ole ristiriidassa oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen palkkaperiaatteen kanssa.

- On sovittava menettelyistä, joita noudattamalla tulospalkkausjärjestelmiä voidaan ottaa paikallisesti käyttöön. Tulospalkaksi luettavien erien ja muiden, peruspalkkaustapoihin kuuluvien palkanosien välistä rajanvetoa on selkeytettävä, STTK:n hallitus toteaa.

Henkilöstörahastojen käyttöönottoa on STTK:n mielestä edistettävä kaikilla sopimusaloilla, jotta niistä voisi kehittyä EMU-olosuhteisiin sopivia suhdannepuskureita.

Verorakennetta on STTK:n mukaan kehitettävä työtä suosivaan suuntaan keventämällä erityisesti keskituloisten tuloverotusta. Tulosopimuksen osana on myös ratkaistava vuoden 2002 verolinja.

Vuoden 2003 osalta verot ratkaistaan sopimuksen jatko-osan neuvottelujen yhteydessä. Palvelujen ja elintarvikkeiden arvonlisäveroa on alennettava. Verotuksen keventäminen ei saa heikentää julkisen sektorin toimintakykyä.


STTK kiirehtii neuvotteluaikataulua

Neuvottelut käynnistyisivät viikolla 40 ja neuvottelutulos pitäisi olla valmis marraskuun alkuun mennessä. Liittokäsittelylle on varattava riittävästi aikaa ja uusi sopimus voitaisiin allekirjoittaa joulukuun alussa.

STTK pitää tärkeänä, että hallitus yhtenä osapuolena sitoutuu pitkäjänteisesti noudattamaan tuloratkaisussa noudatettavia linjauksia.

- Jotta tuloratkaisulle luodaan hyvät edellytykset, tulee eräillä aloilla avoinna olevissa kysymyksissä tapahtua selvää edistystä.


Työhyvinvointi ykkösasiaksi

STTK vaatii, että työpaikoilla on laadittava vuosittain henkilöstöohjelma, joka sisältää mm. työsuojelun, työterveyshuollon, tasa-arvon ja koulutuksen suunnitelmat.

- Henkilöstöohjelma ja siihen liittyvä henkilöstötilinpäätös on tehtävä sekä yksityisen että julkisen sektorin työpaikoilla, järjestö vaatii.

Työnantaja on velvoitettava järjestämään ennakoivasti palvelussuhteen aikana ja koko työuran ajan ammattitaitoa ylläpitävää ja sitä parantavaa koulutusta. Koulutukseen tulee voida käyttää työaikaa.

Henkilöstön edustajien, erityisesti luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen, toimintamahdollisuuksia on parannettava.

Edustajilla on STTK:n mukaan oltava oikeus käyttää tarpeen vaatiessa asiantuntija-apua.

- Luottamusmiesten oikeutta saada palkkatietoja on parannettava. Luottamusmiesten toimintaedellytyksiä, oikeuksia ja työsuhdeturvaa on edistettävä sekä kansallisessa että kansainvälisessä konserniyhteistyössä.

Yt-menettelystä on STTK:n mielestä säädettävä lailla myös kunnan ja kirkon sopimusaloilla.

Työaikoja on saatava alakohtaisesti joustavammiksi ottaen huomioon työntekijöiden yksilölliset tarpeet. Työaikapankin käyttöönotto on mahdollistettava. Helatorstai lyhentää yleisesti työaikaa. Ylitöiden teettämisen valvontaa on STTK:n mukaan edelleen tehostettava.

Vuorotteluvapaa on vakinaistettava. Isien vanhempainloman käyttöä STTK edistäisi uudella, vain isän käytettävissä olevalla 30 päivän mittaisella vanhempainlomajaksolla. Osa-aikaeläkkeen 56 vuoden alaikäraja on vakinaistettava.

STTK vaatii myös, että työttömyysturva- ja eläkejärjestelmien kehittäminen toteutetaan jatkuvan neuvottelun ja sopimisen periaatteella.

STTK on Suomen suurin toimihenkilökeskusjärjestö, johon kuuluu 25 jäsenliittoa, joissa on yhteensä 640 000 jäsentä. Jäsenet edustavat terveydenhuoltoalaa, teollisuutta, kuntia ja valtiota, palvelualaa sekä useita erityisaloja.

IA
29.9.2000


Politiikka -sivulle