Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Joka kolmannessa parisuhteessa uhkaava ilmapiiri

Perheväkivaltaa salaillaan ja kaunistellaan



Perheväkivallasta puhutaan Suomessa edelleen kaunistellusti, vaikka fyysistä väkivaltaa esiintyy tilastojen mukaan joka viidennessä parisuhteessa. Uhkaava ilmapiiri on joka kolmannessa parisuhteessa.


Suomesta löytyvät Euroopan korkeimmat vakavat perheväkivaltatilastot. Vuosittain perheväkivallan vuoksi kuolee noin 30 naista.

Useimmin perheväkivallan kohteina ovat lapset ja naiset. Tekoihin syyllistyneistä miehiä on yli 90 prosenttia. Yleisimmin väkivaltainen mies on avo- tai aviomies, poikaystävä tai veli.

- Korkea alkoholinkäyttö ei yksin selitä perheväkivallan suurta määrää. Kolmasosa väkivaltaisesti käyttäytyvistä miehistä on täysin raittiita, kertoo Leena Ruusuvuori, joka toimii projektipäällikkönä Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa (Stakes).

Hänen mukaansa avoimuutta tulisi lisätä, jotta väkivaltatapaukset tulisivat tietoon.

- Esimerkiksi sairaaloista tulee vuosittain koko maassa noin 50 ilmoitusta siitä, että lapsi on hoidettavana väkivallan vuoksi. Todellisuudessa väkivallan vuoksi lääkärihoitoa tarvitsevia lapsia on paljon enemmän. Lääkäreillä on edelleen vahvat asenteet vaitiolovelvollisuudesta, Ruusuvuori sanoo.


Väkivallasta tulee ilmoittaa

Lain mukaan perheväkivalta on rikos, joista tulee ilmoittaa viranomaisille. Esimerkiksi koulun henkilökunnan täytyy ilmoittaa viranomaisille, jos ilmenee, että lasta kohdellaan kotona väkivaltaisesti.

Kouluissa väkivallasta on helpointa puhua terveydenhoitajalle, psykologille tai koulukuraattorille.

Ruusuvuoren mukaan perheväkivaltaa on koululaisista usein vaikea tunnistaa, koska lapset oireilevat muun muassa niin, että he ovat väsyneitä tunnilla, ylivilkkaita tai he voivat kärsiä keskittymisvaikeuksista.

- Edellä mainittua käyttäytymistä voi ilmetä kaikilla lapsilla satunnaisesti, mutta jos oireilu jatkuu pitkään, voi kyseessä olla lapsi, joka kotonaan kohtaa väkivaltaa, Ruusuvuori jatkaa.

Hänen mukaansa perheväkivallan keskellä elävät haluavat yllättävän usein puhua ongelmistaan ja haluavat niihin apua. Keskusteluihin ovat tulleet mukaan myös väkivaltaisesti käyttäytyvät miehet, jotka ovat helpottuneita saatuaan apua ongelmiinsa.


Väkivaltaa vähätellään

- Perheväkivaltaan liittyy yhä salailua. Koko asian olemassaoloa pyritään vähättelemään sanomalla, ei meillä Suomessa, eikä ainakaan meidän koulussa tai kotikulmilla, kertoi kouluttaja Cecilia Whitehom perheväkivaltaa käsittelevässä seminaarissa Helsingissä. Whitehom toimii Pohjois-Irlannin Women's Aid-järjestössä.

- Jos väkivaltaa kuitenkin ilmenee ajatellaan, että ei asian hoitaminen minulle kuulu, eikä sen hoitamiseen ole rahaa eikä resursseja.

- Perheväkivalta voi olla fyysistä, seksuaalista, taloudellista tai emotionaalista. Väkivaltaa liittyy alistamista ja valheita, jatkaa Whitehom, jonka mukaan perheväkivaltaa on joka neljännessä perheessä Pohjois-Irlannissa.

Maassa on koulutettu ammattilaisia auttamaan perheväkivallan uhreja jo 25 vuoden ajan. Siellä toimii yli 14 turvakotia väkivallan uhreiksi joutuneista naisia varten.

Pohjois-Irlannissa käytettyä perheväkivallan ehkäisymenetelmää on kokeiltu myös Suomessa.

Perheväkivallasta on puhuttu kouluissa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Vihdin kolmella ala-asteella on tehty perheväkivaltaa koskeva kysely, johon vastasi 281 oppilasta.

Kyselyn mukaan väkivaltaa esiintyy enemmän kotona kuin kouluissa. Kyselyn mukaan lapset määrittelevät väkivallaksi fyysisen lyömisen ja tappelun, mutta esimerkiksi koulukiusaamista ei mielletty väkivallaksi.

- Kyselyn jälkeen Vihdissä on kampanjoitu väkivallan ehkäisemiseksi muun muassa jakamalla julisteita. Perheväkivaltaa on käsitelty kunnassa myös draaman keinoin, kertoo projektissa mukana ollut kunnan nuorisotyöntekijä Arto Uotila.

STT-MH
29.9.2000


Kotimaa -sivulle