Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysRyhmäjohtaja Ben Zyskowicz yllättyi demarien myynti-innokkuudesta

Zyskowicz: Soneran rahastukseen löytyy valmiuttaDemarikansanedustajien toimenpidealoite valtion Sonera-potin myynnistä valtion velkojen lyhentämiseksi hivenen yllätti kokoomusryhmän.
- He eivät ole olleet yleensä ensimmäisinä vaatimassa valtion yhtiöiden myymistä tai niihin liittyvän valtionomistuskynnyksen alentamista, arvioi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz.


Sinänsä Kokoomuksen mukaan on ilmeistä, että valtio luopuu aikaa myöten kokonaan Sonera-omistuksestaan.

Zyskowiczin mukaan Sonera on yhtiö, jonka pitämiseen valtion omistuksessa ei ole mitään erityisiä perusteita. Demarialoite ei ole tässä tapahtumien kulussa ratkaiseva, sillä jos ja kun Soneran suhteen tänä keväänä jotain tapahtuu, valmistelu etenee liikenneministeriön ja hallituksen toimenpitein.

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen on suhtautunut myönteisesti valtion omistuksen pienentämiseen.


Valtion omistukselle paras arvo

Valtion tasolla ongelma on periaatteessa sama kuin innokkaalla piensijoittajallakin eli milloin ja kuinka suurin erin on tarkoituksenmukaista myydä. Tavoitteena on veronmaksajille hyvä lopputulos eli mahdollisimman hyvä hinta. Myynnin pitäisi myös vahvistaa edelleen valtion omistukseen jäävää Sonera-osuutta, Zyskowicz huomauttaa.

Valtio omistaa nyt Sonerasta 58 prosenttia, mikä tekee nykyisellä osakkeen hinnalla vajaat 200 miljardia markkaa. Eduskunta antoi viime syksynä hallitukselle valtuudet vähentää osuus 34 prosenttiin.

Soneran markkina-arvo oli alkuviikosta yli 344 miljardia. Myymällä osuutensa kokonaan valtio pystyisi siis vaikka puolittamaan 400 miljardin valtionvelan.


Velkaa pitäisi lyhentää nyt

Valtiosihteeri Raimo Sailas vaati tiistaina valtion velan lyhentämistä erityisen nopeasti niinä vuosina, joina talouskasvu on hyvä eli periaatteessa nyt.

- Kun puhutaan, että omaisuuden myyntituloilla voidaan valtion velkaa pienentää, täytyy muistaa se, ettei omaisuuden myyminen rikastuta valtiota sen enempää kuin se rikastuttaa sellaista ihmistä, joka myy miljoonan markan asuntonsa. Hänellä on kyllä miljoona markkaa rahaa, mutta ei sitä asuntoa, Sailas sanoi.

Zyskowicz sanoo pitävänsä kyllä rikastuttavana sitä, että Soneraa myytäisiin erittäin hyvään hintaan, lyhennettäisiin valtion velkaa ja säästettäisiin tätä kautta.

- Totta kai nämä ovat spekulatiivisia kysymyksiä, koska myymällä Soneraa esimerkiksi kuukauden päästä emme tiedä, vaikka puolen vuoden kuluttua siitä saisi huikeasti paremman hinnan.

Zyskowicz ei lähde arvuuttelemaan edetäänkö yksityistämisessä kevään kuluessa, mutta hänen käsityksensä mukaan se ei ole hallituksen sisäinen tai puoluepoliittinen kiistakysymys.

Zyskowiczin mielestä Soneran yksityistämisessä on onnistuttu tähän mennessä hyvin huolimatta liikkeellelähdön jälkikäteisestä arvostelusta. Antia moitittiin halvaksi, mutta valtion omistuksen arvo on koko ajan vahvistunut.

Kansanedustaja Klaus Hellbergin (sd.) jättämässä toimenpidealoitteessa esitetään, että valtio myisi Soneraa mahdollisimman korkeaan hintaan ja käyttää myynnistä tulevat varat valtion velan lyhennykseen. Tämä pienentäisi korkomenoja 10-13 miljardia vuodessa.

Liikkeenharjoittajan taustan omaava Hellberg muistuttaa aloitteessaan, että valtaosa Soneran arvosta perustuu markkinoiden odotuksiin ja niihin liittyy aina epävarmuustekijöitä. Aloitteeseen on liittynyt demarikansanedustajien lisäksi edustajia muista ryhmistä.

Kokoomuksen talousvaliokuntalaiset Pekka Kuosmanen, Kalervo Kummola ja Kirsi Piha ovat olleet valmiita rahastamaan Soneran.


Vähäinen velkaantuminen jatkunut

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan vieläkään valtion taloutta ei ole saatu täyteen tasapainoon, vaan itse asiassa hienoinen velkaantuminen jatkuu. Valtion talous oli viime vuonna alijäämäinen 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Valtion velkaa voitiin lyhentää nimenomaan Soneran myyntituloilla. Tänä vuonna päästäneen Sailaksen mukaan pieneen ylijäämään.

- Jos haluamme pudottaa velkaa kymmenellä miljardilla, meidän pitää tähdätä kymmenen miljardin markan suuruiseen budjettiylijäämään.

- Jos haluamme pudottaa 400 miljardin velan vaikka puoleen, mitä en aseta tavoitteeksi, se on varsin vaativa tavoite, se tarkoittaa, että kymmenen vuoden aikana valtion talouden pitäisi olla 20 miljardia markkaa ylijäämäinen, Sailas sanoi, ja korjasi samalla väitteen, että hän vaatisi velan puolitusta.

MARGIT HARA
3.3.2000


Politiikka -sivulle