Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







CeBIT 2000:

CeBIT - Viihteen keskellä e-businesta ja käyttöjärjestelmäsotaa



Maailman suurimmat tietotekniikan ja elektroniikkan messut, CeBIT-messut, Hannoverissa esittelivät yhä pienempiä, tehokkaampia, langattomampia ja näyttävämpiä laitteita. Ohjelmistojen osalta päivän iskusanat olivat sähköinen kaupankäynti ja käyttöjärjestelmien välinen kilpailu.


CeBIT-messut on suuren luokan tapahtuma puolen miljoonan asukkaan Hannoverissa. Tänä vuonna näytteilleasettajia oli yli 7500 noin 70 eri maasta.

Yhteispinta-alaltaan noin 415 000 neliömetrin näyttelyosastoihin on viikon aikana käynyt tutustumassa arviolta 700 000 vierailijaa, joista noin 121 000 oli muualta kuin Saksasta.

Näytteilleasettajat oli sijoitettu yhteensä 26 suureen näyttelyhalliin ja yksittäisen messuvieraan oli jokseenkin mahdotonta vierailla kaikkialla, vaikka aikaa käyttäisikin useamman päivän.

Kilpailussa messuvieraiden huomiosta ja rajallisesta ajasta, näytteilleasettajat tekivät kaikkensa. Tuotteiden esityksissä käytettiin apuna perinteisempien keinojen lisäksi niin koomikkoja kuin miimikkoja sekä tanssi- ja lauluesityksiä. Messuilla jaettujen esitteiden ja CD-ROM-levyjen määrää voi vain arvailla.

Itse näytteilleasettajia tapahtumassa oli runsaasti Saksasta, mutta myös kauempaakin, kuten Pakistanista ja Egyptistä. Esiteltävien laitteiden ja ohjelmistojen kirjo ulottui sähköpistokkeista sumean logiikan ohjelmistoihin.


Käyttöjärjestelmien sota

Ohjelmistoteollisuuden kohdalla esille nousi päällimmäiseksi käyttöjärjestelmien välinen kilpailu ja erilaiset sähköiseen kaupankäyntiin liittyvät sovellukset.

Ohjelmistojätti Microsoft toi näyttävästi esille vastikään julkistettua Windows 2000 -käyttöjärjestelmäänsä ja siihen liitettyjä erilaisia sovelluksia. Lisäksi Microsoftin osastolla oli esillä laaja joukko yhtiön partnereiden tuotteita.

Vaikka Windows 2000 olikin messujen eräistä suosituimmista kohteista, oli messualueella mahdotonta kiertää törmäämättä Linux-käyttöjärjestelmään tai sille tehtyyn versioon jostakin Windows-maailmasta tunnettuun sovellusohjelmaan.

Linuxia pyrittiin markkinoimaan niin suuren yleisön käyttöjärjestelmänä kuin palvelinten alustanakin. Esimerkiksi Microsoftin osastoa vastapäätä oli Corelin osasto, missä demonstroitiin yleisön edessä Corel Linuxin asennuksen helppoutta ja monipuolisia ominaisuuksia WordPerfect -teksturista alkaen.

Linux käyttöjärjestelmästä oli messuilla esillä useita eri jakeluversioita, mukana myös suomalainen Best Linux. Lisäksi huomionarvoista oli se, että Linuxin maskotti Tux-pingviini näkyi myös suurten ohjelmistotuottajien kuten Oraclen tai Sun Microsystemsin osastoilla.

Ohjelmistokehityksen lisäksi Linux oli esillä erilaisten laitteiden moottorina. Kaupallisia Linux-sovelluksia oli esillä mm. reitittimissä ja erilaisissa upotetuissa järjestelmissä, kuten myyntipäätteissä.


Taikasana e-busines

Ohjelmistojen ja osittain laitteiden taikasanana CeBIT-messuilla oli e-busines tai e-commerce eli sähköinen kaupankäynti.

Esillä oli uusia tuotteita erilaiset kaupankäyntiin ja maksamiseen liittyvät turvallisuustuotteet etunenässä, mutta myös laaja joukko kokoelmia ohjelmistoista, joilla voidaan perustaa kauppapaikka Internetiin.

Sähköistä kaupankäyntiä kytkettiin niin WAP-puhelimiin, kuin toiminnanohjausjärjestelmiinkin. Toiminnanohjausjärjestelmiä toimittava SAP oli messuilla esillä suuren osaston kanssa.

Langattomuus oli eräs laiteteknologian erityispiirre. Sen lisäksi, että eri matkapuhelinyhtiöt julkistivat uusia malleja WAP-puhelimistaan, myös pöytätietokoneiden lisälaitteet irtoavat johtimistaan lähivuosina.

Eräänä mahdollisena langattomana kytkentätapana on Bluetooth, jota markkinointiin mm. jakamalla siniseksi maalattuja tekohampaita. Bluetoothiin perustuvia laitteita on lupailtu markkinoille ensi kesäksi.


Pienempi, kauniimpi, nopeampi

Uudet ja osin vasta tulevaisuudessa kuluttajamarkkinoille tulevat laitteet olivat jälleen pienempiä ja tehokkaampia kuin aikaisemmin. Matkapuhelinten kohdalla pienimmät tuotteet hukkuvat rintataskuun ja suurempisormisella henkilöllä alkaa olla vaikeuksia näppäinten käsittelyssä.

Kannettavien mikrotietokoneiden pienimmät mallit mahtuvat taskuun ja erilaiset muistikirjalaitteet pitävät sisällään puhelinominaisuuksia, Internet-yhteydet ja värinäytöt.

Eräs messujen hittituote oli litteät näytöt. Litteitä näyttöjä oli tarjolla niin seinän kokoisiksi televisioruuduiksi, kun tavalliseen pöytätietokoneen näytöksi. Tekniikkansa puolesta litteät näytöt alkavat kelpaamaan vaativiinkin tarpeisiin, mutta hinnat ovat vielä suurten kuluttajamarkkinoiden kannalta liian korkeita.

Mikäli messujen perusteella pitäisi tehdä johtopäätöksiä pöytätietokoneiden ulkoasun tulevaisuudesta, ainoa varma johtopäätös on se, että saamme jättää hyvästit vaaleanharmaille laatikoille. Esillä oli mitä erikoisemmilla muotoiluilla ja väreillä varustettuja tavallisia pöytäkoneita.

Ehkä eräs hauskimmista muotoiluista oli kone, jonka saattoi sijoittaa kirjahyllyyn kirjojen sekaan. Koneen kuoret kun oli muotoiltu muutaman kirjan näköiseksi.


Yhä verkottuneempaan ja moniulotteisempaan tulevaisuuteen

Mikäli CeBIT-messujen tarjonnan perusteella pyrkii arvioimaan lähitulevaisuuden kehityssuuntia, on vaikea nähdä mitään yksittäistä ja selkeää kehityssuuntaa. Erilaiset ja erilaisilla perusfilosofiolla varustetut järjestelmät ja tuotteet voivat hyvin.

Se kävi ilmeisen selväksi, ettei tietokoneisiin ole tulevaisuudessakaan luvassa yhtä ainoaa käyttöjärjestelmää. Microsoft on saanut Windowsilleen vahvoja kilpailijoita ja kilpailijat suuren yleisön huomion.

Sen lisäksi, että Linux rynnisti selvästi esiin myös kaupallisena tuotteena, myös muut perinteiset käyttöjärjestelmät kuten MacOS, erilaiset UNIX-versiot tai VAX ovat olemassa ja niille on omat käyttötarkoituksensa.

Myös toimistosovellusten kohdalla kilpailu on kiristymässä ja näyttää siltä, että Microsoft Officen rinnalle on rynnistämässä sekä Corelin WordPerfectiin nojaava tuote, mutta myös Sunin vastikään itselleen hankkima StarOffice.

Www-palveluiden tulevaisuus näyttää rakentuvan erilaisten dynaamisten elementtien varaan. Palveluilta halutaan entistä enemmän ominaisuuksia, muokattavuutta ja siirrettävyyttä ympäristöstä toiseen.

Tämä on johtanut siihen, että www-palveluiden tuottamisessa on siirrytty entistä enemmän XML-kuvauskielen käyttöön perinteisemmän HTML:n sijaan.

Myös nykyinen Internet on laajenemassa kohti kannettavia laitteita eli kämmenmikrot, muistikirjasovelluksen upotetut järjestelmät ja vastaavat verkottuvat tavalla tai toisella, mutta varmasti langattomasti.

VILLE TENHUNEN
Hannover
3.3.2000


Ajassa -sivulle