Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Robinson: Kiinan ihmisoikeustilanne heikentynyt



Kiinan ihmisoikeustilanne on heikentynyt, arvioi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson Beijingissä torstaina.


Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että Kiina on viime aikoina puuttunut kovalla kädellä sanan-, uskonnon- ja kokoontumisvapauteen.

Kiinan edustaja puolestaan torjui arvostelun sanoen, että vain kiinalaisilla on oikeus ottaa kantaa maan ihmisoikeustilanteeseen.

- Olen pettynyt, ja olen esittänyt huolestuneisuuteni ihmisoikeuksien heikkenemisestä kolmella keskeisellä saralla eli sanan-, uskonnon- ja kokoontumisvapauden alueilla, Robinson sanoi keskusteltuaan tilanteesta varapääministeri Qian Qichenin kanssa.

Esimerkkeinä tilanteen heikentymisestä Robinson mainitsi Kiinan demokraattisen puolueen perustajille langetetut pitkät vankilatuomiot sekä uskonnolliseen Falun Gong -lahkoon kohdistuneen ajojahdin.

Kiinan ulkoministeriön edustajan Zhu Bangzaon mukaan Robinsonilla ei ulkomaalaisena ole oikeutta ottaa kantaa asiaan.
- Vain kiinalaisilla on oikeus arvioida, onko Kiinan ihmisoikeustilanne parantunut vai heikentynyt, Zhu sanoi.

Zhun mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne ei ole koskaan ennen ollut näin hyvä. Kiina takaa kaikille kansalaisille sanan-, kokoontumis- ja uskonnonvapauden, ja kiinalaiset ovat tyytyväisiä oikeuksiin, jotka heillä on, Zhu arvioi.

Useat länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kiinaa ihmisoikeusloukkauksista, joiden kaltaisia ei ole nähty sitten vuoden 1989 demokratialiikkeen tukahduttamisen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriön tuoreen raportin mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne huononi merkittävästi viime vuoden aikana. Raportissa kiinnitetään erityistä huomiota toisinajattelijoiden kohteluun, uskonnonvapauden loukkauksiin ja Tiibetin tilanteeseen.


Ihmisoikeussopimukset ratifioimatta

Kiina on allekirjoittanut kaksi merkittävää kansainvälistä ihmisoikeussopimusta, sopimuksen kansalais- ja poliittisista oikeuksista sekä sopimuksen taloudellisista, yhteiskunnallisista ja kulttuurisista oikeuksista.

Kiina ei kuitenkaan ole ratifioinut sopimuksia eikä muuttanut lainsäädäntöään sopimusten vaatimusten mukaiseksi.

Robinsonin mukaan taloudellisia ja yhteiskunnallisia oikeuksia koskevan sopimuksen ratifiointi on edennyt hieman, sillä sopimus on lähetetty kansankongressin käsiteltäväksi. Toisen sopimuksen suhteen edistystä ei sen sijaan ole tapahtunut.

Robinson pyrki kaksipäiväisellä Kiinan-vierailullaan saamaan Kiinan johdolta allekirjoituksen hankesopimukseen, joka kehittäisi Kiinan oikeusjärjestelmää ja jouduttaisi näin ihmisoikeussopimusten ratifiointia.

Robinson joutui kuitenkin torstaina kertomaan, että sopimus on edelleen allekirjoittamatta.

Kiinan ihmisoikeusrikkomukset nousevat jälleen esille Genevessä myöhemmin tässä kuussa alkavassa YK:n ihmisoikeuskomission istunnossa. Yhdysvallat on sanonut esittävänsä istunnossa Kiinan tuomitsevaa päätöslauselmaa.

STT-MH
3.3.2000


Ulkomaat -sivulle