Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Eichmannin vankilamuistelmat julki



Israel julkisti tiistaina Adolf Eichmannin lähes 40 vuotta salaisina pidetyt päiväkirjat.


Israelilaisessa vankilassa kirjoittamissaan muistelmissa Eichmann luonnehtii juutalaisten joukkomurhaa hirvittäväksi rikokseksi ihmiskuntaa vastaan, mutta sanoo olleensa itse vain pieni ratas natsien murhakoneistossa.

Adolf Eichmann oli vastuussa juutalaisten joukkokuljetuksista keskitys- ja tuhoamisleireille. Hän pakeni sodan jälkeen Italian kautta Argentiinaan, mistä Israelin salaisen palvelun Mossadin agentit sieppasivat hänet vuonna 1960.

Eichmann alkoi kirjoittaa muistelmiaan pian sen jälkeen, kun hänet oli suljettu israelilaiseen vankilaan. Hänet teloitettiin hirttämällä elokuussa 1962.

Johtavat joukkotuhon tutkijat Israelissa sanoivat tiistaina, että 1300-sivuiset muistelmat ovat täysin vailla historiallista arvoa, koska oikeudenkäyntiä odottanut Eichmann vääristelee tapahtumia saadakseen oman osuutensa näyttämään todellista vähäisemmältä.

Päiväkirjoja oli säilytetty Israelin valtionarkistossa lähes neljän vuosikymmenen ajan. Niitä ei julkistettu, koska israelilaisjohtajat pelkäsivät, että joukkotuhon kieltäjät voisivat käyttää kirjoituksia väärin.

Lisäksi pelättiin, että Eichmannin omaiset saisivat muistelmien julkaisemisesta taloudellista hyötyä.


Taustalla kiistelty brittihistorioitsija

Israelin oikeuskansleri Elyakim Rubinstein päätti lopulta julkistaa muistelmat auttaakseen amerikkalaista professoria Deborah Lipstadtia, jota kiistelty brittihistorioitsija David Irving syyttää herjauksesta. Lipstadt kirjoittaa eräässä kirjassaan, että Irving on kiistänyt juutalaisten joukkomurhat.

Irving itse sanoo, ettei hän kiistä sitä, että natsit tappoivat juutalaisia, mutta asettaa kyseenalaiseksi sekä surmattujen lukumäärän - yleisesti hyväksytyn arvion mukaan kuusi miljoonaa - että keskitysleireillä käytetyt tappomenetelmät.

Juttua puidaan brittiläisessä tuomioistuimessa, ja Eichmannin muistelmia käytettäneen todistusaineistona.

Irving sanoi äskettäin uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että Auschwitz oli eräänlainen "Disneyland", jonka puolalaiset kommunistit rakensivat toisen maailmansodan jälkeen turistirysäksi.


Adolf Eichmann

SS-Obersturmbannführer Karl Adolf Eichmann (1906-62) johti Gestapon juutalaisasiain osastoa 1941-45. Hän suunnitteli kolmen miljoonan juutalaisen kuljetukset kuolemanleireille.

Eichmann liittyi Itävallan natsipuolueeseen 1932, ja myöhemmin hänestä tuli SS:n jäsen. SS oli alkujaan Hitlerin suojelemiseksi perustettu valiojoukko (Stoss-Trupp Adolf Hitler), josta tuli Heinrich Himmlerin johtama terrori- ja turvallisuusjärjestö.

Vuonna 1934 Eichmann toimi SS-korpraalina Dachaun keskitysleirissä. Samana vuonna hän liittyi sisäisen turvallisuuspalvelun SD:n (Sicherheitsdienst) jäseneksi ja pääsi Himmlerin suosioon. Myös SD ja Gestapo olivat Himmlerin alaisia.

Vuonna 1935 Eichmann oli jo mukana tutkimassa vaihtoehtoja "juutalaiskysymyksen ratkaisemiseksi".

Eichmann organisoi Wannseen kokouksen tammikuussa 1942; kokouksen pääaiheena oli juutalaiskysymyksen "lopullinen ratkaisu" (Endlösung der Judenfrage).

Sodan jälkeen Eichmann pidätettiin, mutta häntä ei tunnistettu ja hän pääsi pakoon. Hän pakeni Argentiinaan, missä hän eli Ricardo Klement -nimisenä siihen asti, kunnes Mossadin agentit sieppasivat hänet Jerusalemiin 1960.

Kiistelty ja suurta kohua nostattanut oikeudenkäynti kesti vuoden 1961 huhtikuusta elokuuhun. Eichmann sai kuolemantuomion, ja hänet hirtettiin Ramlehin vankilassa 31. toukokuuta 1962.

STT-IA
3.3.2000


Ajassa -sivulle