Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMetsään kytkeytyvä teollisuus tärkeää koko EU:lleMetsään kytkeytyvä teollisuus on erittäin tärkeä koko EU:lle. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa Etlassa tehdystä tutkimuksesta käy ilmi, että ala työllistää yli 4 miljoonaa ihmistä.


Vuonna 1995 se tuotti 13 prosenttia EU:n kauppaylijäämästä. Yritysten liikevaihto on 400 miljardia euroa eli noin 2 380 miljardia markkaa.

- Yllätyin itsekin metsäklusterin suuresta merkityksestä EU:ssa, tiivisti tutkimuksen tehnyt MBA Colin J. Hazley.

- Vientiin meneviä tuotteita tulee laajasti eri puolilta EU:ta, ei vain Ruotsista ja Suomesta, hän lisäsi.

Metsäklusteri on ymmärretty teoksessa hyvin laajasti, sillä esimerkiksi kemianteollisuudesta osa kytkeytyy siihen kiinteästi. Sama koskee alalle koneita ja laitteita valmistavaa teollisuutta sekä tutkimusta.

Vaikka Belgiassa ja Luxemburgissa ei ole samassa määrin puuta kuin Pohjolassa, ne pitivät kärkitilaa puupohjaisten paneelien viennissä vuonna 1996. Suomen edelle kiilasivat myös Saksa, Ranska ja Itävalta.

Suurimmat paperintuottajat ovat Saksa, Suomi, Ruotsi, Ranska, Italia ja Britannia. Noin kaksi kolmasosaa paperitehtaista sijaitsee EU:n runsasväkisissä maissa eli Italiassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Maailman 150 suurimmasta metsäyhtiöstä 60 on Euroopasta. Huonekaluteollisuudessa Italia on omaa luokkaansa. Sen osuus koko EU:n huonekaluviennistä on lähes 40 prosenttia.


Tärkeä työllistäjä

Metsäklusteri on myös tärkeä työllistäjä. Koko teollisuuden työpaikoista sen osuus on 9 prosenttia.
- Joillakin alueilla osuus voi nousta noin 25 prosenttiin, Hazley kertoi.

Suomessa yli 20 prosenttiin päästään Etelä-Suomen läänissä. Ruotsissa näin on koko Upsalan pohjoispuolisessa osassa maata. Kaikista EU:n työpaikoista metsäklusterin osuus on hieman vaille 3 prosenttia.

Alan yrityksistä valtaosa on pieniä ja keskisuuria. Esimerkiksi huonekaluteollisuuden yrityksistä 90 prosenttia työllistää alle 20 työntekijää. EU-maiden kokonaistuotannossa kolme prosenttia tulee metsäklusterista.

Poikkeuksellisen vahva EU on myös alan käyttämien koneiden ja laitteiden valmistajana. Metsäklusterin tuotannon arvolla, liikevaihdolla ja työllisyysvaikutuksilla mitattuna ala on tärkein Saksalle, Britannialle, Ranskalle ja Italialle.


Uhkia ja mahdollisuuksia

Hazleyn näkemyksen mukaan alan merkitys EU:ssa on kasvamassa, vaikka yksittäisissä maissa tilanne voi vaihdella.

Hänen mukaansa EU-mailla on huomattava määrä alan taitotietoa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että EU-maiden metsäklusteri on vahva alan koneiden ja laitteiden viennissä.

Yhtä lailla omillaan se ei ole paperiteollisuuden tarvitsemien kemikaalien kanssa, vaan se on riippuvainen suurten monikansallisten kemianjättien tuotteista.

Hazleyn näkemyksen mukaan Itä-Eurooppa on metsäklusterille sekä mahdollisuus että uhka. Alan vienti Itä-Eurooppaan on kasvanut nopeammin kuin Aasiaan, jossa esimerkiksi paperin kysyntä kasvaa aivan toiseen tahtiin kuin Euroopassa.

Toisaalta Itä-Euroopasta tulee metsäklusterin tuotteita EU-maihin eli se on myös kilpailija.

STT-IA
3.3.2000


Talous -sivulle