Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSähköinen henkilökortti kiinnostaa tasaiseen tahtiinSähköinen henkilökortti on kiinnostanut suomalaisia tasaiseen tahtiin. Tähän saakka kortteja on myönnetty viidenkymmenen viikkovauhtia, ja käytössä niitä on nyt runsaat 3 000.


Ensimmäinen kortti luovutettiin joulukuussa pääministeri Paavo Lipposelle (sd.). Mikrosirulla varustettu henkilökortti antaa käyttäjälleen sähköisen identiteetin ja mahdollistaa sähköisten verkkopalvelujen käytön turvallisesti. Kansalaiskortti on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Myös kauemmin markkinoilla ollutta sirutonta korttia on otettu käyttöön samaan tahtiin kuin uudempaakin versiota.

Väestörekisterikeskuksen kehityspäällikön Vesa Vatkan mukaan uusi sirukortti on kiinnostanut suomalaisia jopa hieman odotettua enemmän. Varsinaista ryntäystä odotetaan kuitenkin vielä.

- Mitään mutkia ei matkassa ole. Kun palveluja tulee enemmän saataville, myös kiinnostus korttia kohtaan lisääntyy, Vatka arvelee.

Hän ennakoi kiinnostuspiikkiä maaliskuulle, jolloin korttiin saadaan uusia palveluja koulutus- ja pankkialalta. Vatka ei kuitenkaan tässä vaiheessa halua kertoa uusien yhteistyökumppanien nimiä.

- Mehän emme markkinoi korttia kansalaisille, vaan olemme olleet palvelujen tarjoajien kimpussa. Nyt se työ alkaa pikkuhiljaa tuottaa hedelmää. Vatkan mukaan uuden sovelluksen rakentaminen kestää helposti vuodesta jopa kahteen.

Nykyisellään korttia voi käyttää vasta Väestörekisterikeskuksen ja Postin yhteiseen muuttoilmoituspalveluun. Tänä vuonna palvelujen joukkoon aiotaan kuitenkin saada esimerkiksi kuntien ja seutukuntien palveluja - kirjastoasiointia ja erilaisten hakemusten jättämistä - sekä valtion virastojen asiakaspalveluja.

Sähköistä henkilökorttia haetaan poliisilta ja se maksaa 160 markkaa. Siruton kortti on 30 markkaa halvempi. Molemmat kortit ovat voimassa kolme vuotta.

STT-MH
3.3.2000


Kotimaa -sivulle