Makuja Italiasta ja Sardiniasta
Italialainen keittiö on paljon muutakin kuin erilaisia pizzoja ja pastoja. Myös lukemattomat suomalaiset ovat lomamatkoillaan perehtyneet paikallisiin herkkuihin.
Italia onkin viime vuosina
vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman
johtavista ruokamaista.
Keittiöpäällikkö Juha Maunula on italialaisten
kollegojensa kanssa suunnitellut punaisille
laivoille välimerellisen ruokalistan. Teemana ovat
Sardinian saaren ruoat ja niihin sopivat paikalliset
viinit.
Lasagne Vegetariane
(Neljälle)
- 4 levyä tomaattilasagnea
- 4 levyä pinaattilasagnea
- 4 levyä valkoista lasagnea
- 50 g tuoretta parsaa
- 50 g kesäkurpitsaa
- 30 g pinaattia
- 50 g porkkanaa
- 50 g sipulia
- 1 dl pestokastiketta
- 5 dl valkokastiketta
- raastettua parmesaanijuustoa
- muskottipähkinää
Keitä lasagnelevyt, jäähdytä kylmässä vedessä,
valuta kuivaksi.
Kypsennä kasvikset erikseen oliiviöljyssä. Lisää
puolet pestosta valkokastikkeeseen, mausta
muskotilla, suolalla ja pippurilla. Lado vuorotellen
lasagnelevyt, kastike ja vihannekset.
Ylimmäisen lasagnelevyn päälle tulee kastiketta,
ei vihanneksia.
Ripottele päälle parmesaanijuustoa ja kuorruta
225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Koristele annos lopulla pestokastikkeella ennen
tarjoilua.
Costolette d`agnello
alla vernaccia
(Neljälle)
- 600 g lampaankyljysriviä
- 4 oksaa tuoretta timjamia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl oliiviöljyä
Kastike:
- 1 sipuli
- 2 tomaattia
- 1 timjaminoksa
- 1 rosmariininoksa
- oreganoa
- 3 dl valkoviiniä
- 3 dl paistinlientä
Peruna:
- 400 g perunaa
- 2 tomaattia
- 1 punasipuli
- 50 g mustia
- kivettömiä oliiveja
- 1 timjaminoksa
- 1/2 dl oliiviöljyä
Kastike:
Hakkaa sipuli, kypsennä oliiviöljyssä yrttien
kanssa. Lisää tomaatit ja kypsennä vielä hetki.
Lisää viini ja keitä kokoon kunnes puolet on
haihtunut. Lisää paistinliemi ja keitä jälleen
kokoon kunnes puolet on jäljellä. Siivilöi kastike
ja mausta suolalla ja pippurilla.
Peruna:
Kuori ja viipaloi perunat. Poista siemenet
tomaatista ja suikaloi tomaatinliha. Kuori ja
halkaise punasipuli, viipaloi poikittain. Sekoita
kaikki ainekset voideltuun vuokaan, lisää suolaa
ja pippuria.
Paista uunissa 225 asteessa kunnes perunat ovat
kypsiä.
Lampaankyljykset:
Marinoi lampaankyljysrivi öljyssä, valkosipulissa ja
timjamissa muutama tunti. Paista kyljysrivi
puolikypsäksi ja viipaloi kyljyksiksi. Aseta
kyljykset perunoiden päälle, viimeistele
kastikkeella.
Tortino dolce di riso
alle fragole e
aceto balsamico
(Neljälle)
- 1/2 dl puuroriisiä
- 3 dl maitoa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/2 appelsiinia
- 2 rkl hunajaa
- 1 liivatelehti
- 1 dl kuohukermaa
- 12 tuoretta mansikkaa
- 1 tl balsamiviinietikkaa
Keitä riisistä ja maidosta puuro. Kuori appelsiini
perunankuorimaveitsellä ja keitä kuori
varovaisesti sokerivedessä, suikaloi hienoksi.
Mausta puuro sokerilla, vaniljasokerilla,
appelsiininkuorilla ja hunajalla.
Anna puuron jäähtyä, liota liivatelehti ja sulata
kuumassa maitotilkassa. Sekoita liivate puuroon
ja lisää kermavaahto. Lusikoi annoskulhoihin ja
säilytä kylmässä.
Viipaloi mansikat ja mausta balsamiviinietikalla.
Kumoa vanukas lautaselle ja koristele mansikoilla.
STT-IA
3.3.2000
Ajassa -sivulle
|