Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaat lyhyestiVenäjän HIV-tartunnat kaksinkertaistuivat 30 000:een

Venäjällä HIV-tartunnat kaksinkertaistuivat viime vuonna. Terveysviranomaisten mukaan hiv-tartunnan saaneita on reilut 30 000, kun vuotta aiemmin luku oli 15 000.

Venäjän terveysministeriön AIDS-ohjelman koordinaattorin Mihail Narkevitshin mukaan HIV-tartunnat ovat levinneet viimeisen vuoden aikana nopeasti suonensisäisten huumeidenkäyttäjien piirissä. 90 prosenttia tartunnan saaneista on nuoria narkomaaneja.

Hän muistutti, että HIV-tartunnan saaneiden määrä on nopeasta kasvusta huolimatta Venäjällä edelleen vähäinen verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

- Siellä yksin sairastuneita on 750 000. Venäjällä AIDS-potilaita on 400, Narkevitsh kertoi puhelimitse STT:lle.

Suhteellisesti pahin HIV-epidemia on Kaliningradissa, jossa 100 000 henkeä kohti tartunnan saaneita on 280. Eniten tartunnan saaneita on Moskovassa ja sitä ympäröivällä alueella, jossa on rekisteröity 8 000 tapausta.

Terveysministeriö on mukana useissa kampanjoissa, joilla huumeidenkäyttäjiä valistetaan tartuntariskistä ja väestöä turvaseksistä. Ministeriö tukee myös Lääkärit ilman rajoja -järjestöä, joka aloitti oman kondomikampanjansa torstaina.


Suuri heroiinitakavarikko Tadzhikistanissa

Tadzhikistanin poliisiviranomaiset ovat takavarikoineet 78 kiloa puhdasta heroiinia huumeidenvastaisessa iskussa Parharin alueella, joka sijaitsee Afganistanin vastaisella rajalla, kertoi uutistoimisto Itar-Tass torstaina.

Poliisi joutui salakuljettajien kanssa tulitaisteluun, jossa yksi afgaanisalakuljettaja haavoittui hengenvaarallisesti, ja kolme muuta pidätettiin, järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen yksikön päällikkö kertoi.

Hänen mukaansa takavarikko oli suurin yksittäinen löytö vuosiin, vaikka huumeiden salakuljetus alueella on laajaa.

Itar-Tassin mukaan Moskovassa takavarikoitiin 12 kiloa ns. nestemäistä ekstaasia sotilaslentokoneesta, jonka oli määrä lentää Tadzhikistanin pääkaupunkiin Dushanbeen.

Poliisi epäilee salakuljetusyrityksestä ilmavoimien everstiä, joka voidaan tuomita teosta seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.


Virolaiset luottavat presidenttiinsä

Virolaiset luottavat eniten presidenttiinsä. Korkeat arvosanat saavat myös puolustusvoimat, kirkko ja rajavartiolaitos. Yli puolet virolaisista kannattaa myös sotilasliitto NATO:n jäsenyyttä. Tiedot selviävät keskiviikkona julkistetusta kyselystä, jossa haastateltiin tuhatta virolaista.

Vahvinta on virolaisten luottamus omaan presidenttiinsä. Kyselyyn vastanneista 74 prosenttia ilmoitti luottavansa presidenttiin täydellisesti tai lähes täydellisesti.

NATO:n jäsenyyttä kannatti 57 prosenttia vastaajista. Ei-virolaisten keskuudessa NATO:n jäsenyyttä vastusti puolet vastaajista.

Kirkkoon uskoi 57 prosenttia vastaajista. Ei-virolaisten kohdalla oli eniten kirkkoon luottavia eli peräti 67prosenttia. Viron kansalaisista 78 prosenttia luotti eniten presidenttiin.

Listan häntäpäässä olivat parlamentti 37 prosenttia ja vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Kaitseliitt, 34 prosenttia.

Kyselyn tehneen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Juhan Kivirähk painottikin puolustusvoimien ja Kaitseliiton saamia vastakkaisia arvostuksia. Erityisesti ei-virolaisten silmissä on Kaitseliitt aivan luottamuslistan hännillä, hän huomautti.


Sukellusveneet olivatkin silliparvia

Itämeressä uiskentelevat silliparvet saattavat olla Ruotsissa tehtyjen "sukellusvenehavaintojen" taustalla. Kuusivuotisten tutkimusten mukaan silli ja silakka aiheuttavat ääniä, joiden on aiemmin uskottu olevan peräisin maan aluevesille tunkeutuneista sukellusveneistä.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin esitteli keskiviikkona tutkimusten tuloksia puolustusministeri Björn von Sydowille.

Uuden tekniikan avulla viime vuonna tallennetut laajat ääninäytteet olivat selvästi peräisin sillikaloista. Aiemmin eriskummallisten äänien lähteeksi on arveltu mm. minkkejä.

Tulos on Ruotsille kiusallinen ja vie pohjaa syytöksiltä, joiden mukaan Ruotsin aluevesiä ovat loukanneet neuvostoliittolaiset ja sittemmin venäläiset sukellusveneet.


Ranskan korkein tuomari erosi korruptioskandaalin takia

Ranskan korkein tuomari, entinen ulkoministeri Roland Dumas on eronnut toimestaan maan perustuslakineuvoston puheenjohtajana Ranskan asekauppoihin liittyvän korruptioskandaalin takia.

- Eroan kaikista tehtävistäni, Ranskan pitkäaikainen ulkoministeri ja edesmenneen presidentti Francois Mitterrandin luottomies sanoi keskiviikkona.

Hän on ollut skandaalin takia jo vajaan vuoden virkavapaalla toimestaan neuvostossa, joka mm. valvoo Ranskan kansalliskokouksen päätösten perustuslainmukaisuutta.

Dumas päätti erosta sen jälkeen kun Ranskan syyttäjäviranomaiset ilmoittivat helmikuussa asettavansa Dumas`n ja hänen entisen rakastajattarensa syytteeseen, ja vaatimukset hänen erostaan yltyivät.

Dumas`n epäillään ministeriaikanaan hyötyneen miljoonia markkoja kaupasta, jossa Ranska myi kuusi fregattia Taiwanille vuonna 1991.

Syyttäjien mukaan Dumas pääsi osalliseksi palkkioista, joita hänen rakastajattarensa Christine Deviers-Joncour kuittasi valtiolliselta öljy-yhtiöltä Elf Aquitanelta. Dumas on kiistänyt syytteet.


Saksa ja Venäjä lisäävät puolustusalan yhteistyötä

Saksa ja Venäjä ovat sopineet puolustusalan yhteistyön syventämisestä. Täksi vuodeksi on suunnitteilla 33 yhteistä sotilaallista ja sotilasteknistä yhteistyöhanketta.

Saksan puolustusministeri Rudolf Scharping saapui tiistaina vierailulle Venäjälle. Tavattuaan venäläisen virkaveljensä Scharping sanoi, että huolimatta "erimielisyyksistä yksittäiskysymyksissä osoittaa työohjelma tahtoa yhteistyöhön".

Scharping kertoi ilmaisseensa lännen arvostelun Venäjän sotatoimista Tshetsheniassa, kun hän keskusteli ulkoministeri Igor Ivanovin kanssa.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoi, että venäläisisännät haluavat ryhtyä parantamaan Venäjän suhteita NATO:on. Suhteet ovat olleet jäässä lähes vuoden NATO:n ryhdyttyä pommittamaan Kosovoa viime maaliskuussa.


Libya aikoo lakkauttaa keskushallituksen

Libyan johtaja Muammar Gaddafi on määrännyt, että maan keskushallitus lakkautetaan. Hallituksen valtaoikeudet siirretään maakunnille, kertoi Libyan parlamentin varapuhemies Ahmed Ibrahim keskiviikkona.

Hallituksesta jää Ibrahimin mukaan toimimaan vain pieni sihteeristö, joka hoitaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä tiedotukseen liittyviä asioita.

- Tämä on uusi askel kansanvallankumouksessa, Ibrahim sanoi puhuessaan parlamentissa, yleisessä kansankongressissa.

Maakunnissa hallitusvaltaa käyttävät vastaisuudessa paikalliset kansankomiteat.

Muammar Gaddafi on hallinnut Libyaa vuodesta 1969. Gaddafi on julistanut valtiolliseksi ihanteekseen suoran demokratian. Lännessä häntä on usein syytetty erilaisten terroristihankkeiden tukemisesta.


Kiinan väkiluku nyt 1,26 miljardia

Kiinan väkiluku kasvoi viime vuonna lähes 11 miljoonalla, mikä nosti maan asukasluvun 1,259 miljardiin, kertoi Kiinan tilastokeskus maanantaina.

Maailman väekkäimmän maan väestön vuosikasvu putosi viime vuonna 0,87 prosenttiin. Keskimääräisen perheen koko on 3,58 henkeä.

Suurin osa kiinalaisista, 69 prosenttia, asuu maaseudulla. Neljännes kiinalaisista kuuluu ikäryhmään 0-14-vuotiaat.

Tiukkaa yhden lapsen politiikkaa noudattavan Kiinan väkiluku ylitti miljardin rajan 1981.

Koonnut: IA
3.3.2000


Ulkomaat -sivulle