Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Migreeniä ei vieläkään tunnisteta



Migreeni on yleisin neurologinen sairaus, mutta tästä huolimatta se jää edelleen usein tunnistamatta.


Migreenipotilaat kokevat, että terveyskeskuslääkärit vähättelevät heidän sairauttaan. Lääkärit taas epäilevät, että potilaat eivät osaa kuvata oireitaan riittävän selkeästi.

Terveyskeskuslääkäreiden tietoja ja kokemuksia migreenistä selvitettiin Suomen Migreeniyhdistyksen ja Suomen Migreeniseuran teettämässä tutkimuksessa, jossa haastateltiin sataa terveyskeskuslääkäriä. Tutkimuksen mukaan runsas kolmannes lääkäreistä kaipasi lisätietoa migreenistä ja sen hoidosta.

Lääkärit myös katsoivat, että potilaat valittivat päänsärkyoireitaan usein vain muiden vaivojen ohella, jolloin migreeni jää usein aikapulan vuoksikin tunnistamatta, sanoo Migreeniseuran puheenjohtaja, dosentti Markus Färkkilä Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Migreeniseura, Migreeniyhdistys ja Apteekkariliitto kampanjoivat tänä vuonna migreenin tunnistamisen puolesta.


Kaikille löytyy tehokas hoito

Migreenistä kärsii yli puoli miljoonaa suomalaista ja se on kuudenneksi yleisin sairauspoissaolojen syy. Kun sairaus on tunnistettu, kaikille migreenipotilaille löytyy kuitenkin sopiva ja tehokas hoito, sanoo Färkkilä.

Särky ja tulehduskipulääkkeitä käytettäessä on tärkeää, että lääke otetaan heti oireiden alkaessa. Varsinaisia migreenilääkkeitä eli triptaaneja käytettäessä viivekään ei vie hoidon tehoa.

Moni potilas kärsii sekä lihasjännityspäänsärystä että migreenistä, jolloin migreenin tunnistaminen hankaloituu. Usein kuitenkin lihasjännityspäänsärkyä torjumalla voidaan ehkäistä myös migreenikohtauksia, sanoo Färkkilä.

Myös säännöllisellä unirytmillä ja ruokailulla voidaan migreenikohtauksia torjua.

Migreenikohtausten estolääkkeinä voidaan Färkkilän mukaan käyttää beetasalpaajia. Kuukautisten yhteydessä tulevia migreenikohtauksia voi siirtää estrogeenilaastareilla, magnesiumilla ja tulehduskipulääkkeillä.

STT-MH
3.3.2000


Ajassa -sivulle