Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysInternetissä voi tutustua asuntoon etukäteenInternet antaa asunnon ostoa suunnittelevalle mahdollisuuden tutustua kohteeseen jo etukäteen verkossa.


Taideteollisen korkeakoulun ja yritysten yhteinen tuotekehitystyö on edennyt vaiheeseen, jossa Viraps-palvelu eli virtuaalinen asuntosuunnittelu avataan yleisön käyttöön.

Osoitteessa www.viraps.uiah.fi/ on nähtävissä toistaiseksi vasta esittelymateriaalia, mutta ensimmäisen koerakennuskohteen suunnitteleminen on jo aloitettu ja se tullee verkkoon parin viikon kuluessa.

Kyseessä on Helsingin Vuosaareen sijoittuva Asunto Oy Auringonkehrä, jonka toteuttajina ovat Asuntosäätiö ja YIT.


Ympäristötietoja myös selville

Järjestelmässä ostaja voi etsiä itselleen sopivaa asuntokohdetta paitsi itse rakennuksen myös kohteen lähiympäristön palvelujen perusteella. Esimerkiksi lapsiperheelle on tärkeää tietää, onko päiväkoti lähellä tai missä sijaitsee bussipysäkki.

Asunnon ostoa harkitseva voi muokata ja kokeilla palvelun avulla kerrostalokohteensa asuntoratkaisuja. Samalla hän voi seurata valintojensa - esimerkiksi lattiamateriaalin tai keittiön kiinteiden kalusteiden vaihtamisen - vaikutusta asunnon kokonaiskustannuksiin.

Jos nettisurfaaja tekee ostopäätöksen, tiedot siirtyvät urakoitsijan tiedostoihin ja ostaja saa asunnon toiveidensa mukaan toteutettuna.

Lähes jokainen pääkaupungin uudistuotannon asunnonostaja haluaa YIT:n mukaan tehdä jo nykyisin tulevaan kotiinsa joitakin muutoksia, jos ei muuten niin sisämateraaleihin.

Verkossa voitanee pian arvioida myös, paljonko käytetyn asunnon oston yhteyteen suunniteltu kylpyhuoneen remontti tulisi maksamaan.


Kokonaisvaltainen verkkopalvelu

Palvelun tarjonnan laajuus riippuu siitä, kuinka innokkaasti alan yritykset tulevat mukaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Yhtä kokonaisvaltaista asunnon suunnittelun ja ostamisen avointa verkkopalvelua ei tiettävästi ole vielä missään muualla olemassa. Vastaavia suppeampia ratkaisuja löytyy ainakin Yhdysvalloista.

Viraps-palvelun kehittämisessä ovat Taideteollisen korkeakoulun yhteistyökumppaneina Asuntosäätiö, YIT, Elisa Commuciations, Huoneistokeskus, Merita Pankki, Novart Oy, LIPA-Betoni Oy ja Viasys Oy. Hanke on osa Tekniikan kehittämiskeskuksen Tekesin teknologiaohjelmaa ja korkeakoulun Future Home -tutkimusohjelmaa. Päärahoittajana on Tekes.

STT-MH
3.3.2000


Kotimaa -sivulle