Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLasten psyykelääkkeiden käyttö lisääntynyt räjähdysmäisesti USA:ssaPsyykelääkkeiden käyttö lapsilla, jopa aivan pikkuisilla, on tuoreen tutkimuksen kasvanut valtavasti viime vuosien aikana Yhdysvalloissa.


Yleisimmin lapsille määrätään ns. ylivilkkaushäiriön (ADHD) hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä sekä masennuslääkkeitä.

Psyykelääkityksellä olevien 2-4-vuotiaiden lasten määrä on kaksinkertaistunut vuosien 1991 ja 1995 välillä. Arviolta jo noin 1,5 prosenttia pikkulapsista saa jonkinlaisia psyykeen vaikuttavia lääkkeitä.

Asiantuntijat ovat erittäin huolissaan tutkimuksen tuloksista, sillä yleensä psyykelääkkeiden vaikutusta alle 6-vuotiaille ei ole tutkittu lainkaan ja monien masennuslääkkeiden tehosta tai haitoista lapsille ei tiedetä paljoakaan.

- Tällainen huolestuttava lääkemääräyskäytäntö osoittaa, että lasten mielenterveyspalvelut ovat kriisissä ja niitä pitää tutkia tarkkaan, kirjoittaa tohtori Joseph T.Coyle Harvardin lääketieteellisestä tiedekunnasta tutkimukseen liittyvässä artikkelissa.

Tutkimus julkaistiin viime viikolla Journal of the American Medical Association -lehdessä.

Tutkimus on kattava: siinä on tutkittu noin 200 000 lasta, jotka kuuluvat kahden suuren sairausvakuutusjärjestelmän piiriin.


Lääkkeillä pikakorjaus

Lasten lääkkeiden käyttöä onkin jo moitittu pikakorjaukseksi. Jokainen pienikin käytösongelma ja poikkeava persoonallisuus luokitellaan ylivilkkaudeksi tai masennukseksi ja lääkkeistä haetaan nopeaa ratkaisua.

Usein myös uupuneet opettajat esittävät vanhemmille lääkemääräyksen hankkimista hankalaksi kokemalleen lapselle.

Monet sairasvakuutusjärjestelmät maksavat reseptilääkkeet, mutta myöntävät erittäin nihkeästi lupia psykologien ja psykiatrien palvelujen käyttöön, sillä lääkkeet tulevat halvemmaksi kuin pitkä terapia.

Psyykelääkkeiden käyttö lapsilla alkoi yleistyä 90-luvuin alussa, kun Ritalin-nimisestä lääkkeestä saatiin apua ylivilkkauteen. Sitä ryhdyttiin syöttämään 7-8-vuotiaille. Nykyisin reseptejä kirjoitetaan jo 5-vuotiaille ja sitäkin nuoremmille.

Arvioiden mukaan noin 2 miljoonaa amerikkalaista peruskouluikäistä lasta kärsii ylivilkkaushäiriöstä. Jotkut lääkärit puolustelevat lääkkeiden käyttöä: heidän mukaansa niistä on parhaimmillaan mielenterveysongelmista kärsiville lapsille valtavasti hyötyä.

Asiantuntijat painottavat kuitenkin sitä, että nykyisin lääkemääräyksiä kirjoitetaan aivan liian heppoisin perustein, jopa pelkän puhelinsoiton perusteella.

Lapset pitäisi tutkia erittäin tarkkaan, mieluiten lasten psyykeongelmiin erikoistuneella lääkärillä ennen lääkemääräyksen kirjoittamista, sanovat lastenlääkärit.

STT-MH
3.3.2000


Ajassa -sivulle