Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Panimoala edelläkävijä Suomessa ja maailmalla

Kierrätyksessä 290 miljoonaa pulloa



Suomen panimo- ja virvoitusjuomateollisuus kierrättää uudelleen täytettäviä pakkauksia ainutlaatuisen tehokkaasti. Ala on kierrätyksen edelläkävijä Suomessa ja koko maailmassa. Järjestelmässä kiertää noin 290 miljoonaa pulloa, ja pullojen palautusaste on peräti 98 prosenttia.


Myös muut kuluttajapakkaukset liikkuvat vilkkaasti. Tölkeistä palautetaan noin 90 - ja muovikorkeista 80 prosenttia. Muovikorit kiertävät käytännössä lähes kaikki.

Tehokkuuden taustalla on panimoiden, vähittäiskaupan ja ravintoloiden vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö. Pakkausten palauttaminen on vaivatonta ja panttikorvauksen ansiosta myös palkitsevaa.

Alalla on yhtenäiset ja yhteiset pakkaukset. Kauppias voi esimerkiksi palauttaa pullot mille tahansa panimolle.

Alan panostukset kierrätyksen jatkuvaan kehittämiseen on pantu merkille myös ympäristöministeriössä, joka antaa panimoille tunnustusta.

Pullojen palautusjärjestelmä ylittää selvästi sekä Euroopan unionin pakkausdirektiivien vaatimukset että ympäristöministeriön asettamat tavoitteet. Tyhjien pullojen palautuspisteitä on Suomessa yli 20.000.


Tax free -tölkit suurin ongelma

Alumiiniset juomatölkit tulivat kierrätyksen piiriin vuoden 1996 maaliskuussa, mistä alkaen tölkistä on maksettu markan panttikorvaus. Hieman nihkeän alun jälkeen myös tölkit ovat alkaneet kiertää kohtalaisen hyvin. Niiden palautusprosentti on noin 90.

Ruotsissa tölkkien kierrätys aloitettiin jo paljon Suomea aikaisemmin, ja sielläkin alkukokemukset olivat samansuuntaisia. Ruotsissa kesti kymmenen vuotta ennen kuin palautus saatiin 90 prosentin tasolle.

Tölkkien kierrätyksessä vaikeimmaksi pulmaksi ovat odotetusti osoittautuneet tax free -tölkit, joista valtaosa myydään laivoissa.

Näistä tölkeistä ei saa markan panttimaksua, mikä vähentää palautusintoa. Roskiin joutuu ainakin kymmenen miljoonaa tölkkiä vuodessa. Vaikka valistuneimmat kuluttajat tuovat kiertoon myös pantittomat tölkit, yli puolet niistä jää kuitenkin palauttamatta.

Roskaantumisongelmista on tullut tietoja ainakin Ahvenanmaalta. Tax free -tölkeistä ei jatkossakaan ole luvassa panttimaksua, joten ongelma on yritettävä ratkaista vaikuttamalla kuluttajien asenteisiin.

Tölkkien kierrätyksestä huolehtii Suomen Palautuspakkaus Oy, jonka osakkaita ovat kaupparyhmistä Alko-Yhtiöt Oy, Inex Partners Oy, Kesko Oyj ja TukoSpar Oy sekä panimoista Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff.

Runsaan kolmen vuoden toiminnan jälkeen tölkkejä otetaan vastaan yli 5 600 myymälässä, kioskissa, huoltoasemalla, hotellissa ja ravintolassa. Tölkeistä noin 77 prosenttia palautetaan automaattien kautta.


Lasipullo kiertää kauemmin

Lasipullo kestää kierrätyksen muovista paremmin. Lasipullo kiertää yli 30 kertaa ja muovipullo noin 15 kertaa.

Käytöstä poistetut pullot viedään lasin, lasivillan ja muovin uusioraaka-aineeksi. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuudessa syntyvä muovijäte sopii hyvin kierrätykseen, sillä se on puhdasta ja tasalaatuista.

Myös kuluttajilta palautuneet muovikorit ja käytöstä poistettavat korit menevät uusiokäyttöön, esimerkiksi rakennusteollisuuden eristemateriaaliksi.

Tölkit puolestaan palautetaan sulatettaviksi, jonka jälkeen niitäkin voidaan käyttää uusioraaka-aineena.

Panimoala on tehostamassa myös metallisten kruunukorkkien kierrätystä. Tavoitteena on, että kruunukorkkien palauttaminen olisi kuluttajalle yhtä helppoa kuin pullojen ja tölkkien.

Myös etikettijätteen hyötykäyttöä tutkitaan. Helsingissä on kokeiltu etikettijätteen kompostointia. Torniossa puolestaan on selvitetty mahdollisuutta toimittaa käytetyt etiketit poltettavaksi energiahyötyjätteenä.


Pulloja kierrätetty pian 100 vuotta

Panimoala otti pullojen palautusjärjestelmän käyttöön jo hyvin varhain, vuosisadan alkupuolella. Palautusmaksun lisäksi myös pitkät perinteet ovat puhaltaneet kierrätykselle myötätuulta.

Kun kansa oppi palauttamaan lasipullot, myös jatkuvasti yleistyvien muovipullojen kierrättäminen on alkanut sujua luontevasti.

Suomen lisäksi panimoalan pakkauksia kierrätetään tehokkaasti Euroopassa vain Pohjoismaissa. Tanskassa uudelleen täytettävien olutpullojen osuus kaikista olutpakkauksista on 91 prosenttia ja Norjassa 71 prosenttia.

Muualla Euroopassa osuudet ja palautusasteet jäävät reilusti alle Suomen ja pohjoismaisen tason.

RAIMO YLINEN
3.3.2000

Kirjoittaja on vapaa toimittaja Helsingistä


Kotimaa -sivulle