Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAinutlaatuinen oppikirja malliksi maailmalle:

Suomalaisten seksuaaliterveys eurooppalaista eliittiäSuomalaisten seksuaaliterveys on tunnetusti paitsi Euroopan, myös maailman huipputasoa. Abortteja tehdään vähän, ja sukupuolitaudit, HIV mukaan lukien, ovat kansainvälistymisestä huolimatta hallinnassa.


Tämä suomalainen menestystarina on syksyllä myös eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden luettavissa, kun uutuusteos Seksuaaliterveys Suomessa käännetään englanniksi.

Vastikään julkaistu suomalainen versio on tarkoitettu lähinnä oppikirjaksi, sillä alan kattava esitys on Suomestakin puuttunut.

Kirjan ovat toimittaneet dosentti Osmo Kontula ja apulaisprofessori Ilsa Lottes. Kirjoittajajoukkoon kuuluu yhteensä lähes 30 asiantuntijaa.

Seksuaaliterveys määritellään kirjassa mahdollisuudeksi nauttia seksistä ja ilmaista seksuaalisuuttaan ilman että se altistaa riskille saada sukupuolitauti tai ei-toivottu raskaus tai että tulisi syrjityksi tai kohdelluksi väkivaltaisesti.


Keskustelua puuttuu vielä Suomestakin

Toimittaja Osmo Kontulan mukaan nykyistä hyvää tilannetta voidaan kiittää toimivasta neuvolajärjestelmästä ja äitiyshuollosta. Lisääntymisterveyteen onkin terveydenhuollossa kiinnitetty paljon huomiota.

Sen sijaan seksuaalisuudesta keskusteluun ei Suomessa edelleenkään ole tarpeeksi mahdollisuuksia.
- Esimerkiksi leikkauksen jälkeen ei oteta esille sitä, miten toimenpide vaikuttaa seksuaalisuuteen, Kontula kritisoi.

Myös Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter kaipaisi lisää puhetta. Miehillä mahdollisuudet ovat vielä naisia huonommat, koska heiltä puuttuvat gynekologien kaltaiset vastaanotot.

Kontulan mielestä hyvä ratkaisu saattaisi olla se, että neuvolan asiantuntijakaartia laajennettaisiin parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä ongelmissa.
- Näin vältettäisiin leipääntyminen, josta aina valitetaan, Kontula arvioi.

Toisaalta media on hänen mukaansa kiitettävästi toiminut kansalaisten valistajana niin seksitapojen kuin ajattelunkin tasolla.


Vanhukset ja nuoret tulevaisuuden työsarkaa

Kirjassa perehdytään paitsi seksuaaliterveyden osa-alueisiin myös ongelmiin ja niiden ratkaisemiseen. Oman osionsa saavat erityisryhmät eli lapset, nuoret, ei-heterot, vammaiset ja vanhukset.

Kirjoittajien mukaan suurimmat haasteet tulevina vuosina ovat vanhusten ja nuorten parissa. Kontula povaa, että mullistuksia on luvassa laitoksissa olevien ihmisten seksuaalisiin oikeuksiin. Ajattelu muuttuu viimeistään silloin, kun suuret ikäluokat tulevat vanhainkoti-ikään.

Uusi huolenaihe on myös alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten lisääntyminen vuosikausien laskun jälkeen. Kriisityöntekijä Riitta Raijas Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta on myös huolissaan nuorten vääristä luuloista, joita puhelintyössä on ilmennyt.

Asiantuntijat odottavatkin nyt kiinnostuneina yläastelaisille vastikään postitetun kyselyn vastauksia ja tuloksia. Kilpailussa testataan kahdeksasluokkalaisten tietoja seksuaaliterveydestä.

STT-IA
3.3.2000


Kotimaa -sivulle