Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pekka Sauri raottaa taikauskon verhoa miehen ja naisen välillä

Ihmissuhteet rakentuvat puhumalla ja neuvottelemalla



Erilaisia ihmissuhdeoppaita on tipahdellut viime vuosina kuin käpyjä puusta. Niistä löytyy lukuisia niksejä ja reseptejä ihmissuhdekoukeroissa suunnistamiseen.


Filosofian tohtori, psykologi Pekka Sauri viittaa kuitenkin kintaalla kaiken maailman höpötyksille.
- Näillä nikseillä ei pitkälle pötkitä. Jos ongelmat todellakin ratkeavat pitsipöksyillä ja Teneriffan matkoilla, niin ongelmat eivät ole kovin vakavia, Sauri päättelee.

Saurin kirjoittama Toisen kanssa -kirja etsii ratkaisua parisuhdeongelmiin puhumisesta, neuvottelemisesta ja sopimisesta. Miehen itsensä mielestä elämä toisen kanssa ei ole tämän salaperäisempää Mars ja Venus -viisautta.

- Tiedämme toisen ajatuksista ja tunteista vain, jos hän kertoo meille niistä. Kaikki muu on luuloa, toivetta ja pelkoa, Sauri toteaa.

Ongelmia taas syntyy sanattomien tai sanallisten sopimusten rikkomisesta ja niiden epämääräisyydestä. Ratkaisut eivät kuitenkaan löydy tuolta jostain, vaan ihmisten keskinäisestä puheesta ja paremmista sopimuksista.


Parisuhde tuotteistettu

Saurin mielestä myös nykyajan parisuhdetta leimaa tuotteistamien, kaikesta etsitään vain nautintoa ja hyödykettä. Ensihuuman hälvetessä suhde muuttuu arkiseksi eikä se tuota enää välttämättä samalla tavalla hyvää mieltä.

Sauri uskoo, että liian moni on valmis luovuttamaan jo tässä vaiheessa ja etsimään seuraavaa nautinnon tarjoajaa.

Hän näkee kuitenkin, että vasta alkukiihkon hälvettyä alkaa suhteen rakentaminen ja yhteisyyden tunteen etsiminen.
- Yhteisyyttä rakennetaan puheen kautta. Myös sopiminen tarkoittaa puhumista, Sauri selittää.

Kirjallaan hän haluaa riisua kaikkea sitä taikauskoa ja mystisyyden verhoa, jota on yritetty ripustaa naisen ja miehen välille.
- Me itse määritämme sen, miten käyttäydymme. Emme pääse kovin pitkälle, jos lähdemme mukaan niihin uskomuksiin, joista miehen ja naisen eroista on luotu.

Sauria suututtavat kaikki ne käyttäytymismallit, joihin erilaiset ihmissuhdeoppaat sullovat eri sukupuolet. Uskomalla näihin stereotypioihin annamme valtaa itseltämme pois.
- Toisin kun muut ihmissuhdekirjat, minä yritän antaa valtaa ihmisille itselleen vaikuttaa omaan elämäänsä, Sauri esitelmöi.


Puhumisen tärkeys ymmärrettävä

Sauri ei halua kohdistaa kirjaansa yksinomaan pareille.
- Se mikä pätee ihmissuhteisiin, pätee todellisuuteen yleensäkin. Kirjoittaessani olen myös pitänyt mielessä muut kuin eri sukupuolta olevat parit, hän huomauttaa.

Sauri romuttaisi mielellään myytin tuppisuisesta suomaismiehestä, joka ei puhu eikä pukahda.
- En näe mitään syytä sille, miksi miehet ja naiset kommunikoisivat eri tavalla.

Puhumisen ja sopimisen tärkeyttä lisää hajanainen ja yksilöllisyyttä korostava aika. Koskaan aikaisemmin yhteisyyden tunnetta ei ole kyseenalaistettu yhtä paljon.

- En tosiaankaan vaadi mitään puhediktatuuria, mutta puheen tärkeys olisi ymmärrettävä varsinkin siinä vaiheessa, kun suhteessa on ongelmia, Sauri neuvoo.


Ihminen puhuu, jos haluaa

Puhumista, puhumista ja puhumista. Yksinkertaistettuna ongelmat ratkeavat Saurin näkökulmasta puhumalla. Aina puhuminen ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista.

Mitään kiteytettyä neuvoa keskustelun aloittamiselle Saurilta ei löydy.
- Ihminen puhuu, jos hän haluaa. En ymmärrä mikä muu voisi estää puhumisen kuin haluttomuus kertoa toiselle jokin asia, Sauri väittää.

Hän näkee, että puhumaankin voi oppia harjoittelemalla. Kolmatta osapuolta tarvitaan avuksi viimeistään siinä vaiheessa, kun ongelmista ei ole enää pitkään aikaan osattu keskustella.

- Auttaja voi olla myös frendi, kolmanneksi osapuoleksi ei aina tarvita ammattilaista, Sauri vinkkaa.

STT-MH
3.3.2000


Ajassa -sivulle