Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTapahtui näinä päivinä…Britanniassa käymäläkato

Suuri osa Britannian yleisistä käymälöistä on suljettu muutaman vuoden aikana. Brittien käymäläyhdistys luonnehtii muutosta hälyttäväksi.

- Britannian julkiset käymälät olivat kerran sivistyneen maailman kateuden kohde. Nyt ne ovat kriisissä ja pian uhanalaisia, käymäläyhdistys toteaa julkilausumassaan.

Yhdistys vaatiikin, että saarivaltion julkiset WC-palvelut taataan lainsäädännöllä.

Runsas neljäsosa Britannian yleisistä käymälöistä on suljettu kolmen viime vuoden aikana. Esimerkiksi Lontoossa yksi ex-käymälä on muutettu yökerhoksi ja toinen kauneussalongiksi.


90-vuotias jenkkimummo päätti 5000 kilometrin protestimarssin

90-vuotias isoäiti päätti tiistaina 5 000 kilometrin marssinsa Yhdysvaltain halki. Dorris Haddock saapui Washingtoniin vaatimaan, että vaalikampanjoiden rahoitusta koskevia lakeja uusitaan.

Granny D -lempinimen saanut mummo esitti tunnepitoisen vetoomuksen Capitol-kukkulalla, kongressin portailla.

- On tullut aika uudistaa vaalirahoitusta tai vaihtaa osa senaattoreista. Kertokaa meille, kumman haluatte niin menemme äänestämään. Haddock julisti.

Mummo näyttää muutenkin omaavan runsaasti samoja luonteenpiirteitä kuin Tintti-sarjakuvan kaimansa, kapteeni Haddock. Peräänantamaton Haddock kulutti runsaan vuoden kestäneellä marssillaan loppuun kolmet kengät. Mummo keskeytti matkansa vain kerran, kun hän joutui viikoksi sairaalaan nestehukan vuoksi.

Haddock vaatii lainsäädäntöä muutettavaksi niin, että nopeasti kasvavat rahalahjoitukset vaalirahoitukseen saadaan kuriin.

Kampanjarahoituksen uusitut lait hyväksyttiin edustajainhuoneessa viime vuonna, mutta senaatin republikaanit ovat estäneet lain voimaantulon.


"Tohtori Livingstone ja jälkeläisensä, oletan"

Kuuluisa brittiläinen tutkimusmatkailija David Livingstone paineli pitkin ja poikin Afrikkaa sellaisella vimmalla, että 1800-luvun puolivälin aikalaiset olivat ihmeissään.

Hiljattain on esitetty epäilyjä, että Livingstone porautui afrikkalaiseen todellisuuteen vieläkin tunnollisemmin kuin on luultu. Brittiläisen päivälehden Sunday Telegraphin mukaan Livingstonella oli Afrikassa avioton puoliverinen lapsi.

Poika kuului Livingstonen seurueeseen. Aikalaislausuntojen mukaan poika myös sai retkikunnan johtajan jälkeläiselle kuuluvan arvostavan kohtelun.

Livingstonen vaiheita tutkineet ja edesmenneen tohtorin sukulaiset suhtautuvat uusiin tietoihin epäilevästi.

- Meillä ei ole mitään tietoa sukumme kuuluisimman edustajan aviottomasta lapsesta. Sukuumme ei myöskään ole ilmoittautunut uusia jäseniä, sanoo David Livingstone Wilson.

Skotlantilaisen tutkimusmatkailijan sukulaisille on jo esitetty vasta-argumentteja. Heille on huomautettu, että 1800-luvun Britanniassa ei aviottomista lapsista puhuttu ääneen. Ei siinäkään tapauksessa, että isukki olisi ollut Livingstonen tasoinen julkkis.


Israel: Hunaja sovun uhkana

Israelin väestöryhmien sovulle on ilmaantunut erikoinen uhka: hunaja. Hermoja Israelissa kiristää laajamittainen mehiläispesien anastaminen.

Suuria määriä mehiläispesiä varastetaan säännöllisesti juutalaisalueilta ja salakuljetetaan palestiinalaisten valvomille alueille. Pulman laajuudesta kertoo sekin, että Israelin armeija on perustanut erikoisyksikön ehkäisemään pesien varkauksia.

- Vuonna 1999 varastettiin 3 000 mehiläispesää. Niitä viedään joka yö mm. kuorma-autoilla, kuvailee erikoisyksikössä palveleva Ronnie Feldman.

Tämän vuoden puolella Israelissa on vohkittu jo noin 600 mehiläispesää asukkeineen.


Missitehdas Venezuela vauhdissa

Missikisojen menestynein maa Venezuela ei jätä mitään sattuman varaan. Etelä-Amerikan valtio valitsee tälle vuodelle peräti kolme eri Miss Venezuelaa.

Tuorein kuluvan vuoden kolmesta Miss Venezuelasta on 22-vuotias hammaslääketieteen opiskelija Claudia Moreno. Jo aiemmin ehdittiin maan missiksi valita Martina Thorogood.

Hän ei kuitenkaan ollut Miss Universum -kisojen järjestäjien mielestä nimensä veroinen (Thorogood merkitsee läpikotaisin hyvää).

Thorogood ei pääse mukaan Miss Universum -kisaan, koska hän ehti edustaa maataan Miss Maailma 1999 -mittelössä joulukuussa. Kolmas tänä vuonna valittava Miss Venezuela taas edustaa missibisneksen kärkimaata Miss Maailma 2000 -kisassa.

Venezuelassa 'kauneuskuningatar' on hyväksytty ammattinimike. Lattarimaan kaunottaret ovat voittaneet viisi Miss Maailma- ja neljä Miss Universum -titteliä.

Koonnut: IA
3.3..2000


Ulkomaat -sivulle