Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Selvittämättömiä henkirikoksia yhä enemmän Yhdysvalloissa



Yhdysvaltain pääkaupunki on saanut useina vuosina kantaa myös murhapääkaupungin titteliä, sillä Washington on usein murhatilastojen kärjessä.


Kaupungissa on tehty tämän vuoden puolella jo 49 murhaa, kuusi enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, ja vasta seitsemässä on tehty pidätys.

Kaupungin poliisipäällikkö onkin nyt luvannut 10 000 dollarin, lähes 60 000 markan, palkkion pidätykseen johtavasta vihjeestä. Poliisilaitos on perustanut erityisrahaston, josta palkkiot maksetaan.

Tänä vuonna rahaa riittää ainakin 35 vihjeen antajalle.
- Jos rahat loppuvat, ohjelma on ollut menestys, sanoo poliisipäällikkö Charles Ramsey Washington Post -lehdessä.

Poliisilaitoksen yhteydessä toimiva, vihjeitä vastaanottava "Rikoksenratkaisjiat"-toimisto maksaa tiedoista yleensä 1 000 dollaria eli 6 000 markkaa.

Neljän viime vuoden aikana Washingtonissa tapahtuneista murhista on yhä yli 640 ratkaisematta. Kymmenen viime vuoden ajalta murhamysteerejä on kertynyt noin 1 700.


Selvittämättömiä yhä enemmän

Lähes yksi kolmesta henkirikoksesta jää nykyään arvoitukseksi Yhdysvalloissa. Tapoista ja murhista ratkaistaan nykyisellään noin 69 prosenttia, parhaimmillaan 60-luvilla saatiin selvyys lähes yhdeksään henkirikokseen kymmenestä.

Ratkaisematta jäävien henkirikosten määrän kasvu ei johdu suinkaan rikosten määrän kasvusta, päinvastoin väkivaltarikosten määrä on viime vuosina laskenut.

Nykyisin Yhdysvalloissa tehdään 6,3 murhaa sataatuhatta asukasta kohden. Lukemat ovat jotakuinkin samat kuin 60-luvulla.

Vielä 90-luvun alkupuolella murhia tehtiin 9,8 sataatuhatta amerikkalaista kohti. Rikosten määrä on siis laskenut, ratkaisematta jääneiden henkirikosten määrä on noussut.


Älykkäämpiä murhaajia?

Harkittuja murhia tekevät ovat nykyään turhan hyvin selvillä rikosten ratkaisutekniikasta, kiitos tv:n ja muiden tiedotusvälineiden. Tätä nykyä henkirikosta harkitseva osaa jopa välttää DNA-todisteiden jättöä rikospaikalle.

Asiantuntijoiden mukaan selvitystyötä vaikeuttaa myös se, että aiemmin rikoksen tekijä löytyi lähes aina uhrin lähipiiristä, nyt uhri saattaa olla täysin satunnaisen väkivallan kohde. Rikosta on vaikea ratkaista, jos uhrilla ja tekijällä ei ole mitään yhteyttä keskenään.

Yhteiskunnan reuna-alueella elävien, kuten kodittomien ja prostituoitujen murhia on usein myös vaikea selvittää.

Todistajien esille kaivaminen ja näiden puhumaan saaminen on usein nykyisin hankalaa: kukaan ei halua kertoa näkemästään, ei ainakaan huume- ja jengirikoksissa.

STT-MH
3.3.2000


Ulkomaat -sivulle