Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMarraskuussa valitaan Yhdysvalloissa muutakin kuin presidenttiYhdysvaltain presidenttipelin tiimellyksessä unohtuu helposti, että marraskuun vaaleissa on pelissä muutakin kuin Valkoisen talon uusin isäntä.


Samoissa vaaleissa ratkaistaan myös maan kongressin valtasuhteet. Maan sadasta senaattorista valitaan kolmasosa uudelleen, samoin valitaan melkoinen määrä edustajainhuoneen jäseniä rivistä poistuvien tilalle.

Senaattorinvaali on saanut jo jonkin verran julkisuutta - kiitos Hillary Clintonin. Hän kisaa New Yorkin osavaltiossa vapautuvasta demokraattien hallussa olevasta senaattorinpaikasta republikaanisen pormestarin Rudolph Giulianin kanssa.

Tällä hetkellä senaatin valtasuhteet ovat 55-45 republikaanien hyväksi, mutta demokraatit uskovat, että heillä on jonkinlainen mahdollisuus saada heilautettua valtasuhde toisin päin.

Vapautuvista paikoista on nyt 14 demokraattien hallussa, 19 republikaanien.

Demokraattien pitää kuitenkin pystyä pitämään kaikki omat senaattorinpaikkansa sekä voittamaan kuusi uutta paikkaa saadakseen senaatin enemmistön. Itse asiassa viisi uutta paikkaa riittää, jos uusi varapresidentti on demokraatti.


Edustajainhuonekin uusiksi

Tilanne on tiukka myös edustajainhuoneessa, joka on ollut vuodesta 1994 republikaanien hallussa. Valtasuhteet ovat republikaanien hyväksi 223-212 eli heillä on 11 äänen enemmistö.

Demokraateilla on kuitenkin hyvä mahdollisuus saada enemmistö näissä vaaleissa, sillä siihen tarvitaan vain kuuden lisäpaikan valtaaminen.

Marraskuussa on jaossa huomattavasti enemmän republikaanien hallussa olleita paikkoja kuin demokraattien. Demokraateilta vapautuu vain kuusi paikkaa, republikaaneilta 21.

Monet edustajainhuoneesta vetäytymistä harkinneet demokraatit ovatkin päättäneet pysyä paikallaan vielä yhden kauden, jotta enemmistön kaappaaminen olisi helpompaa.

Amerikkalaiset äänestäjät ovat viime vuosina pitäneet yllä voimatasapainoa valkoisen talon ja kongressin välillä. Demokraattipresidentin kaudella kongressin valta on pidetty republikaanien käsissä.

STT-MH
3.3.2000


Ulkomaat -sivulle