Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysBonner: Putinin Venäjä matkalla nykyaikaistettuun stalinismiinVenäjän vt. presidentti Vladimir Putin on viemässä maata nykyaikaistettuun stalinismiin, varoittaa joukko venäläisiä ihmisoikeusaktivisteja moskovalaislehdessä keskiviikkona julkaistussa kirjoituksessa.


Heidän joukossaan on akateemikko Andrei Saharovin leski Jelena Bonner. Kirjoituksessa länttä kehotetaan arvioimaan uudelleen kantaansa Kremlin johtoon, joka jatkaa barbaarista sotaa Tshetsheniassa, polkee ihmisoikeuksia ja purkaa demokratiaa.

- Autoritarismi on käynyt kovaotteisemmaksi, yhteiskunta on militarisoitumassa ja sotilasmenot ovat kasvussa...lehdistönvapauksien kimppuun on käyty raakamaisesti, valtaosalta ihmisoikeusjärjestöjä on viety mahdollisuudet lailliseen toimintaan, kansallismielinen ja länsivastainen propaganda on yltymässä, sanotaan poikkeuksellisen kovasanaisessa kirjoituksessa.

Sen julkaisi englanninkielinen Moscow Times -sanomalehti.

- (Presidentin)vaalit ovat muodostumassa näissä oloissa farssiksi. Viestimet kaatoivat likaa Kremlin arvostelijoiden niskaan, ja päästivät näitä tuskin esille, kirjoituksessa viitataan Putinin mahdollisten kilpakumppanien Juri Luzhkovin ja Jevgeni Primakovin kohtaloon.

Kirjoittajien mukaan Kremlin sisäpiirin valtaan nostama Putin jatkaa presidentti Boris Jeltsinin linjalla, minkä seurauksena Venäjästä on tullut epävakaa maa.

- Väkiluku vähenee miljoonalla vuodessa hirveiden elinolosuhteiden takia...Stalinin aikana kolmannes kansasta työskenteli joko ilmaiseksi tai mitätöntä palkkaa vastaan.

- Nyt samassa tilanteessa on kaksi kolmannesta väestöstä. Nyt 80 prosenttia väestöstä joutuu turvautumaan terveydenhuoltoon, joka on kehnommalla tolalla kuin Stalinin aikana, kirjoittajat suomivat.

STT-MH
3.3.2000


Ulkomaat -sivulle