Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Avaruuslennoilla mielentila veitsenkärjellä



Jos ja kun avaruusmatkat tulevat laajemmin ihmisten ulottuville, on selvitettävä yhä tarkemmin, mitä pitkä oleskelu avaruudessa tekee ihmisen mielentilalle.


Haaste ei ole välttämättä kovin kaukainen - jo nyt suunnitellaan maata kiertäviä avaruushotelleja.

Juuri on valmistunut ensimmäinen tutkimus siitä, miten avaruusmatka vaikuttaa ihmisen psyykeen. Selvitys perustuu avaruusalusten miehistöjen tutkimiseen.

Ehkä kiinnostavin kysymys on se, millä tavoin ihmisten keskinäiset suhteet ja käytös muuttuvat planeettamme ulkopuolella. Vaaniiko ihmistä scifi-klassikko Avaruusseikkailu 2001:n tietokoneen HAL:n kohtalo, hulluus?

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että avaruudessa ihmissuhteet ja mielentila joutuvat lähestulkoon veitsenkärjelle.

- Kaikki ongelmat kärjistyvät, jos ihmiset joutuvat suljettuun tilaan. Ne kärjistyvät yhä lisää, jos joudumme suljettuun tilaan pitkäksi ajaksi, Kaliforniassa sijaitsevan UCSF-yliopiston psykiatrian professori Nick Kanas tähdentää.

Psyyken painetta lisännee se, että avaruusmatkaaja menettää kontaktin luontoon - ehkä isompi menetys kuin moni äkkipäätä oivaltaa.


Etniset erot korostuvat

Nyt valmistuneessa tutkimuksessa verrattiin astronautteja ja kosmonautteja, jotka ovat tehneet yhdessä työtä Venäjän avaruusasema Mirillä vuosina 1995-98. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on osallistunut yhteishankkeisiin avaruusasemalla.

Asemalla on työskennellyt samaan aikaan yleensä kolme ihmistä, joista kaksi on ollut venäläisiä ja yksi amerikkalainen.

- Monikulttuuristen miehistöjen kanssa on otettava erittäin tarkkaan huomion kunkin jäsenen kieli- ja kulttuuritausta. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos miehistössä on vain jokunen jäsen, professori Kanas toteaa.

Mir-aseman yhteismiehistöissä on ollut aina kaksi venäläistä ja yksi jenkki. Tämä näkyi tutkimuksessa selvästi: aseman astronautit viihtyivät huonommin kuin kosmonauttikaksikot.

Näin siitä huolimatta, että kukin astronautti osasi venäjän kieltä.
- Kolmen henkilön miehistöt ovat aina pulma. Kolme on hyvin epävakaa ryhmä jopa silloin, kun heillä kaikilla on samanlainen etninen tausta.

- Asetelma muuttuu vielä hankalammaksi, jos joku heistä edustaa "automaattista vähemmistöä". Sellaisia ovat toinen sukupuoli sekä muista poikkeavaa kieli- tai kulttuuritausta, sanoo tähtimatkoja pohtiva psykologi.


Johtajan valta kierrätykseen

Professori Kanasin mukaan vaikuttaa tärkeältä, että avaruudessa johtajan tehtävää kierrätetään eri henkilöillä.
- Näin voidaan ehkäistä miehistöön syntyviä valtakeskittymiä.

Hän myös suosittelee laajemman psykologisen valmennuksen antamista astronauteille. Kanas korostaa, että avaruuslentojen asettamat vaatimukset ovat muuttumassa.

- Tähän asti avaruuslennot ovat olleet kestoltaan verrattain lyhyitä. Tulevaisuudessa ne voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia.

Jos ja kun alukset etenevät kauemmaksi maasta, myös viestintään syntyy vääjäämättä viive. Tämä merkitsee sitä, että matkaryhmän on kyettävä selvittämään akuutit pulmansa ilman maasta saatavia neuvoja.

STT-IA
3.11.2000


Ajassa -sivulle